Henri Häkkinen hävisi tasatuloksella finaali- ja olympiapaikan
24.7.2006 klo 12:00

Joensuun Ampujia edustava Henri Häkkinen hävisi tasatuloksella finaali- ja olympiapaikan miesten ilmakiväärin 60 laukauksen kilpailussa ampumaurheilun MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa maanantaina 24. heinäkuuta.

26-vuotias Häkkinen ampui kilpailun kolmanneksi korkeimman pistemäärän 595, mutta sijoittui 97 pisteen viimeisen sarjan vuoksi sijalle 11. Paras 595 pistettä ampunut oli viidenneksi sijoittunut Kiinan Jie Li.

Yli 30 asteen helteen lämmittämässä hallissa ammutun miesten ilmakiväärin 60 laukauksen peruskilpailun voitti Slovakian Jozef Gonzi tuloksella 597. Peruskilpailun kahdeksan parasta ampuu finaalin klo 16.30 Suomen aikaa.

Häkkinen: harmittaa

– Harmittaa. Ei sitä voi kieltää, Häkkinen totesi heti kisan jälkeen. Hän ampui viimeisen sarjan kolme yhdeksikkö viimeisillä viidellä laukauksella.

– Potku alkoi loppua. 35 laukauksen jälkeen helle alkoi vaikuttaa. Jouduin ampumaan normaalia hitaammalla rytmillä.

Ensimmäisessä aikuisten sarjan MM-kilpailussaan kilpaillut Häkkinen ampui helteestä huolimatta omalla tasollaan. 595 pistettä hän on laukonut tänä vuonna maailmancupissa kaksi kertaa. Ensimmäisessä maailmancupissa Kiinassa tulos riitti finaaliin, jossa hän oli viides. Kolmannessa maailmancupissa Saksan Münchenissä tulos riitti kymmenenteen sijaan.

– Tavoitteenani oli finaalipaikka ja omalla tasolla ampuminen. Turha tosiasioita on kieltää, Häkkinen totesi kisan jälkeen. Finaalipaikan myötä hän arveli saavansa myös edustuspaikan Pekingin olympialaisiin. Pudottuaan finaalista hän luuli samalla menettäneensä olympiapaikan, jonka kohtalo kuitenkin ratkesi vasta Valko-Venäjän Vitali Bubnovich naputeltua viimeiseen sarjaan täydet sata pistettä.

– Olin tyytyväinen jännityksen tasoon kilpailussa.

Olympiaedustus tavoitteena

Miesten ilmakiväärissä oli jaossa viisi edustuspaikkaa 2008 olympialaisiin Pekingiin. Maalleen olympiapaikan hankkivat Intian Abhinav Bindra, Venäjän Konstantin Prikhodtchenko, Kiinan Jie Li, Valko-Venäjän Vitali Bubnovich ja Ukrainan Oleksander Lazeykin. Häkkinen jäi ensimmäisenä ampujana ilman olympiapaikkaa, kun Itävallan Thomas Farnik on ampunut maalleen olympiaedustuspaikan miesten 50 metrin pienoiskiväärin 3 x 40 laukauksen kilpailuun.

– Jokainen ampuja haluaa ampua olympialaisissa, Häkkinen kertoo yhden tavoitteensa. Seuraavan kerran hän pääsee tavoittelemaan unelmaansa ilma-aseiden EM-kilpailussa ja neljässä maailmancupissa ensi vuonna.

Häkkinen on ampunut ilmakiväärillä erittäin tasaisesti koko kauden, vakiinnuttanut tasonsa 595 pisteeseen ja kilpaillut finaalipaikoista maailmancupeissa. Seuraava tavoite on ampua pistettä kahta paremmin ja päästä säännöllisesti finaaleihin.