Juha Hirvi ampui 597 pienoiskiväärin makuun karsinnassa
25.7.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juha Hirvi ampui 597 pienoiskiväärin makuuasennon karsinnassa ampumaurheilun MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa tiistaina 25. heinäkuuta. Hirvi sekä 595 ampunut Tero Hovila pääsivät varmasti huomiseen peruskilpailuun. 586 laukonut Jesse Forsten joutuu odottamaan parisen tuntia paikkansa varmistumista. Peruskilpailun kahdeksan parasta pääsee ampumaan MM-mitaleista finaaliin huomenna klo 14.30 Suomen aikaa.

Kotkan Ampumaseuraa edustava 46-vuotias Juha Hirvi lupasi jo ennen karsintakilpailua, että hän ampuu nopeaan rytmiin. Sydneyn olympialaisten hopeamitalisti ja vuoden 1998 MM-kilpailujen makuukilpailun MM-hopeamitalisti antoi omien sanojensa mukaan "palaa", vaikka kaikki osumat eivät olleetkaan hyviä kymppejä. Konkari käytti 75 minuutin ampuma-ajasta vain 45 minuuttia.

– Mahdollisimman helpolla yritän päästä. Kun ammunta sujuu, rytmi on nopea, hän kommentoi taktiikkaansa.

– Tulos ei olisi ollut parempi, jos olisin käyttänyt suoritukseen enemmän aikaa.

Juha oli selvästi tyytyväinen kilpailun jälkeen. Viimeistään karsinta osoitti, että ase on kunnossa ja oikea patruunaerä aseeseen on löytynyt. Onnistunut makuukilpailu vaatii todella hyvät välineet.

– Saipahan ainakin yhden hyvän vedon näissä kisoissa, hän totesi hymyssä suin ensimmäisestä startistaan.

– En taida olla pariin vuoteen ampunut näin hyvin makuulta. Kaksi vuotta sitten ammuin sen täydet 600. Parempi on seuraaviin kilpailuihin lähteä, kun ensimmäinen startti oli hyvä.

Lämpö ei haittaa

Ampumaurheilun MM-kilpailujen ajan Kroatian Zagrebissa on ollut runsaasti yli 30 asteen helle. Juha ei ole hellettä hätkähtänyt.

– Olen päättänyt, ettei helle haittaa, Juha kertoi asenteensa. Kuuma ilma aiheutti hänellekin haasteita.

– En tiedä johtuiko se helteestä, mutta välillä ampuessa tuntui näkyvän pientä värinää.

Juha aloitti karsintakilpailun ampumalla ensimmäisen laukauksen ysiin. Seuraavat ysit tulivat vasta viimeiseen kymmenen laukaukseen sarjaan.

– Joskus se ysi on ensimmäinen laukaus ja joskus kolmaskymmenes. En minä siitä mitään ajatellut

Hovila lähellä parastaan

Salon Seudun Ampujia edustava Tero Hovila ampui 595 miesten 50 metrin pienoiskiväärin makuuasennon kilpailun karsinnassa. 37-vuotias somerolainen Hovila sijoittui omassa erässään kuudenneksi ja pääsee varmasti huomiseen peruskilpailuun.

– Minä jouduin tekemään todella paljon töitä. Sykettä oli niin paljon, että jouduin monta kertaa odottelemaan sykkeen muuttumista selväksi, hän kertoi kilpailustaan, jolla jäi vain pisteen arvokilpailujen ennätyksestään.

– Ampuma-aika meni niin pitkäksi, että silmät alkoivat väsyä. Lisäksi en ehtinyt pitää yhtään taukoja, kun aika meinasi loppua, joten toinen käsi oli aivan puuduksissa ammunnan jälkeen.

Tero kehui olosuhteiden olleen toisessa karsintaerässä erittäin hyvät, jopa odotuksia paremmat.

– Huomiseen kilpailuun lähden ampumaan vähän riskillä ja hyvillä mielin. Ammunta näyttää toimivan samalla tavalla kuin kotonakin.

Satakunnan Ampujia edustava Jesse Forsten ampui pienoiskiväärin makuuasennon ensimmäisessä karsintaerässä 586 ollen 19:s.

Miesten pienoiskiväärin makuu 60 ls, 1. karsintaerä: 1) Artem Khadjibekov Venäjä 596, 2) Peter Sidi Unkari 596, 3) Matthew Emmons USA 594, …19) Jesse Forsten Suomi 586 (96, 96, 98, 99, 99, 98).

Miesten pienoiskiväärin makuu 60 ls, 2. karsintaerä: 1) Michael McPhail USA 597, 2) Gil Simkovitch Israel 596, 3) Gabriel Deuconu Romania, …6) Tero Hovila Suomi 595.

mv