Arkistot

Haulikon ylituomarikurssi 27.2. Hyvinkäällä

Haulikkojaosto järjestää ylituomarikurssin 27.2 Hyvinkäällä klo 9:00 alkaen.

Osallistumisoikeus: Osallistumisoikeus kurssille on:
– kaikilla haulikon ylituomareilla, joilla on voimassa oleva YT-kortti,
– tai joiden YT-kortti on vanhentunut aikaisintaan 31.12.2018
– kaikilla, jolla on voimassa oleva haulikon KV-tuomarikortti
– I-luokan tuomareilla, joilla on ollut 1-luokan kortti vähintään kolme vuotta ja kortti on joko voimassa tai se ei ole umpeutunut ennen 31.12.2019. Kortissa pitää olla vähintään viisi merkintää tuomarityöskentelystä.

Kurssi maksaa 50,00€, joka maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Suomisportin kautta. Kahvi ja lounas 10,00€ joka maksetaan paikan päällä.

Ilmoittautuminen: https://www.suomisport.fi/events/6d6511c6-8a5e-47f0-a900-fc5be87efee0

Haulikon I- ja II-luokan tuomarikurssi Orimattilassa 29.1

Haulikkojaosto järjestää I- ja II-luokan tuomarikurssin Orimattilassa 29.01. klo 10.00 alkaen. Koronarajoitusten takia paikalle voidaan ottaa max. 10 henkilöä kerralla.

Mikäli tuo määrä menee rikki, voidaan lopuille pitää koulutus sunnuntaina 30.01. klo 10:00 ja henkilöille ilmoitetaan asiasta erikseen.

Kurssille ilmoittautuminen 27.1. mennessä: https://www.suomisport.fi/events/e5db7105-ad71-4199-bc61-76f8a3e284c0

Lisätietoa: juho.pekka.maunula@gmail.com

Aleksi Lepälle huipputulos EM-näytöissä

Kivääriampujat antamassa EM-näyttöjä Turussa sunnuntaina. (Kuva: Joni Stenström)

Aleksi Leppä jatkoi sunnuntaina hyviä suorituksiaan Turussa järjestettävässä EM-näyttökilpailussa. Tänään hän tähtäsi ilmakiväärillä peräti 631,7 pistettä, joka on hänen uusi ennätyksensä. (lisää…)

Ajankohtaista tietoa koronavirustilanteen vaikutuksesta urheiluun

Aluehallintovirastojen päättämät koronarajoitukset ovat aluekohtaisia, joten toimijoiden on tärkeää tarkastaa oman alueensa tilanne Aluehallintoviraston sivuilta. Rajoitukset koskevat yleisötilaisuuksia (kokoontumisrajoitukset), tilojen käyttöä ja koronapassin käyttömahdollisuutta rajoituksista vapautumiseen.

Lisätietoa ja ajantasaiset rajoituspäätökset, ohjeistukset, suositukset ja määräykset koronavirusepidemiasta ValtioneuvostonTHL:n ja AVI:n ja kuntien sivuilla.

Ammattiurheilu jää rajoitustoimenpiteiden ulkopuolelle. Ammattiurheilulla tarkoitetaan sarjalisenssisopimukseen tai Olympiakomitean urheilijasopimukseen perustuvaa urheilutoimintaa sekä A-maajoukkuetoimintaa silloin, kun sitä harjoitetaan ilman yleisön läsnäoloa. Olympiakomitean tulkinnan mukaan ammattiurheilua koskeva rajaus tarkoittaa käytännössä ammattiurheilun rajaamista huippu-urheiluun kattaen palloilulajeissa kaksi ylintä kansallista aikuisten sarjatasoa, aikuisten A-maajoukkuetoiminnan sekä kansallisen lajiliiton valintajärjestelmän kautta kansainvälisiin arvokilpailuihin valmistautuvat urheilijat. Ammattiurheilun käsitteen piiriin kuuluvat lisäksi Olympiakomitean tukiohjelmiin kuuluvien lajien nuorten maajoukkuetoiminta ja harjoittelu aikuisten tai nuorten kansainvälisiin arvokilpailuihin (EM- tai MM-kisat tai seuraavat kesä- tai talviolympialaiset).

Lopulliset päätökset, joita toiminnassa on noudatettava, tekee aina asiaa käsittelevä ja valmisteleva alueellinen tai paikallinen viranomainen.

