Neljä suomalaista ampuu maailmancupin finaalissa 4.-7.10.
2.10.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela, Janne Kirvesmäki, Mikko Mäkitalo ja Marko Talvitie ampuvat maailmancupin finaalissa Granadassa Espanjassa 4.-7. lokakuuta. Finaalin 15 lajissa kilpailee yhteensä 155 urheilijaa 37 maasta.

Satu Mäkelä-Nummela kilpailee naisten trapissa keskiviikkona. Janne Kirvesmäki aloittaa miesten trapin keskiviikkona ja ampuu toisen päivän torstaina. Marko Talvitie kilpailee olympiapistoolissa perjantaina. Suomalaisista on viimeisenä vuorossa Mikko Mäkitalo, joka ampuu kaksoistrapissa lauantaina.

Maailmancupin finaaliin kutsutaan 12 parasta urheilijaa ampumaurheilun jokaisessa 15 olympialajissa. Kauden neljän maailmancupin perusteella kisaan pääsee kahdeksan ampujaa. Heidän lisäkseen finaalissa ampuvat heinä-elokuussa Kroatian Zagrebissa käydyn MM-kilpailun mitalistit sekä viime vuonna maailmancupin finaalin voittaneet.

Mäkelä-Nummelalle toinen finaali

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava 36-vuotias Satu Mäkelä-Nummela hankki maailmancupin finaalipaikkansa voittamalla trapin kauden neljännen maailmancupin Saksan Suhlissa. Samalla hän hankki Suomelle edustusoikeuden 2008 olympialaisiin. Mäkelä-Nummela otti paikan lajin kolmanneksi korkeimmalla pistemäärällä, 26 pistettä. Hän ampui finaalissa myös viime vuonna, mutta uran ensimmäinen finaali sujui kokemusta hakien.

– Nyt pitäisi päästä siitä kokemuksen hakemisesta eteenpäin. Ihan tosissani lähden ampumaan. Muihin kilpailuihin verrattuna finaalissa on ihan kunnolliset palkinnotkin. Niitä lähden tavoittelemaan, sanoo Satu, joka kilpailee keskiviikkona.

– Olen harjoitellut ihan hyvin. Vapaapäivät ovat kuluneet radalla ja töiden jälkeen olen pystynyt ampumaan noin seitsemään asti, ennen kuin tulee liian pimeää.

Talvitie ensimmäiseen finaaliinsa

Olympiapistooliampuja Marko Talvitie kilpailee ensimmäisessä maailmancupin finaalissaan perjantaina. Hänen valmistautumisensa on sujunut hyvin, kun Suomen syksy on ollut lämmin ja kuiva.

– Muutaman kerran olen ehtinyt radalle niin myöhään, että olen joutunut harjoittelemaan illan hämärtyessä. Kelit ovat olleet hyvät. Finaalista on ollut saatavissa vain vähän tietoa, mutta katsotaan mitä tuleman pitää.

Lehtimäen Ampujia edustava 29-vuotias Talvitie otti finaalipaikan ampumalla toiseksi tuloksella 780 (581+199) kauden ensimmäisessä maailmancupissa Kiinan Guangzhoussa 1. huhtikuuta. Finaalin (780) ja peruskilpailun (581) SE-tuloksilla alkanut arvokilpailukausi venyy yli puolen vuoden mittaiseksi.

– Finaalissa ammumme kilpailun yhtenä päivänä, kuten ammuimme maailmancupissa Kiinassakin. Useimmiten olympiapistoolin kilpailu on kaksipäiväinen. Yhden päivän kilpailu on suunniteltava hyvin, ettei syöminen ja juominen unohdu. Pitäisi jaksaa keskittyä koko päivän.

Maailmancupin finaalissa Talvitie pääsee tutustumaan myös ensi vuoden EM-kilpailuiden suorituspaikkaan, mikä on tällä kertaa poikkeuksellisen tärkeää. Pistooli-, kivääri- ja haulikkolajien EM-mitaleista sekä viimeisistä edustuspaikoista 2008 olympialaisiin kilpaillaan Granadassa heinäkuun puolivälistä alkaen.

Kirvesmäen kokemus karttunut

Karstulan Seudun Metsästys- ja ampumaseuraa edustava 37-vuotias Janne Kirvesmäki sanoo kuluvan kauden tuoneen hänelle runsaasti kokemusta. Uran ensimmäinen maailmancupin finaali on siihen vielä mainio lisä.

