Arkistot

Ampujien valinta Euroopan kisoihin Valko-Venäjälle

Euroopan kisoissa (European Games) ensi vuoden kesäkuussa Valko-Venäjän Minskissä (20.-30.6.2019) ammutaan kiväärillä naisten ja miesten sarjoissa ilmakiväärillä ja pienoiskiväärin asentokilpailuissa. Näissä lajeissa ratkotaan myös parikilpailujen mestaruudet. Pistoolissa ammutaan miesten ja naisten ilmapistooli, miesten olympiapistooli sekä naisten urheilupistooli. Lisäksi pistoolissa ammutaan parikilpailut ilmapistoolissa, urheilupistoolissa ja olympiapistoolissa. Haulikossa ammutaan naisten ja miesten kisat skeetissä ja trapissa sekä näiden lajien parikilpailut.

Euroopan kilpailuissa eri ampumalajeihin pääsee 26 urheilijaa, joista 24 valitaan Euroopan ampumaurheiluliiton rankingin perusteella. Isäntämaa saa asettaa yhden urheilijan kuhunkin lajiin. Lisäksi yksi paikka on jaossa niiden Euroopan maiden kesken, jotka eivät muuten saisi edustajaansa kilpailuihin. Haulikossa ranking-paikkoja on kaikissa lajeissa kuitenkin 28 ja trapissa kaksi ”universality”-paikkaa. Parikilpailuiden urheilijat valitaan jo kilpailuihin valituista urheilijoista.

Osallistuvalla maalla on mahdollisuus asettaa vain kaksi urheilijaa kuhunkin lajiin. Mikäli ranking-tilaston kärjessä on useampia saman maan urheilijoita, nämä paikat vyörytetään muille maille. Määräävänä on ranking-tilasto päivämäärällä 31.12.2018.

Euroopan ranking-tilaston syyskuun 2018 tilanteen mukaan suomalaisilla olisi seuraavat paikat

 • Juho Kurki, Kankaanpään Ampumaurheilijat,  ilmakivääri ja pienoiskiväärin asentokilpailu (7. ja 15.)
 • Emmi Hyrkäs, Simpeleen Hahlo, ilmakivääri (24.)
 • Vesa Törnroos, Lahden Ampumaseura, trap (22.)
 • Satu Mäkelä-Nummela, Orimattilan Seudun Urheiluampujat, trap (1.)
 • Marika Salmi, Orimattilan Seudun Urheiluampujat, trap (8.)
 • Oskari Kössi, Sibbo Skyttegille, skeet (18.)
 • Tommi Takanen, Lahden Ampumaseura, skeet (26.)
 • Marjut Heinonen, Oulun Seudun Haulikkoampujat, skeet (14.).

Emmi Hyrkäs on naisten pienoiskiväärirankingissa sijalla 25. odottaen kilpailupaikkaa. Naisten trapissa ovat 28 parhaan joukossa myös Mopsi Veromaa (Sibbo Skyttegille, 13.) ja Noora Antikainen (Orimattilan Seudun Urheiluampujat, 14.). Lisäksi aivan valintarajan tuntumassa ovat Timo Laitinen skeetissä (Sibbo Skyttegille, 30.) ja Jukka Laakso (Orimattilan Seudun Urheiluampujat, 29) trapissa

Euroopan ranking-tilasto löytyy internetistä osoitteesta www.esc-shooting.org/documents/ranking/.

Suomen joukkueen Euroopan kisoihin valitsee Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

Vuoden 2019 ruutiaseiden EM-näyttökilpailut haettavissa syyskuun loppuun mennessä

Keskeiset vuonna 2019 järjestettävät arvokilpailut ovat Euroopan Kisat Valko-Venäjällä kesäkuussa, Euroopan mestaruuskilpailut ilma-aseilla Kroatiassa maaliskuussa, ruutilajeissa liikkuvassa maalissa Unkarissa heinäkuussa sekä haulikolla, pistoolilla ja kiväärillä Italiassa syyskuussa. Lisäksi järjestetään opiskelijoiden Universiadit Italiassa heinäkuussa sekä para-ammunnan maailman mestaruuskilpailut Australiassa myöhemmin päätettävänä ajankohtana.

Arvokilpailujen rinnalla järjestetään myös maailman cupin osakilpailut aikuisten, nuorten ja para-ammunnan lajeissa. Aikuisten sarjojen pistoolissa, kiväärissä ja haulikossa järjestetään neljät osakilpailut. Nuorten maailman cupin kilpailuja järjestetään kahdet. Haulikossa järjestetään perinteiseen tapaan lisäksi nuorten haulikkokilpailusarja (IJSC). Para-ammunnan maailman cupin osakilpailujen suunnittelu on kesken.