Kokoontumisrajoitukset ja koronapassi

Valtioneuvosto hyväksyi 28.12.2021 tartuntatautilain 58 i §:ssä tarkoitetun asetuksen koronapassin käytön rajoittamisesta määräaikaisesti. Asetuksella rajoitetaan poikkeuksellisesti koronapassin vaikutuksia siten, että 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille. Tätä poikkeusta sovelletaan leviämisvaiheen tunnusmerkit täyttävien sairaanhoitopiirien alueilla. Asetus koskee kaikkia yleisötilaisuuksia ja asiakastiloja, joihin kohdistuu voimassa olevia rajoituksia.

Suositukset lajien toimintaan

Terveysturvallinen toiminta

 • Toimintaan ei osallistuta, jos on hengitystieinfektioon viittaavia oireita.
 • Yli 12-vuotiaat (vuonna 2009 syntyneet ja vanhemmat) käyttävät kasvomaskia harjoittelun ulkopuolella. Kasvomaskin käytössä huomioidaan siihen liittyvät ohjeet.
 • Toimintaan kokoontuvat vain tarvittavat henkilöt: osallistujat, valmentajat, toimihenkilöt ja välttämättömät huoltajat. Valmentajat, toimihenkilöt ja huoltajat käyttävät kasvomaskia toiminnan aikana.
 • Toimintaan osallistuvat menevät tilaan, kun edelliset osallistujat ovat lopettaneet oman toimintansa ja poistuneet tilasta.
 • Puku- ja pesuhuonetiloja ei käytetä tai niiden käyttö on hyvin rajattua.
 • Käsihygieniaan kiinnitetään erityistä huomiota. Kädet pestään huolellisesti ennen ja jälkeen toiminnan. Käsidesiä on saatavilla toiminnan aikana.

Maajoukkuetoiminta

Urheilujärjestön oikeuteen vaatia tieto siitä, onko henkilö rokotettu, liittyy juridisia ongelmia tietosuojan ja perusoikeuksien näkökulmasta. Oikeustila on selkiytymätön, joten jokainen toimija vastaa viime kädessä itse mahdollisista seuraamuksista, koska oikeudellisesti täysin varmaa toimintaohjetta on oikeuskäytännön puuttuessa mahdoton antaa.

Suomessa ei ole pakko ottaa koronarokotusta. Rokotusta koskeva tieto on terveystieto, jonka antaminen edellyttää henkilön aitoa suostumusta.  Työnantaja ei voi vaatia työsuhteen aikana tietoa koronarokotteen ottamisesta tai vaatia rokotteen ottamista. Työsuhdetta solmittaessa rokotusta voidaan sen sijaan vaatia.

Olympiakomitea tulkitsee, että joukkueenjäsen- tai maajoukkuesopimusta solmittaessa rokotusta voisi vaatia, jos se on kerran mahdollista myös työsopimusta solmittaessa.

Rokotusta voidaan vaatia myös, mikäli kansainvälinen lajiliitto tai kisojen järjestäjämaa / kisajärjestäjä sitä vaativat. Muussa tapauksessahan urheilija ei voi viime kädessä osallistua kilpailuun. Olympiakomitean tai lajiliiton ja sitä myötä joukkueenjäsenen on tällöin taivuttava järjestävän tahon määräyksiin.

Lievempänä vaihtoehtona olisi vaatia urheilijalta tai taustahenkilöltä koronapassia, toisin sanoen selvitystä siitä, että henkilö on ottanut rokotteen, hänellä on negatiivinen testitulos tai hän on todistettavasti sairastanut koronan.

Olympiakomitean mukaan olympiajoukkueen jäsenen velvollisuutta esittää koronattomuutensa puoltaa urheilun erityispiirteistä juontuvat syyt. Huippusuorituksen saavuttamiseksi urheilijan on oltava täysin terve. Myös suoritukseen keskittymisen kannalta on tärkeää, että urheilija voi luottaa siihen, ettei kisaympäristössä ole terveyttä vaarantavia henkilöitä.  Myös kanssakilpailijoiden turvallisuus tulee taata. Tärkeää on myös toimia vastuullisesti ja varmistaa terveysturvallisuus matkustettaessa ja kokoonnuttaessa urheilun harjoitus- ja kilpailutoiminnan vuoksi.

