Kansallinen 25m pienoispistooli

(SM-tason laji ikämiehille)

Ammutaan kuten naisten 25 m urheilupistooli, mutta Suomessa yli 50-vuotiaat miehet voivat vielä käyttää aseenaan kaliiperiltaan .22 shortin patruunaa ampuvaa, mahdollisesti piippurei’in ja pantakahvoin varustettua vapaalla laukaisuvastuksella olevaa ns. vanhaa olympiapistoolia. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää 25 m vakiopistoolin asemääräykset muutoin täyttävää .22 LR -kaliiperin asetta ilman minimiliipaisuvastuksen vaatimusta.

Kansallinen 25m olympiapistooli

(lajissa ei järjestetä alueiden tai Suomen mestaruuskilpailuita eikä ennätyksiä kirjata)

Ammutaan kuten 25 m olympiapistooli, mutta ”helpotetuin” ampuma-ajoin eli 10, 8 ja 6 sek. Lisäksi kaikki ikäsarjat voivat käyttää joko .22 shortin tai .22 LR -patruunaa käyttävää pistoolia ilman minimiliipaisuvastuksen vaatimusta. Ns. pantakahvat ja rekyyliä poistavat suujarrut ovat myös sallittuja.

Kansallinen 10m ilmaolympiapistooli

(SM-tason kilpailu kaikille ikäsarjoille)

Ammutaan 10 m matkalta viidestilaukeavalla ilmapistoolilla. Ammunta jäljittelee 25 m olympiapistoolia, mutta hitaammista ilma-aseista johtuen ampuma-ajat ovat 10, 8 ja 6 sek. ja taulu on vastaavasti pienempi. Ammutaan viiteen eri tauluun (yksi laukaus joka tauluun) viiden laukauksen sarjoittain kahdessa 30 ls:n osassa: 2 x 10, 2 x 8 ja 2 x 6 sekunnin sarjoja. Miehet ja M20-sarja ampuvat myös finaalin, joka ammutaan 25 m olympiapistoolin tyylisesti ampuma-ajan ollessa 6 sek. Osumaan vaaditaan vähintään 9,74 sadasosapistein mitattuna, muut pistearvot antavat ohi- eli nolla-arvon. Lajin ensimmäiset SM-kilpailut järjestettiin Kotkassa 1990-luvun lopulla.