Pistooli- ja kivääriampujat kilpailevat olympiapaikoista Milanossa Italiassa
30.5.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Maailman parhaat pistooli- ja kivääriampujat kilpailevat olympiapaikoista maailmancupissa 31.5.-4.6. Milanossa Italiassa. Huomenna keskiviikkona alkavassa kauden neljännessä pistooli- ja kiväärilajien maailmancupissa Suomella on 17 ampujan joukkue, joka tavoittelee kymmenessä lajissa edustuspaikkoja olympialaisiin suomalaisen mieskivääriampujan seuraksi. Suomen paikan 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen kilpailuun on ampunut Juha Hirvi. Maailmancupin jokaisessa lajissa olympiapaikan saa maalleen voittaja tai paras paikkaa vailla oleva.

Suomen joukkue Milanossa:
– 50 metrin pienoiskivääri 3 x 20 laukausta: Hanna Etula, Viivi Koivu, Marjo Yli-Kiikka
– 50 metrin pienoiskivääri 3 x 40 laukausta: Juha Hirvi, Antti Puhakka, Mauri Ranta
– 50 metrin pienoiskivääri makuu 60 laukausta: Juha Hirvi, Juha Peltonen, Mauri Ranta
– 10 metrin ilmakivääri 60 laukausta: Antti Puhakka; Mauri Ranta
– 10 metrin ilmakivääri 40 laukausta: Hanna Etula, Viivi Koivu, Marjo Yli-Kiikka
– 25 metrin olympiapistooli 60 laukausta: Petri Federley, Jari Olkkonen, Marko Talvitie
– 50 metrin pistooli 60 laukausta: Kai Johansson, Jari Koivu
– 10 metrin ilmapistooli 60 laukausta: Kai Johansson, Jari Koivu
– 25 metrin pistooli 40 laukausta: Ritva Karri, Tarja Kuuri, Jaana Salo
– 10 metrin ilmapistooli 40 laukausta: Ritva Karri, Karoliina Keskitalo, Jaana Salo

Maailmancupin aikataulu
ke 31.5.miesten 10 metrin ilmakiväärin 60 laukauksen peruskilpailu (Antti Puhakka; Mauri Ranta) ja finaali klo 15.30 alkaen sekä naisten 10 metrin ilmakiväärin 40 laukauksen peruskilpailu (Hanna Etula, Viivi Koivu, Marjo Yli-Kiikka) ja finaali klo 16.30 alkaen
to 1.6. naisten 10 metrin ilmapistoolin 40 laukauksen peruskilpailu (Ritva Karri, Karoliina Keskitalo, Jaana Salo) ja finaali klo 15.30 alkaen sekä miesten 10 metrin ilmapistoolin 60 laukauksen peruskilpailu (Kai Johansson, Jari Koivu) ja finaali klo 16.30 alkaen
pe 2.6. miesten 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen peruskilpailu (Juha Hirvi, Antti Puhakka, Mauri Ranta) ja finaali klo 14.15 alkaen sekä naisten 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 20 laukauksen peruskilpailu (Hanna Etula, Viivi Koivu, Marjo Yli-Kiikka) ja finaali klo 15.30 alkaen
la 3.6. miesten 25 metrin olympiapistooli 60 laukauksen peruskilpailu (Petri Federley, Jari Olkkonen, Marko Talvitie) ja finaali klo 16.00 alkaen sekä naisten 25 metrin pistoolin 40 laukauksen peruskilpailu (Ritva Karri, Tarja Kuuri, Jaana Salo) ja finaali klo 17.15 alkaen
su 4.6. miesten 50 metrin vapaapistoolin 60 laukauksen peruskilpailu (Kai Johansson, Jari Koivu) ja finaali klo 13.00 alkaen sekä miesten 50 metrin pienoiskiväärin makuun 60 laukauksen peruskilpailu (Juha Hirvi, Juha Peltonen, Mauri Ranta) ja finaali klo 14.15 alkaen

2008 olympialaisiin 390 ampujaa

2008 olympialaisiin pääsee yhteensä 390 ampujaa 15 eri lajiin. Yksittäistä maata voi edustaa enintään 28 kilpailijaa, kun enintään kaksi ampujaa yhdestä maasta voi hankkia olympiamaapaikan yhteen lajiin. Poikkeuksena ovat naisten haulikkolajit, trap ja skeet, joihin maa voi saada vain yhden edustuspaikan.