Koronastatukseen liittyviä tietoja kerättäessä ja joukkueen toimintaa organisoitaessa on otettava huomioon seuraavat asiat:

 • tiedot kerää joukkueen terveydenhuollosta vastaava henkilö, jota koskee jo ammattinsa kautta salassapitoa koskevat eettiset säännökset
 • tiedoista ei kerätä rekisteriä
 • joukkueen jäsenet sitoutetaan myös noudattamaan kisajärjestäjän tai isäntämaan määräämiä koronaa koskevia vaatimuksia
 • koronapassiin liittyvä tieto tulisi ensisijaisesti hoitaa QR-koodin lukemiseen tarkoitetulla sovelluksella, jolloin sen hetkisen koronattomuuden osoittava syy ei tule ilmi
 • mikäli ei vaadita rokotustietoa, on henkilön, joka osoittaa koronattomuuden vain negatiivisella testituloksella ensisijaisesti kustannettava testinsä itse, koska tarjolla olisi ollut myös valtiovallan kustantama ilmainen rokote
 • joukkueen terveydenhuollosta vastaavat henkilöt ja joukkueen johto voivat ryhtyä yksittäiseen henkilöön liittyviin erityisjärjestelyihin (esim. jos epäilevät tämän vaarantavan joukkueen muiden jäsenten terveysturvallisuuden)

Koronarokotukset

Olympiakomitea suosittelee kaikille urheilijoille, valmentajille, huoltajille ja taustahenkilöille kahta koronarokotusta tartuntojen ehkäisemiseksi sekä terveysturvallisuuden varmistamiseksi matkustettaessa ja kokoonnuttaessa urheilun harjoitus- ja kilpailutoiminnan vuoksi.

Kolmannen koronarokotuksen suhteen seurataan THL:n ohjeita.

Olympiakomitean toimintaohjeet hengitystieinfektioiden välttämiseksi ja tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi

 1. Hengitystievirusten leviämistä rajoittavat toimenpiteet
 • Vältä hengitystieinfektioon sairastuneita
 • Pidä 1–2 metrin turvaväli, vältä väkijoukkoja, kun mahdollista
 • Käytä kasvomaskia sisätiloissa ja väkijoukoissa
 • Pese kädet säännöllisesti
 • Älä kättele, suosi nyrkkitervehdystä
 • Ruokaile pienryhmissä
 • Suosi joukkueen majoituksissa 1-2 hengen huoneita
 • Eristäydy jos sairastut, käytä kasvomaskia, yski ja aivasta hihaan
 • Hakeudu sairastuessasi koronavirustestiin, jos sinulla ei ole kahta rokotetta.
 1. Vastustuskykyä vahvistavat toimenpiteet
 • Pidä harjoituskuormitus hallinnassa
 • Huolehdi riittävästä palautumisesta
 • Rajoita elämän stressin lähteitä
 • Vältä energiavajetta
 • Nuku vähintään 7–8 tuntia yössä
 • Syö monipuolisesti, vältä energiavajetta
 • Käytä tarvittaessa tutkittuja ravintolisiä (D-vitamiini, C-vitamiini, probiootti)
 • Ota korona-, influenssa- ja pneumokokkirokotukset

  (OK:n päivittämä uutinen 11.1.2022 klo 20.00)

LIIKKUVA MAALI: Korvaava ilma-aseiden EM-näyttö la 22.1.2022 Inkoon Aktia Halli, avoin leirikilpailu

Inkoossa järjestetään peruuntuneiden EM-näyttöjen tilalla korvaava kilpailu, jonka tulos hyväksytään EM-näyttötulokseksi liittyen Norjan ilma-aseiden EM-kilpailuihin 2022.

Korona-pandemiasta johtuvat kilpailujen peruuntumiset sekä hyvin nopealla rytmillä muuttuvat alueelliset rajoitukset aiheuttavat lisähaasteita ja olemme liikkuvan maalin päävalmentajan kanssa yrittäneet selvittää tiiviisti mahdollisuuksia korvaaviin toimintoihin, huomioimalla samalla terveysturvalliset järjestelyt. Tästä johtuen informaatio tulee monessa asiassa hyvin lyhyellä varoitusajalla, jota pahoittelemme.