Kilpailukohtaiset valintamenettelyt ovat pääpiirtein seuraavat

 • Euroopan Kisoihin urheilijat valitaan ESC:n ranking-järjestyksen perusteella (tilanne 31.12.2018)
 • EM-kilpailuihin urheilijoiden valinnat vahvistaa liittohallitus valmennuksen johtajan tekemän esityksen perusteella
 • universiadeihin urheilijat valitaan yhdessä opiskelijoiden liikuntajärjestön kanssa; valinnat ampumaurheiluliiton puolesta valmistelee valmennuksen johtaja
 • para-MM-kilpailujen urheilijat valitaan yhdessä vammaisurheiluliiton kanssa; valinnat ampumaurheiluliiton puolesta valmistelee valmennuksen johtaja
 • maailman cupin (vast) osakilpailuihin urheilijat valitsee valmennuksen johtaja lajivalmentajien esityksien perusteella lähtökohtaisesti valmennuksellisin ja kilpailullisin perustein.

Ilma-aseiden EM-kilpailujen valintamenettelyä on valmisteltu kuluvan kesän aikana ja ne julkaistaan liittohallituksen syyskuun kokouksen jälkeen.

Euroopan kisojen ja olympiakisojen valintamenettely julkaistaan liittohallituksen syyskuun kokouksen jälkeen.

Ruutiaseiden EM-kilpailujen valintamenettelyt on vasta suunnittelussa. Ruutiaseiden EM-kilpailujen osalta pyritään siihen, että urheilijoilla on mahdollisuus antaa näyttöjä seuraaviin päivämääriin saakka

 • liikkuva maali 2.6.2019
 • haulikko 28.7.2019
 • pistooli ja kivääri 25/50 m 4.8.2019
 • kivääri 300 m 18.8.2019.

Nämä aikamäärät myötäilevät kilpailujen virallisia, viimeisiä ilmoittautumispäiviä siten, että joukkue-esityksen tekoa ja liittohallituksen käsittelyä varten varataan aikaa noin yksi viikko.

Ruutiaseiden EM-näyttökilpailujen järjestämistä varten seuroja kannustetaan hakemaan kilpailuvaliokunnalta kotimaisia kilpailuja normaalilla Kilpailutoiminnan yleissääntöjen määrittämällä tavalla vuoden 2018 syyskuun loppuun mennessä. Hakemuksissa on ilmettävä halukkuus näyttökilpailuiden järjestämiseen. Saadakseen kilpailun myös näyttökilpailuksi, näiden on oltava ennen yllämainittuja määräaikoja. Mikäli jollekin seuralle on jo myönnetty kansallisen tason kilpailu, joka voisi soveltua myös näyttötapahtumaksi, voi seura tarkennuttaa kilpailulupaansa täyttääkseen alla mainitut lisäkriteerit. Valmennuksen johtoryhmä määrittää myönnetyistä kansallisista kilpailuista osan näyttökilpailuiksi kansainvälisten kilpailujen lisäksi.

Vaatimuksina kyseisille kilpailuille on lisäksi seuraavat

 • kilpailuissa on pystyttävä ampumaan vähintään EM-kilpailuissa ammuttavien sarjojen (M, N, M20 ja N20) peruskilpailut
 • finaalikilpailujen järjestäminen katsotaan eduksi
 • elektroniset taululaitteet katsotaan eduksi luotilajeissa
 • ennätyskelpoisten kilpailujen järjestäminen katsotaan eduksi
 • kilpailut kyetään järjestämään näyttökilpailujen arvoisella tasolla, ml palkinnot
 • näyttökilpailujen samanaikaisuutta kansainvälisten kilpailujen kanssa olisi vältettävä (kts issf-sports.org, calendar).

Ruutiaseiden EM-kilpailuiden valintamenettelyt julkaistaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Lisätietoa näyttökilpailun vaatimuksista antaa valmennuksen johtaja Per-Ole Lindell.

Liittohallitus vahvisti vuoden 2019 ilma-aseiden EM-kilpailujen valintamenettelyn

Ampumaurheiluliiton liittohallitus vahvisti kokouksessaan 13.9.2018 vuoden 2019 ilma-aseiden Euroopan mestaruuskilpailuiden valintamenettelyn. Kilpailut järjestetään Kroatian Osijekissa 16.-25. maaliskuuta 2019.

Valintamenettelyä ja -kriteerejä määritettäessä uutena toimintamallina oli, että seuroilla oli vuoden 2019 kansallisia ilma-asekilpailuja hakiessaan mahdollisuus ilmoittaa halukkuutensa myös näyttökilpailujen järjestämiseen.  Hakuvaiheessa valmennuksen johtoryhmä oli julkaissut erityiset vaatimukset näyttökilpailutapahtumille. Kilpailuiksi määritettiin näyttöajanjaksolle sijoittuvia ulkomaisia ja kotimaisia kilpailuja. Kansallisia kilpailuja nimettäessä otettiin huomioon maantieteellinen jakautuminen.

