50m pistooli

Karri Turunen poikien 50m pistoolissa MM-Granadassa 2014. Kuva: Lassi Palo
Karri Turunen poikien 50m pistoolissa MM-Granadassa 2014. Kuva: Lassi Palo

Ampujat: Miehet ja miesjuniorit (M, M50, M60, Y70, Y75, M20, M18) sekä Suomessa myös N-, N50- ja N60-sarjat.

Ampumamatka: 50 metriä

Ase: Aseena on kaliiperiiltaan .22 pistooli, jonka saa ladata vain yhdellä luodilla. Aseen perä ei saa saada tukea kyynärvarresta eikä ranteesta. Laukaisuvastus on vapaavalintainen. Vain avotähtäimet ovat sallittuja, liipaisu voi tietyin edellytyksin olla elektroninen.

Luodit: Aseen patruunoina käytetään kaliiperiltaan .22:n niin sanottuja pitkiä patruunoita (Long Rifle), luotien tulee olla lyijyä tai vastaavaa pehmeätä materiaalia.

Taulut: Taulu on 10-renkainen pistoolitaulu, jossa kympin halkaisija on 50 mm ja 1-renkaan halkaisija 500 mm.

Ampumaohjelma: Kaikki ampuvat 60 kilpalaukausta 90 min ampuma-ajan puitteissa elektronisiin tauluihin ammuttaessa (pahvitauluihin ammuttaessa +15 lisäaikaa). Ennen kilpailuajan alkua urheilijoilla on 15 min aikaa ampua rajoittamaton määrä koelaukauksia.

Tasatulos: Peruskilpailussa tasatulos ratkaistaan seuraavasti: ensimmäisenä ratkaisee sisäkymppien määrä ja sitten viimeisen kymmenen laukauksen sarjan korkein pistemäärä edeten kymmenen laukauksen sarjoissa alkua kohti, kunnes tasatulos on ratkennut. Jos sisäkymppien määrä ja sarjat ovat identtiset, ratkaisee kymppien, yhdeksikköjen, kahdeksikkojen ja niin edelleen määrä.

Finaali: Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kahdeksan parasta ja finalistien ampumapaikat arvotaan. Finaalissa aloitetaan nollilta eli peruskilpailutuloksella ei ole enää merkitystä. Finaali koostuu kahdesta 5 kilpalaukauksen sarjasta (ampuma-aika250 sek.), joita seuraa 14 yksittäistä kilpalaukausta (ampuma-aika 50 sek.) finalistien ampuessa yhtäaikaa. Yhteenlaskettu kymmenesosapisteen tarkkuudella muodostuva kokonaispistemäärä ratkaisee finalistien järjestyksen (poislukien pudotusammuntojen pisteet). Alimman tuloksen ampunut urheilija karsiutuu 12 laukauksen jälkeen ja seuraava aina kahden lisälaukauksen jälkeen. Finaali jatkuu näin, kunnes kulta- ja hopeamitali on ratkennut, eli yhteensä ammutaan 24 finaalilaukausta. Finalistien mahdolliset tasatulokset ratkaistaan yksittäisin lisälaukauksin kunnes ero syntyy.