Korvaavan EM-näyttöön osallistumisen kriteerit:

 • Maajoukkue (aikuiset + juniorit) on erikseen kutsuttuna.
 • EM-näyttökilpailu on avoin myös maajoukkueryhmien ulkopuolisille urheilijoille tietyin ehdoin, johtuen koronapandemiatilanteesta ja valtakunnallisista koronarajoituksista.
 • Maajoukkueryhmän ulkopuolisella urheilijalla tulee olla realistinen mahdollisuus saavuttaa EM-valintaan oikeuttava harkintaraja. Tämän arvion tekee liikkuvan maalin päävalmentaja. Arvioinnissa käytetään jo ammuttuja EM-valintakilpailuja liittyen Ilma-aseiden EM-kilpailuun 2022 Norjassa.
 • Maajoukkueryhmän ulkopuolisten urheilijoiden tulee olla yhteydessä päävalmentaja Häyriseen  viimeistään TO 20.1.2022 klo 21:00 mennessä, jotta heidän osallistumisensa ko. korvaavaan EM-näyttöön voidaan arvioida. Ilman yhteydenottoa ja päävalmentajan hyväksyntään EM-näyttökilpailuun ei tällä kertaa voi valitettavasti osallistua, sillä kyseessä ei ole kilpailukalenterin mukainen kilpailu vaan koronapandemiatilanteesta johtuva erikoisnäyttö.

Osallistuminen tähän korvaavaan EM-näyttökilpailuun on ilmainen.

Korvaavan EM-näyttökilpailun aikataulu: La 22.1.2022 klo 09:00 normaalijuoksut ja klo 12:00 sekajuoksut. Eräluettelot paikan päällä, 3 rataa.

Huom. EM-valintaan voi hyödyntää yhtä yksittäistä tulosta ko. viikonlopun kilpailuista!

Pahoittelemme, että tämä informaatio erillisestä EM-kilpailunäytöstä la 22.1.2022 julkaistaan näin lyhyellä varoitusajalla, mutta korona-pandemian johdosta olemme pakotettuja seuraamaan tiiviisti rajoituksia sekä kilpailujen peruuntumisia ja sen jälkeen rakennamme kokonaisuutta uudelleen siten, että urheilijoillamme olisi terveysturvallisesti mahdollisuus antaa EM-näyttö myös kotimaassa.

Terveysturvallisuudesta johtuen radalle saa tulla ainoastaan kilpailuun osallistuvat urheilijat.

Osallistujien on käytettävä kasvomaskia rata-alueella, paitsi kilpailun aikana. Lisäksi kehotamme huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Suosittelemme myös lämpimästi, että osallistujat tekisivät koti-koronatestin ennen radalle saapumistaan.

 

Yhteydenoton ilmoittautumisiin liittyen:

päävalmentaja Ville Häyrinen (ville_hayrinen@hotmail.com / 050 302 3300

PISTOOLI: Korvaava ilma-aseiden EM-näyttö 22.-23.1.2022 Tampereella

Tampereella järjestetään peruuntuneiden (Swedish Cup ja Espoo Open) EM-näyttöjen tilalla korvaava kilpailu, jonka tulos hyväksytään EM-näyttötulokseksi liittyen Norjan ilma-aseiden EM-kilpailuihin 2022.

Korona-pandemiasta johtuvat kilpailujen peruuntumiset sekä hyvin nopealla rytmillä muuttuvat alueelliset rajoitukset aiheuttavat lisähaasteita ja olemme pistoolin päävalmentajan kanssa yrittäneet selvittää tiiviisti mahdollisuuksia korvaaviin toimintoihin, huomioimalla samalla terveysturvalliset järjestelyt. Tästä johtuen informaatio tulee monessa asiassa hyvin lyhyellä varoitusajalla, jota pahoittelemme.

Korvaavan EM-näyttöön osallistumisen kriteerit:

 • Maajoukkue (aikuiset + juniorit) on erikseen kutsuttuna.
 • EM-näyttökilpailu on avoin myös maajoukkueryhmien ulkopuolisille urheilijoille tietyin ehdoin, johtuen koronapandemiatilanteesta ja valtakunnallisista koronarajoituksista.
 • Maajoukkueryhmän ulkopuolisella urheilijalla tulee olla realistinen mahdollisuus saavuttaa EM-valintaan oikeuttava harkintaraja. Tämän arvion tekee pistoolin päävalmentaja. Arvioinnissa käytetään jo ammuttuja EM-valintakilpailuja 2021, jotka on pystytty järjestämään (Kupittaan Kisat 2021, GP Leppä 2021 ja RIAC 2021).
 • Maajoukkueryhmän ulkopuolisten urheilijoiden tulee olla yhteydessä päävalmentaja John Leighton-Dysoniin KE 19.1.2022 klo 21:00 mennessä, jotta heidän osallistumisensa ko. korvaavaan EM-näyttöön voidaan arvioida. Ilman yhteydenottoa ja päävalmentajan hyväksyntään EM-näyttökilpailuun ei tällä kertaa voi valitettavasti osallistua, sillä kyseessä ei ole kilpailukalenterin mukainen kilpailu, vaan koronapandemiatilanteesta johtuva erikoisnäyttö.

