Tiia Törmälä ampui voiton ensimmäisessä PM-kilpailussaan
11.9.2006 klo 12:00

Vasta 15-vuotias Tiia Törmälä ampui voiton ensimmäisessä Pohjoismaiden mestaruuskilpailussaan Kööpenhaminassa 10. syyskuuta. Kankaanpään Ampujia edustava Törmälä voitti ilmakiväärin 40 laukauksen kilpailun huipputuloksella 496,5 (393+103,5).

Peruskilpailussa Tiia Törmälä sivusi omaa ennätystään 393, joka on samalla N15-sarjan Suomen ennätys. Kymmenen laukauksen finaalisarjassa hän paransi omaa ennätystään peräti 2,6 pistettä. Aiempi ennätyssarja oli 100,9.

Finaali oli kovatasoinen, kun Tiia ampui 103,5, hopeamitalisti Ruotsin Emma Skenning 101,2, pronssimitalisti Tanskan Gitte Henriksen 101,9, neljänneksi sijoittunut Norjan Gina Helstad 102,6, viidenneksi sijoittunut Ruotsin Maria Hägglund 102,2 ja kuudenneksi sijoittunut Tanskan Pernille Hansen 103,1.

Tiia lähti finaaliin toiselta sijalta pisteen Skenningistä. Tiian kanssa tasapisteissä oli Henriksen. Tiia nousi voittoon neljällä viimeisellä laukauksella. Seitsemännen jälkeen Skenning johti 0,3 pisteellä, kahdeksannella Tiia siirtyi 0,3 pisteen johtoon ja yhdeksännellä kasvatti johtonsa 0,4 pisteeseen. Ennen viimeistä laukausta molemmilla oli mahdollisuus voittoon. Tiia hallitsi hermonsa ja ampui 10,5. Skenning laukoi 9,6 pistettä, joka oli hänen finaalisarjansa toiseksi huonoin. Tiia pani finaalisarjallaan katsomon taputtamaan jokaiselle laukaukselle, kun huonoin osuma oli 10,0 ja paras 10,8.

– Ilmakiväärin finaalissa kuulutettiin tulokset, mutta minä yritin keskittyä vain jokaiseen laukaukseen kerralla, oikeaan tähtäyskuvaan ja oikeaan liipaisuun, ja yritin sulkea kaiken ulkopuolisen pois, Tiia kertasi finaalitunnelmia.

– Ilmakiväärirata oli todella hyvä. Tykkäsin siitä todella paljon.

Tiia oli lähellä tehdä peruskilpailussa uuden oman ja Suomen ennätyksen. Seitsemästä ysistä peräti neljä oli 9,9-osumia.

Pienoiskiväärin ottelussa ja makuukilpailussa Tiia jäi ennätyksistään selvästi. SM-kilpailussa Joensuussa elokuun puolivälissä hän ampui asentokilpailussa 582 ja makuulta 591, kun olot olivat mainiot. Nyt tuloksena oli makuulta 576 ja asentokilpailusta 550.

– Molemmissa kilpailuissa oli tuulen kanssa ongelmia. En osannut hallita sitä ollenkaan. Tuuleen ampumista pitää harjoitella vielä paljon.

Törmälät muuttivat tänä kesänä Kankaanpäästä Raumalle, jossa Tiia aloitti lukion. Uuteen ympäristöönsä hän on tutustunut rauhassa lähes harjoittelematta. Syyskuun hän lepää ja kerää voimia uuteen harjoitus- ja kilpailukauteen.

– Harjoittelu alkaa lokakuun alussa. Kuluneella kaudella suunnitelmissamme oli 14.000 laukausta, mutta määräksi kertyi 17.500 laukausta. Ensi kauden tavoitteenamme on 25.200 laukausta, kertoo Mikko Törmälä, joka valmentaa tytärtään.

Ampumaurheilun nuorten avoimet PM-kilpailut, 10. syyskuuta, Tanska, Kööpenhamina.
Tytöt, 10 metrin ilmakivääri, 40 ls + 10 ls:n finaali: 1) Tiia Törmälä Suomi 496,5 (393+103,5), 2) Emma Skenning Ruotsi 495,2 (394+101,2), 3) Gitte Henriksen Tanska 494,9 (393+101,9), 4) Gina Helstad Norja 494,6 (392+102,6), 5) Maria Hägglund Ruotsi 493,2 (391+102,2), 6) Pernille Hansen Tanska 493,1 (390+103,1), 7) Pauliina Frilander Suomi 492,9 (392+100,9), 8) Anette Jensen Tanska 488,4 (388+100,4).