Tähän mennessä on jaettu 116 maapaikkaa 33:n eri maan edustajalle. Kiinalla on olympialaisissa ainakin 21 ampujaa, kun sen urheilijat ovat ampuneet 12 edustuspaikkaa ja Kansainvälinen Ampumaurheiluliitto ISSF on myöntänyt kisajärjestäjälle 9 paikkaa. USA:n urheilijat ovat ampuneet jo 15 paikkaa ja venäläiset 11 paikkaa.

Suomella on yksi olympiapaikka, jonka on ampunut Juha Hirvi voittamalla maailmancupin miesten pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen kilpailun 2005. Ampumaurheiluliitto on asettanut tavoitteekseen seitsemän olympiaedustajaa, yksi jokaiseen lajiryhmään eli kivääri-, pistooli- ja haulikkolajeihin.

Yksittäinen urheilija voi ampua maalleen vain yhden maapaikan yhteen lajiin. Urheilija voi kuitenkin kilpailla olympialaisissa useassa lajissa, jos on saavuttanut lajissa vaadittavan tulosrajan.

Tänä vuonna on jaossa vielä 69 olympiamaapaikkaa, joista 54 on kilpailtavana kaikkien lajien MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa 21.7.-6.8. sekä 15 maailmancupeissa. Vuoden 2007 aikana olympiamaapaikkoja on jaossa maanosien mestaruuskilpailuissa 129, maailmancupeissa 60 ja haulikon MM-kilpailussa 5. EM-kilpailussa olympiamaapaikan saa palkinnoksi 41 ampujaa.

ISSF käyttää 10 olympiapaikkaa kutsumalla Pekingiin kolmansien maiden ampujia. Lisäksi se myöntää 14 niin sanottua villikorttipaikkaa.

Milanossakin kova taso

Pistooli- ja kiväärilajien kauden neljännessä maailmancupissa Milanossa Saksassa on kova taso. Kilpailuun on ilmoittautunut 569 ampujaa yhteensä 63 maasta. Olympiapaikan saa maailmancupin voittaja tai paras paikkaa vailla oleva.

Miesten 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen kilpailuun olympiapaikan ovat maalleen ampuneet Suomen Juha Hirven lisäksi Itävallan Thomas Farnik, Kiinan Fu Zhang, Norjan Verbjörn Berg, Venäjän Sergei Kovalenko, Slovakian Josef Gonci, USA:n Jason Dardas ja Slovenian Rajmond Debevec. Lisäksi ISSF on antanut Kiinalle olympiapaikan isäntämaana. Tänä vuonna on jaossa vielä viisi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja neljä MM-kilpailussa Zagrebissa.

Miesten 50 metrin pienoiskiväärin 60 laukauksen makuukilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Valko-Venäjän Sergei Martinov ja Petr Litvinchuk, Kanadan Johannes Sauer, Ranskan Valerian Sauveplane, Korean Jinseop Han, Venäjän Artem Hadjibekov, USA:n Thomas Tamas ja Unkarin Peter Sidi. Tänä vuonna on jaossa vielä viisi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja neljä MM-kilpailussa Zagrebissa.

Miesten 10 metrin ilmakiväärin 60 laukauksen kilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Itävallan Christian Planer, Kiinan Qinan Zhu, Intian Gagan Narang, Meksikon Roberto Elias, Romanian Alin George Moldoveanu, Puolan Robert Kraskowski sekä USA:n Jason Parker ja Ryan Tanoue. Tänä vuonna on jaossa vielä kuusi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja viisi MM-kilpailussa Zagrebissa.

