Jesse Louhelainen pronssista: Meni toivottua paremmin
3.8.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

– Ihan hyvältä tuntuu. Meni toivottua paremmin, lähes kivikasvoinen Jesse Louhelainen kommentoi MM-pronssimitaliaan ja uutta omaa ja Suomen Y20-sarjan ennätystä, 119 kiekkoa, Kroatian Zagrebissa torstaina 2. elokuuta. Hän voitti poikien skeetin tiukassa uusinnassa pronssimitalista Ranskan Eric Delaunayn kiekoin 6-5.

Lahden Ampumaseuraa edustava 18-vuotias Jesse Louhelainen ampui tasaisen varmasti koko kaksipäiväisen skeet-kilpailun. Toisen päivän avauskierroksella hän rikkoi 23 kiekkoa. Kaikilla muilla kierroksilla tulos oli 24.

– Ihan hyvin kilpailu pysyi koossa koko ajan ja yllättävän vähän jännitin. Aamulla kyllä jännitti, kun lähdin ampumaan ensimmäistä sarjaa, hän myönsi.

– Odottelin 115 pintaan olevaa tulosta ja sijoittumista kuuden joukkoon. Viime vuonna ammuin SM-kilpailussa 117 ja tänä vuonna olen ampunut 117. Viime vuonna olin MM-kilpailussa kuudes 115 kiekolla.

Jessen neljäs kierros alkoi säheltäen, kun Kuwaitin Yousef Algareeb ei muistanut ampumajärjestystä oikein ja tunki ampumaan ensimmäisenä Jessen vuorolla. Algareeb ampui eilen ryhmän ensimmäisenä ja Louhelainen viimeisenä. Toisena päivänä ampumajärjestys on käännetty. Osittain varmasti sähellyksen tuloksena Jesse ampui ykköspaikalta yhden pummin. Toinen pummi tuli nelospaikan toisista tuplakiekoista.

Viidennellä kierroksellakin Jesse pystyi pitämään hermonsa kurissa, vaikka lähes koko kuuden hengen ryhmä taisteli kärkisijoista. Jessen kanssa ampuivat Eric Delaunay (lopulta 4:s), Italian Manuel Polidori (9:s) ja Vasilis Soteriou (7:s). Ennen viimeistä kierrosta kaikki neljä taistelivat vielä mitalisijoista.

Hienon kilpailun jälkeen Jesse alkoi valmistautua uusimaan pronssimitalista Ranskan Delaunayn kanssa. Kesken uusinnan odotuksen Suomen joukkue huomasi, että tulokset ovat muuttuneet: ranskalaisen tulokseksi oli korjattu 120 kiekkoa ja hän oli noussut uusimaan hopeamitalista USA:n Wesley Wisen kanssa. Päävalmentaja Kare Norvapalo lähti skeet-valmentaja Lauri Siltavirrran kanssa selvittämään, mitä on tapahtunut. Jyryn jäsen kertoi käytännössä tapahtumaan tuomarivirheen. Viidennellä kierroksella Ranskan Delaunayn tuplapummi oli ensin merkitty Kyproksen Soterioulle, joka radalla korjasi tuomarin virheen ja sai tuloksen 24. Tuomari oli merkinnyt puolestaan Soterioun yhden pummin ranskalaiselle, joten Delaunayn tulos oli yllättäen yhden kiekon todellista parempi, 23:n sijasta 24. Jyryn jäsen kertoi, ettei jyry voi muuttaa tulosta, koska tuomari on allekirjoittanut pöytäkirjan. Ainoaksi vaihtoehdoksi selvisi se, että ranskalaisten pitää myöntää tulos vääräksi, ennen kuin se voidaan muuttaa. Näin jyryn edustaja ja suomalaiset marssivat ranskalaisten ampujien pakeille, jotka myönsivät heti, että tulos on väärä.

Uusinnan Jesse aloitti kylmän viileästi. Hän ei ottanut koelaukauksia ja aloitti suoraan. Jesse rikkoi varmasti kolme kertaa tuplakiekot nelospaikalta. Kolmannella yrittämällä Delaunay ampui ohi jälkimmäisestä kiekosta: Jesse oli pronssimitalisti.

Isänsä Jaakon valmentama Jesse harjoittelee suomalaisittain miehekkäästi. Tänä vuonna hän on ampunut jo 8.000 kiekkoa, pääosin Tomi Aspholmin kanssa. Aspholm työskentelee Hämeen Rykmentissä Urheilukoulussa kouluttajana.

Aiotko mennä Urheilukouluun?

– Kyllä minä sinne ainakin haen.

Ei ollut huono näyttö tänään Urheilukouluakaan varten?

– No, ei ollut.

Oliko ranskalainen tuttu kaveri?

– Ei ollut tuttu.

Juttelitko eilen isäsi kanssa?

– Kyllä minä sinne soittelin.

Olet ainoana poikien sarjan kilpailijana miesten matkassa MM-kilpailussa. Miten on sujunut?

– Ihan hyvin. Meillä on hyvä porukka.

Ampumaurheilun 49. kaikkien lajien MM-kilpailu, Zagreb, Kroatia.

Poikien skeet, 125/125 kiekkoa

: 1) Lawrence Collier Iso-Britannia 121 (22+25+25+25+24), 2) Wesley Wise USA 120 (25+24+23+25+24), 3) Jesse Louhelainen 119/6 uusinnassa pronssimitalista (24+24+24+23+24) (Y20-sarjan SE-tulos), 4) Eric Delaunay Ranska 119/5 (23+24+25+24+23), 5) Henrik Jansson Ruotsi 118 (24+24+23+23+24), 6) Mattia Bianchi Italia 116/10 uusinnassa kuudennesta sijasta (25+22+23+24+22), 7) Vasilis Soteriou Kypros 116/9 (24+22+22+24+24), 8) Troy Kensinger USA 116/1 (24+25+23+19+25), 9) Manuel Polidori Italia 116/1 (24+23+24+23+22), 10) Federico Gil Argentiina 115 (24+24+23+25+19).

mv