25m olympiapistooli

Marko Talvitie Osijekin EM-kilpailuissa 2013. Kuva: Lassi Palo
Marko Talvitie Osijekin EM-kilpailuissa 2013. Kuva: Lassi Palo

Ampujat: Miehet ja miesjuniorit (M, M50, M60, Y70, Y75, M20, M18) sekä Suomessa myös N, N20, N18 ja N50, N60-sarjat.

Ampumamatka: 25 metriä

Ase: Aseena käytetään kaliiperiltaan .22 olevaa ns. puoliautomaattipistoolia (=itselataava kertatuli), jonka liipaisuvastus on vähintään 1,0 kg ja aseen paino enintään 1,4 kg. Aseen tulee mahtua 30 x 15 x 5 senttimetrin mittalaatikkoon. Vain avotähtäimet ovat sallittuja, liipaisu voi tietyin edellytyksin olla elektroninen.

Luodit: Aseen patruunoina käytetään kaliiperiltaan .22:n niin sanottuja pitkiä patruunoita (Long Rifle), luotien tulee olla lyijyä tai vastaavaa pehmeätä materiaalia. Luodin minimipaino on 2,53 g =39 grainia ja vähimmäisnopeus 250 m/s mitattuna 2 metrin päässä piipun suusta. Suomessa yli 50-vuotiaat voivat vielä käyttää kaliiperiltaan .22 shortin patruunaa ampuvaa, mahdollisesti piippurei’in ja pantakahvoin varustettua vapaalla laukaisuvastuksella olevaa ns. vanhaa olympiapistoolia.

Taulut: Tauluryhmän muodostaa viisi taulua, joiden keskipisteet ovat 75 cm päässä toisistaan. Paperitauluja käytettäessä tauluryhmän tulee kääntyä samanaikaisesti esiin ja pois (90 astetta). Elektronisiin tauluihin ammuttaessa kunkin taulun yläpuolella on punainen ja alapuolella vihreä valo: punaisen palon syttyessä tauluun ei saa ampua ja ampuma-aika alkaa vihreän valon syttyessä. Yksittäinen taulu on osuma-arvojen rengastukseltaan 5-10 oleva olympiapistoolipistoolitaulu, jossa kympin halkaisija on 100 mm ja vitosringin halkaisija on 500 mm. Taulussa on 125 mm leveät valkoiset tähtäystä helpottavat merkit taulun keskustan vasemmalla ja oikealla sivulla.

Ampumaohjelma: Kilpailu käsittää kaksi 30 laukauksen ”puolikasta”, jotka kansainvälisissä kisoissa ammutaan yleensä peräkkäisinä päivinä, osallistujamääristä riippuen. Kummassakin puolikkaassa ammutaan viiden laukauksen sarjoina viiteen rinnakkaiseen tauluun (yksi laukaus kuhunkin) kaksi kahdeksan, kaksi kuuden ja kaksi neljän sekunnin sarjaa. Urheilijan asetta pitelevän käden tulee olla ”valmis”-asennossa eli alle 45 asteen kulmassa vartaloon nähden odottamassa ampuma-ajan alkua. Ennen kummankin puolikkaan alkua urheilija voi ampua viiden laukauksen koesarjan 8 sekunnin aikaosalla.

Tasatulos: Peruskilpailussa tasatulos ratkaistaan seuraavasti: ensimmäisenä ratkaisee sisäkymppien määrä ja sitten viimeisen kymmenen laukauksen sarjan korkein pistemäärä edeten kymmenen laukauksen sarjoissa alkua kohti, kunnes tasatulos on ratkennut. Jos sisäkymppien määrä ja sarjat ovat identtiset, ratkaisee kymppien, yhdeksikköjen, kahdeksikkojen ja niin edelleen määrä.

Finaali: Loppukilpailuun pääsee peruskilpailun kuusi parasta ja finalistien ampumapaikat arvotaan. Elektronisiin tauluihin ammuttaessa käytetään kolmea viiden taulun tauluryhmää, joihin sijoitetaan kaksi finalistia kutakin tauluryhmää kohden. Finaalissa aloitetaan nollilta eli peruskilpailutuloksella ei ole enää merkitystä. Finaali koostuu kahdeksasta viiden laukauksen neljän sekunnin sarjasta ”osuma tai ohi” -periaatteella: saadakseen osuman tulee pistearvon olla vähintään 9,7 kymmenesosapistein mitattuna, muut pistearvot antavat ohi- eli nolla-arvon. Finaalissa ampuu yksi urheilija kerrallaan ampumajärjestyksen kullekin sarjalle ollessa aina vasemmalta oikealle edeten. Jos urheilija ampuu liian myöhään eli ”pummaa” tai ei ammu kaikkia viittä patruunaa ajoissa, niin urheilijaa rangaistaan yhden osuman vähennyksellä jokaista myöhästynyttä tai ampumatonta laukausta kohti kyseisestä sarjasta, mutta sarjan tulokseksi ei kirjata alle nollaa osumaa. Lisääntyvä kokonaisosumamäärä ratkaisee finalistien järjestyksen (poislukien pudotusammuntojen pisteet). Alimman tuloksen ampunut urheilija karsiutuu 4 sarjan jälkeen ja seuraava aina kunkin lisäsarjan jälkeen. Finaali jatkuu näin, kunnes kulta- ja hopeamitali on ratkennut. eli yhteensä ammutaan 8 sarjaa. Finalistien mahdolliset tasatulokset ratkaistaan yksittäisin lisäsarjoin, kunnes ero syntyy.

Olympialaji (miehet).