Miesten 50 metrin vapaapistoolin 60 laukauksen kilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Kiinan Zhongzai Lin ja Tian Zhang, Tshekin Martin Tenk, Ranskan Franck Dumoulin, Portugalin Joao Costa, Venäjän Mihail Nestrujev, USA:n Daryl Szarenski ja Italian Maura Genovesi. Tänä vuonna on jaossa vielä viisi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja neljä MM-kilpailussa Zagrebissa.

Miesten 25 metrin olympiapistoolin 60 laukauksen kilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Saksan Ralf Schumann sekä Ukrainan Oleksander Petriv ja Roman Bondaruk. ISSF on antanut Kiinalle olympiaisäntänä maapaikan. Tänä vuonna on jaossa vielä kaksi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja MM-kilpailussa Zagrebissa.

Miesten 10 metrin ilmapistoolin 60 laukauksen kilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Armenian Norayr Bahtamyan, Kiinan Zongliang Tan, Ranskan Walter Lapeyre, Korean Jong Oh Jin, Pohjois-Korean Jong Su Kim, USA:n Thomas Rose sekä Venäjän Vladimir Contcharov ja Vladimir Isakov. Lisäksi ISSF on antanut Kiinalle olympiaisäntänä maapaikan. Tänä vuonna on jaossa vielä kuusi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja viisi MM-kilpailussa Zagrebissa.

Naisten 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 20 laukauksen kilpailuun olympiapaikan ovat maalleen ampuneet Kiinan Wen Yin ja Bo Liu, Saksan Barbara Lechner ja Melanie Neininger, Tshekin Lucie Valova, USA:n Kimberly Chrostowski, Intian Anjali Bhagwat ja Venäjän Lioubov Galkina. Tänä vuonna on jaossa vielä viisi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja neljä MM-kilpailussa Zagrebissa. Tänä vuonna on jaossa vielä viisi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja neljä MM-kilpailussa Zagrebissa.

Naisten 10 metrin ilmakiväärin 40 laukauksen kilpailuun olympiapaikan ovat
maalleen ampuneet Tshekin Pavla Habartova ja Katerina Kurkova, Kiinan Yinghui Zhao, Mongolian Batkhuyag Zorigt, USA:n Emily Caruso, Saksan Sonja Pfeilschifter, Venäjän Tatjana Goldobina ja Italian Elsa Caputo. Lisäksi ISSF on myöntänyt Kiinalle olympiakisajärjestäjänä maapaikan. Tänä vuonna on jaossa vielä kuusi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja viisi MM-kilpailussa Zagrebissa.

Naisten 25 metrin urheilupistoolin 60 laukauksen kilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Valko-Venäjän Kanstantsin Lukashyk, Bulgarian Maria Grozdeva, Kiina Ying Chen, Espanjan Maria Pilar Fernandez, Georgian Nino Salukvadze, Mongolian Gundegmaa Otryad, Serbia-Montenegron Jasna Sekaric ja USA:n Elizabeth Callahan. Lisäksi ISSF on myöntänyt Kiinalle olympiakisajärjestäjänä maapaikan. Tänä vuonna on jaossa vielä viisi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja neljä MM-kilpailussa Zagrebissa.

Naisten 10 metrin ilmapistoolin 40 laukauksen kilpailuun ovat olympiapaikan maalleen ampuneet Kiinan Jie Ren ja Rong Li Sun, Korean Nam Suk Park ja Ho Lim Lee, Australian Lalita Yauhleuskaya, Valko-Venäjän Viktoria Chaika, USA:n Rebecca Snyder ja Saksan Munkhbayar Dorjsuren. Tänä vuonna on jaossa vielä kuusi olympiaedustuspaikkaa: yksi Milanossa ja viisi MM-kilpailussa Zagrebissa.

Lisätiedot kilpailusta:
Kansainvälisen Ampumaurheiluliiton nettisivut www.issf-shooting.org ja www.issfnews.com/competitions/competitions.asp
Kilpailun järjestäjän nettisivut www.uits.it

mv