SUOMALAISIA OLYMPIATULEN KANTAJIA ETSITÄÄN
1.3.2004 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

”Pass the Flame, Unite the World” Historiallisen, kansainvälisen olympiasoihtuviestin teemalause kutsuu nyt suomalaisia kunniatehtävään: kantamaan Ateenan kesäolympiakisojen olympiatulta Helsingissä 2. heinäkuuta. Ainutlaatuiseen tehtävään haetaan parhaillaan innostavia ja kannustavia suomalaisia, jotka toiminnallaan ovat ansainneet unohtumattoman hetken osana kansakuntia yhdistävää soihtuviestiä.

 

Suomen Olympiakomitea ja Helsingin kaupunki hakevat yhdessä avoimella, 19.3. päättyvällä, haulla 40:ää soihdunkantajaa. Ehdokkaaksi voi ilmoittautua internetin kautta osoitteessa www.olympiakomitea.fi tai postitse. Samaan aikaan omia tulenkantajiaan Suomessa etsivät viestin kansainväliset päätukijat, Coca-Cola ja Samsung.

 

Tukholmasta Helsinkiin heinäkuun toisena päivänä saapuva olympiatuli kiertää pääosin Helsingissä. Noin 50 kilometrin matkalla soihdunkantajan tehtävä on kantaa tulta noin 400 metrin mittainen matka ja siirtää tuli seuraavalle viestinviejälle. Oliivinlehteä kuvaava olympiasoihtu etenee 120 suomalaisen käsissä, päätyen kansanjuhlaan Linnanmäelle.

Kuka pääsee soihdunkantajaksi?

Suomen Olympiakomitea ja Helsingin kaupunki hakevat viestinviejiksi ihmisiä, jotka omalla toiminnallaan innostavat ympärillään olevien jokapäiväistä elämää. Etsimme ihmisiä, jotka persoonallisuudellaan yhdistävät meitä, tuovat elämäniloa, kunnioittavat perinteitä sekä yksilön arvoa ja voimaa.

Soihdunkantaja voi edustaa mitä tahansa elämänaluetta, mutta hänen on oltava vähintään 14-vuotias ja asuttava Suomessa. Suurin osa viestinviejistä etsitään avoimella haulla.

 Olympiakomitean haun perusteella esivalintaraati nimeää 40 soihdunkantajaa, jotka Ateenan virallinen kisaorganisaatio hyväksyy. Olympiakomitea ilmoittaa nimetyille soihdunkantajille valinnasta henkilökohtaisesti huhtikuun alkuun mennessä.

 Miten hakea?

Suomen Olympiakomitean ja Helsingin kaupungin yhteinen haku on käynnissä 19.3. saakka internetissä, osoitteessa  http://www.olympiakomitea.fi/. Sivuilta löytyvät muun muassa tarkat ilmoittautumisohjeet ja säännöt, ehdokaslomake sekä linkki Ateenan kisajärjestäjien soihtuviestisivuille.

Olympiakomitean hakuun voi ilmoittautua myös postitse, ohjeet löytyvät edellä mainituilta internetsivuilta tai niitä voi pyytää Olympiakomitean toimistosta (09-348121).  Soihtuviestin kansainvälisten päätukijoiden hakukäytännöistä löytyy tietoa yritysten internetsivuilta:

Coca-Cola Finland:    http://www.coca-cola.fi/ ja

Samsung Electronics Nordic: http://www.samsung.fi/.

Historiallinen olympiasoihtuviesti

Ensimmäinen kansainvälinen olympiasoihtuviesti kiertää yli 3600 soihdunkantajan käsissä viidessä maanosassa,  ja ensimmäisen kerran tuli kuljettaa olympiasanomaa myös Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.  Kansojen välistä solidaarisuutta, rauhaa ja ystävyyttä symboloiva olympiatuli sytytetään auringonsäteistä perinteisin menoin antiikin Olympiassa, Kreikassa maaliskuun 25:ntena päivänä. Viesti lähtee reilun kuukauden kestävälle kansainväliselle matkalleen Ateenasta kesäkuun alussa.

Olympiatulen isäntäkaupungit kansainvälisellä kierroksella ovat antiikin Olympia, Sydney, Melbourne, Tokio, Soul, Peking, Delhi, Kairo, Kapkaupunki, Rio de Janeiro, Mexico City, Los Angeles, St. Louis, Atlanta, New York, Montreal, Antwerpen, Bryssel, Amsterdam, Geneve, Lausanne, Pariisi, Lontoo, Barcelona, Rooma, München, Berliini, Tukholma, Helsinki, Moskova, Kiova, Istanbul, Sofia ja Nikosia. Mukana ovat siis kaikki entiset kesäkisakaupungit, sekä muutamat muut urheilullisesti, kulttuurisesti tai historiallisesti merkittäviksi katsotut kaupungit.

Suomessa ja Helsingissä historiallisen viestin järjestelyistä vastaavat Suomen Olympiakomitea, Helsingin kaupunki, opetusministeriö, Coca-Cola ja Samsung.

 Lisätietoja antavat:

Arto Ahola, projektin pääsihteeri, 050-5507446

Anna Sorainen, viestintäpäällikkö, Suomen Olympiakomitea, 0400-334451 tai 09-3481 2380