Tommi Andelinin lataus hävisi neljänteen sarjaan
27.7.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

– Lataus hävisi aamulla neljänteen sarjaan, kun sen jälkeen ei ollut enää mahdollisuutta finaaliin, totesi Tommi Andelin, joka oli miesten trapissa lopulta 56:s tuloksella 113 MM-kilpailussa Kroatian Zagrebissa torstaina 27. heinäkuuta. Ensimmäisen päivän jälkeen hän taisteli vielä finaalipaikasta, mutta toisen päivän sarjat (22 ja 19) pudottivat kauas kärjestä.

– Ei eilinen päivä painanut. Oli ihan liikaa yrittämistä – sen piikiin tämä menee. Tämä on raaka laji. Kun kahden päivän aikana on kymmenen minuuttia, jolloin kaikki ei ole kohdallaan, homma kaatuu.

Salon Seudun Ampujia edustava 32-vuotias Andelin totesi ampuneensa samalla tavalla maailmancupissa Saksan Suhlissa kesäkuussa. Huono neljäs sarja vei latauksen myös viidennestä.

– Kyllä tällä tasolla pitäisi pystyä ampumaan loppuun asti kunnolla. Tulos harmittaa.

Erilaiset radat

Kaikki suomalaiset totesivat Zagrebin radat vaikeaksi paikaksi ampua. Juuri ennen MM-kilpailua valmistuneilla radoilla yksikään joukkue ei päässyt kunnolla harjoittelemaan, joten tausta ei tullut tutuksi, eivätkä heittimetkään heittäneet kiekkoja totutusti. Erittäin kovaa hellettä isot miehet eivät valittaneet.

– Suomalaiset eivät ole ampuneet tällaisilla radoilla, jossa kiekkojen lähtö näkyy huonosti. Tässä vaiheessa kesää on vaikea muuttaa automaatiota, mikä näkyi varsinkin meidän junnuampujilla. Itse olen kiertänyt niin paljon kilpailuja, että pääsin jyvälle, miten täällä pitää ampua, kertoi Andelin, jonka meriittilistalla on muiden muassa EM-pronssi vuodelta 2002 sekä saman vuoden MM-kilpailujen neljäs sija.

Suomalaiset eivät pystyneet valmistautumaan paremmin MM-kisaan, koska Suomessa ei vielä ole Mattarelli-heittiä , jotka ovat käytössä MM-kisaradoilla. Trapin valmentaja Matti Nummela sanoi heittimien tulevan kuukauden päästä Orimattilan radalle.

– Tämä on ollut minulle hyvä vuosi. Olen mennyt eteenpäin ja osunut harjoituksissa hyvin. Kilpailuissa olen ampunut kolme kertaa 118, Andelin kertoi. Hän ampui neljä vuotta sitten Lahden MM-kisassa Suomelle olympiaedustuspaikan, mutta ei tullut valituksia Ateenaan.

– Se vei puoleksitoista vuodeksi hauskuuden ja innon.

Kahden vuoden satsaus

Lujatalo Oy:n palveluksessa täyttä työpäivää hankintainsinöörinä tekevä Andelin on päättänyt panostaa huippu-urheiluun vielä kaksi vuotta, Pekingin olympialaisiin asti. Panostus vaatii rahaa omasta kukkarosta sekä aikaa perheeltä.

– Minä ammun vuodessa sellaiset 8000 kiekkoa, kun ammattilaiset ampuvat 30000-35000. Kyllä siinä on hirveä ero. Kun minä kerron harjoitusmäärän muille ampujielle, niin he eivät tahdo uskoa, hän totesi.

– Se näkyy ennen kaikkea varmuudessa. Suomalaisillekin voi tulla huippuonnistumisia, mutta ammattilaiset ampuvat tasaisesti kovia tuloksia.

Yksi iso haaste on talviharjoittelu. Suomalaiset joutuvat matkustamaan leireille Välimerelle tai viime talven tapaan Etelä-Afrikkaan.

– Suomessa olemme yrittäneet peittää lunta esimerkiksi pressuilla ja tuhkalla. Ei siitä oikein mitään tule.

mv