Osallistuminen tähän korvaavaan EM-näyttökilpailuun on ilmainen.

Korvaavan EM-näyttökilpailun aikataulu ilmoitetaan myöhemmin osallistujille suoraan.

Tapahtumapaikka: P-HA:n ilma-aserata. Os. Peltokatu 6C. Tampere

Huom. EM-valintaan voi hyödyntää yhtä yksittäistä tulosta ko. viikonlopun kilpailuista!

Pahoittelemme syvästi, että tämä informaatio erillisestä EM-kilpailunäytöstä 22.-23.1.2022 julkaistaan näin lyhyellä varoitusajalla, mutta korona-pandemian johdosta olemme pakotettuja seuraamaan tiiviisti rajoituksia sekä kilpailujen peruuntumisia ja sen jälkeen rakennamme kokonaisuutta uudelleen siten, että urheilijoillamme olisi terveysturvallisesti mahdollisuus antaa EM-näyttö myös kotimaassa.

Terveysturvallisuudesta johtuen radalle saa tulla ainoastaan kilpailuun osallistuvat urheilijat.

Osallistujien on käytettävä kasvomaskia rata-alueella, paitsi kilpailun aikana. Lisäksi kehotamme huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Suosittelemme myös lämpimästi, että osallistujat tekisivät koti-koronatestin ennen radalle saapumistaan.

 

Yhteydenoton ilmoittautumisiin liittyen: päävalmentaja John Leighton-Dyson jgld1504@gmail.com

Etelä-Suomen aluejaosto järjestää pistoolin ja kiväärin I- ja II-luokan tuomarikurssin

Etelä-Suomen aluejaosto järjestää kiväärin ja pistoolin I – ja II – luokan tuomarikurssin 29.1.2022 Internetin välityksellä. Kurssi alkaa klo 10.00.

Koulutus järjestetään Google Meet – videokonferenssiohjelmalla ja tuomarikoe tehdään sähköisesti Google Forms -lomakkeelle. Linkki koulutukseen lähetään osallistujille ilmoittautumisajan päätyttyä ja linkki tuomarikokeeseen koulutuksen yhteydessä.

Kurssin hinta on II-luokan tuomarikokeeseen osallistuville 30 euroa ja I-luokan kokeeseen osallistuville 35 euroa. Maksu suoritetaan ilmoittautumisvaiheessa Suomisporttiin.

Tuomarikurssille osallistuvilla tulee olla käytettävissään voimassa oleva suoritettavan lajin sääntökirja sekä Kilpailutoiminnan Yleissäännöt ja ohjeet – kirja.

Sääntökirjat voi tilata https://www.ampumaurheiluliitto.fi/myy-ja-osta/kauppa/?kategoria=1 nettikaupasta tai ne voivat olla mukana myös sähköisenä versiona http://www.ampumaurheiluliitto.fi/liitto/kilpailutoiminta/saannot/

Huom!. mikäli osallistujalla ei ole käytössään kahta laitetta (tabletti tv.) tai tietokoneessaan kahta näyttöä, suosittelemme paperisten sääntökirjojen hankkimista koulutuksen seuraamisen ja kokeen suorittamisen sujuvoittamiseksi.

Ilmoittautumiset 26.1.2022 mennessä alla olevaan osoitteeseen: https://www.suomisport.fi/events/9292bffc-6c3a-415b-9c7c-0e466929b2c4

Ilmoittautuessa on mainittava nimen lisäksi sähköpostiosoite, johon mm. osallistumislinkki lähetään, seura, laji ja luokka sen mukaan mihin tuomarikokeeseen osallistuu.

Lisätiedot ja tiedustelut kimmo.loponen(at)kolumbus.fi tai 0503835464 (miel. iltaisin)