Valinta-aika

Kilpailujoukkueeseen nimeämistä varten urheilijoiden on annettava näytöt omissa sarjoissaan (M, N, M20 ja N20) ajanjaksolla 8.12.2018 – 10.2.2019.

Valintakriteerit

1. Vuoden 2018 MM-kilpailujen finaalipaikka (ml medal match) ilma-aseissa oikeuttaa suoraan valintaan

2. Lasketaan näyttökilpailujen perusteella kolmen parhaan peruskilpailun keskiarvo, jota verrataan arvokisoja varten määritettyyn tulostasovaatimukseen (sijoitusennuste 30 %:n joukossa)

a. jos ylittäjiä enemmän – kolme parasta
b. jos ylittäjiä on kaksi – kolmatta harkitaan (joukkueen menestyminen)
c. liikkuvan maalin normaali- ja sekajuoksutulosten mennessä ristiin eri urheilijoiden kesken arvioidaan kokonaisuutta

3. Tämän lisäksi voidaan huomioida vuoden 2018 NMC-, MC-, PM-, EM-, MM-kilpailujen tulos, mikäli tulos nostaa keskiarvoa

4. Mikäli huomioidaan kohdan 3 mukainen kilpailu, lasketaan keskiarvo neljästä kilpailusta

5. Tulostason ja kriteerit täyttäneille kilpailumatkan kustantaa SAL kilpailubudjetin mukaan.

Ilmakiväärin ja -pistoolin näyttökilpailut (8 kpl)

 • 8.-9.12. Kupittaan kisa, Turku (yksi kilpailu)
 • 3.-6.1. Swedish Cup, Sävsjö, Ruotsi (kolme kilpailua)
 • 18.-20.1. Leppä GP, Tanhuvaara (kaksi kilpailua)
 • 24.-27.1. H&N München, Saksa (kaksi kilpailua)

Liikkuvan maalin näyttökilpailut (7 kpl)

 • joulukuu, Eskilstuna, Ruotsi (yksi kilpailu NJ ja SJ).
 • 29.-30.12. Tampere (kaksi kilpailua NJ ja SJ)
 • 4.-5.1 Pori (kaksi kilpailua NJ ja SJ)
 • 10.-13.1 Pilsen GB, Pilsen, Tsekki (yksi kilpailu NJ ja SJ)
 • 9.-10.2. SM-kisat, Jurva (yksi kilpailu NJ ja SJ).

Suomen Ampumaurheiluliiton internet-sivustolla ylläpidetään tulosseurantaa.

Ampujien valinta Tokion olympialaisiin

Ampumaurheiluliiton liittohallituksen kokouksessa 13.9.2018 esiteltiin Suomen olympiakomitean ja ampumaurheiluliiton valmennuksen johdon valmistelemat Tokion Olympialaisten 2020 määräytymisperusteet. Lopulliset valinnat tekee Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö (HUY).

Valintaperusteina käytetään Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön yleisiä perusteita ja ammunnan omia valintakriteerejä, jotka on sovittu yhdessä lajiliiton ja HUY:n kesken. Olympiavalintojen lähtökohtana on lajin saavuttamat maapaikat olympialaisiin. Valintajärjestelmän tavoitteena on saada olympialaisiin parhaat ja eniten menestyspotentiaalia omaavat urheilijat. Valinnoissa noudatetaan ns. ”jatkuvan/joustavan valinnan” periaatetta, eli urheilijoita ja joukkueen muita jäseniä voidaan valita valintakriteerien täyttymisen myötä viimeiseen ilmoittautumispäivään saakka.

Maapaikat Tokion Olympialaisiin ammutaan vuosien 2018 – 2020 kansainvälisissä kilpailuissa (MM- ja EM -kilpailut, World Cup -kilpailut, European Games -kisat sekä maanosakarsinnat).

Olympialaisiin voidaan valita urheilijat, joilla HUY arvioi olevan kansainvälisten näyttöjen sekä näiden kehitysennusteen perusteella realistinen mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon. Kansainvälisten näyttöjen arvioinnissa otetaan lähtökohtaisesti huomioon tulokset lajin vuosien 2018-2020 kansainvälisissä arvokilpailuissa, Tokion Olympialaisten karsintakilpailuissa (ml. saavutetut tulosrajat) ja maailman cupin osakilpailuissa sekä sijoitukset lajin virallisessa maailman rankingissa. 

Tokion 2020 Olympialaisiin valitaan ensisijaisesti ampuja, joka on hankkinut lajissaan olympiapaikan Suomelle joko henkilökohtaisessa tai Mixed team -kilpailussa.

