Italian Falco voitti, Norjan Brovoldille olympiapaikka
8.5.2006 klo 12:00

Kokenut italialainen Ennio Falco voitti miesten skeetin maailmancupin Kerrvillessä Teksasissa USA:ssa sunnuntaina 7. toukokuuta. 38-vuotias ammattihaulikkoampuja rikkoi peruskilpailussa ”vain” 121 kiekkoa, mutta paukutti finaalisarjassa erehtymättömästi 25 osumaa, joten lajin peruskilpailun (124) ja finaalin (149) ME-miehen tulos oli 146.

Finaalikierros oli erittäin kovatasoinen, kun neljä ampujaa kuudesta rikkoi kaikki 25 kiekkoa. 1996 olympiakultaa voittaneen ja kolme kertaa MM-kilpailussa hopea ampuneen Falcon lisäksi täydellistä työtä tekivät Norjan Tore Brovold sekä tanskalaiset Michael Nielsen ja Anders Colding, joiden tulos oli 145 (120+25). Peruskilpailun ja finaalin ME-mieheltä, USA:n Vincent Hancockilta jäi yksi kiekko ja Espanjan Juan Jose Aramburulta kaksi kiekkoa rikkomatta.

Koska Falco on jo ampunut Italialle olympiapaikan, pääsivät finaalikierroksen jälkeen toisella tilalla olleet kilpailemaan olympiapaikasta. Olympiaedustuksesta uusivat Norjan Brovold sekä tanskalaiset Nielsen ja Colding. Tuplakiekkojen rikkomisen aloitti erehtymättömästi 35-vuotias kaksinkertainen maailmancupin voittaja Brovold. Toisena ampui vuoden 2005 MM-kisassa viidenneksi sijoittunut 21-vuotias Colding, joka pummasi toisen kiekon ja sijoittui neljänneksi. 31-vuotias, vuoden 2003 EM-hopeamitalisti Nielsen ampui uusinnassa kolmantena ja oli Brovoldin tavoin hyvässä vireessä tehden erehtymätöntä työtä neljä kertaa. Viidennet tuplakiekot Nielsen ampui ohi ja Brovold pääsi juhlimaan sekä olympiapaikkaa että maailmancupin toista sijaansa.

Nyt miesten skeetiin olympiapaikan ovat maalleen ampuneet USA:n Vincent Hancock ja James Graves, Kiinan Ridong Qu, Kyproksen George Achilleos, Espanjan Mario Nunez, Guatemalan Juan Carlos Romero, Italian Ennio Falco sekä Norjan Tore Brovold. Lisäksi ISSF on antanut olympiaisäntä Kiinalle maapaikan.

Suomalaisampujista 23-vuotias Vesa Lautamatti aloitti kilpailun hienosti. Ensimmäisen päivän jälkeen hän oli jaetulla toisella sijalla 49 osumalla. Anttilan Erämiehiä edustava valkealalainen oli toisena päivänä kaksi ensimmäistä kierrosta (24 ja 23) finaalitahdissa, mutta viimeisen kierroksen 22 osumaa ei aivan riittänyt kuuden parhaan joukkoon (tulos 118, raja 119). 23 osumalla hän olisi päässyt uusimaan. 24 osumalla finaalipaikka olisi ollut varma.

Skeet, miehet, 125 kiekkoa + 10 kiekon finaali: 1) Ennio Falco Italia 146 (121+25), 2) Tore Brovold Norja 145 + 10 uusinnassa toisesta sijasta (120+25), 3) Michael Nielsen Tanska 145 + 8 uusinnassa toisesta sijasta (120+25), 4) Anders Colding Tanska 145 + 1 uusinnassa toisesta sijasta (120+25), 5) Vincent Hancock USA 144 (120+24), 6) Juan Jose Aramburu Espanjan 142 (119+4 uusinnassa finaalipaikasta+23), 7) Diego Duarte Delgado Kolumbia 119+3 uusinnassa finaalipaikasta, 8) Valerio Luchini Italia 119+0 uusinnassa finaalipaikasta, …13) Vesa Lautamatti Suomi 118 (24+25+24+23+22), …25) Lauri Leskinen Suomi 115 (22+24+23+22+24), …64) Heikki Meriluoto Suomi 107 (20+22+21+23+21).

Maailmancupin kilpailun ulkopuolella: Max Rosenberg Suomi 116 (24+22+22+25+23).