Potentiaalisten ampujien menestystä ja kehitystä seurataan ohessa mainituissa arvokilpailuissa (EM, MM, EUG), World Cupin -osakilpailuissa sekä kevään 2020 maanosakarsinnoissa. Mitali- ja finaalisijoilla saavutetulla olympiapaikalla on valinnoissa erityinen painoarvo. Olympialaisiin voidaan valita myös sellainen ampuja, joka ei ole hankkinut Suomelle maapaikkaa Tokioon, jos hän osoittaa nousujohteista ja maapaikan hankkineeseen ampujaan verrattuna merkittävästi parempaa tuloskuntoa ohessa mainituissa kilpailuissa.

Valintoja tehtäessä arvioidaan ja otetaan huomioon myös ampujan aikaisempi olympia- ja arvokilpailumenestys (myös huono menestys), ampujan kehityssuunta ja -ennuste, tulostaso sekä ampujan finaalisuoritukset ampujia keskenään vertailtaessa.

World Rankingin perusteella jaettavat olympiapaikat (1/laji) ovat henkilökohtaisia.

 

Olympiavalinnan perusteena olevat näyttökilpailut

Näyttökilpailuiksi kelpaavat Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) määrittämät viralliset olympiapaikkojen jakamiseen oikeuttamat kansainväliset kilpailut v. 2018 – 2020 sekä liiton erikseen määrittämät kilpailut.

 • vuosi 2018
  • MM-kisat, kaikki lajit, Changwon, Korea 31.8.-15.9.2018
 • vuosi 2019
  • World Cup -osakilpailut (4 osakilpailua/lajiryhmä)
   • kivääri ja pistooli: New Delhi/IND, Peking/CHN, München/GER, Rio de Janeiro/BRA
   • haulikko: Acapulco/MEX, Al Ain/UAE, Changwon/KOR, Lahti/FIN
  • European Games, 20.-30.6.2019, Minsk, BLR
  • EM-kisat haulikko, 3.-17.9.2019 Lonato, ITA
  • EM-kisat, kivääri ja pistooli, 12.-23.9.2019 Bologna, ITA
 • vuosi 2020
  • EM-kisat, ilma-aselajit, 3/2020, Wroclaw, POL
  • Euroopan maanosakarsinnat, 4/2020 (kivääri, pistooli, haulikko)
  • 15-27.4.2020 WC Tokio (esikisat/Test Event)
  • muut World Cup -osakilpailut
  • Keväälle 2020 liiton asettamat mahdolliset muut näyttökilpailut täydentyvät myöhemmin.

MM-Changwon: Aleksi Lepälle toinen maailmanmestaruus!

Kaksinkertainen maailmanmestari! (Kuva: Lassi Palo)

Aleksi Leppä teki sen taas! Hän voitti toisen MM-kultamitalinsa Changwonissa, kun hän oli 300m kiväärin 3×40 ls kisan ykkönen. ”Kyllä kulta taas hyvältä maistuu”, Leppä sanoi heti kilpailunsa jälkeen. Ampumaurheilun MM-kilpailut päättyvät tänään. (lisää…)

MM-Changwon: Aleksi Leppä voitti 300m vakiokiväärin maailmanmestaruuden!

Changwonin MM-kisojen toinen MM-kultamitali Suomeen ja Aleksi Lepälle! (Kuvat: Lassi Palo)

Aleksi Leppä voitti Suomen toisen kultamitalin Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa, kun hän oli ykkönen miesten 300m vakiokiväärissä. ”Mieletön setti”, Leppä sanoi. Juho Kurki oli 14:s. Teemu Lahti on 25m isopistoolissa 13:ntena. (lisää…)

MM-Changwon: Tomi-Pekka Heikkilälle maailmanmestaruus!

Maailmanmestari Tomi-Pekka Heikkilä! (Kuvat: Lassi Palo)

Suomi sai tiistaina toisen mitalinsa Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa, kun Tomi-Pekka Heikkilä voitti upeasti kultaa 10m liikkuvan maalin sekajuoksuissa. Eetu Kallioinen sijoittui kymmenenneksi poikien skeetissä. (lisää…)

MM-Changwon: Matias Kiuru seitsemäs poikien asentokilpailussa

Matias Kiuru asentokilpailun finaalin pystyasennossa. (Kuvat: Lassi Palo)

Matias Kiuru jatkoi maanantaina hyviä otteitaan poikien kiväärilajeissa Etelä-Korean Changwonissa järjestettävissä ampumaurheilun MM-kilpailuissa. Tänään kilpailtiin 50m pienoiskiväärin asentokilpailussa (3×40 ls), jossa Kiuru oli finaalissa seitsemäs. Sami Aaltonen ja Eetu Kallioinen ovat hyvissä asemissa poikien skeetin ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen. (lisää…)