Kauden ensimmäisessä maailmancupissa Kirvesmäki ampui peruskilpailussa loistavan tuloksen rikkomalla 124 kiekkoa 125:stä huhtikuun alussa Kiinassa. Hän lähti finaaliin kärjessä, mutta uran ensimmäisessä arvokilpailufinaalissa meni rikki enää 18 kiekkoa 25:stä ja sijoitus putosi viidenneksi. Sekä peruskilpailun 124 että finaalin 142 kiekkoa ovat uusia SE-tuloksia ja ne tuottivat yhteensä 18 pistettä, joilla Kirvesmäki pääsi maailmancupin perusteella kahdeksantena finaaliin.

– Viimeiset harjoitukset ovat menneet ihan hyvin. Nyt korvat vain ovat tukossa laskeutumisen jälkeen, kun viime päivinä olen ollut flunssainen, karstulalainen Kirvesmäki kertoi maanantaina Barcelonan lentokentältä.

– Granadan rata on minulle uusi, mutta huomenna on virallinen harjoitus. Ensimmäinen kilpailupäivä on keskiviikkona.

Mäkitalo lähtee tuttuun ympäristöön

Salon Seudun Ampujia edustava 28-vuotias Mikko Mäkitalo ampui kaksoistrapin finaalipaikan kauden neljännessä ja viimeisessä maailmancupissa Saksan Suhlissa. Peruskilpailun tulos 140 kiekkoa 150:stä tuotti 8 pistettä ja finaalin 5:s sija 4 pistettä. Hyvinkääläinen Mäkitalo on 12 pisteellään viidenneksi paras finalisti maailmancupin perusteella.

– Hyvällä mielellä lähden kisaan, kun valmistautuminen on sujunut hyvin. Maailmalla finaalia arvostetaan todella paljon, vaikka kilpailussa ei olekaan jaossa esimerkiksi olympiapaikkoja, Mäkitalo sanoo.

Hän pääsi tutustumaan maailmancupin finaalin tunnelmaan jo viime vuonna Dubaissa. Silloin tuloksena oli 10:s sija tuloksella 134. Kuuden parhaan finaalin raja oli 138 kiekkoa.

Tunnelman lisäksi Mäkitalolle on tuttua myös kilpailun haulikkorata. Hän on ampunut Granadassa yhden maailmancupin sekä viikon leirin.

Maailmancupin finaalin suomalaislajien aikataulu
Kellonajat ovat Suomen aikaa.

Keskiviikko 4.10.
10.30-15.30 miesten trapin 125 kiekon peruskilpailun 1. päivän 75 kiekkoa
10.30-15.30 naisten trapin 75 kiekon peruskilpailu
17.30 naisten trapin 25 kiekon finaali

Torstai 5.10.
10.30-14.40 miesten trapin 125 kiekon peruskilpailun 2. päivän 50 kiekkoa
17.30 miesten trapin 25 kiekon finaali

Perjantai 6.10.
10.30-13.00 miesten olympiapistoolin 60 laukauksen peruskilpailun 1. osa (30 ls)
14.30-17.00 miesten olympiapistoolin 60 laukauksen peruskilpailun 2. osa (30 ls)
18.00 miesten olympiapistoolin 20 laukauksen finaali

Lauantai 7.10.
10.30-15.00 miesten kaksoistrapin 150 kiekon peruskilpailu
16.00 miesten kaksoistrapin 50 kiekon finaali

Maailmancupin finalistit suomalaislajeissa

Naisten trap: 2005 mc-finaalin voittaja Elena Tkach Venäjä, MM-mitalistit Susan Nattrass Kanada, Li Chen Kiina ja Hye Gyong Chae Pohjois-Korea sekä maailmancupin perusteella Zuzana Stefecekova Slovakia (30 pistettä), Mei Zhu Kiina (28), Satu Mäkelä-Nummela Suomi (26), Theresa Dewitt USA (22), Irina Laricheva Venäjä (19), Megumi Inoue Japani (19), Charlotte Kerwood Iso-Britannia (19) ja Susanne Kiermayer Saksa (19).

Miesten trap: 2005 mc-finaalin voittaja Giovanni Pellielo, MM-mitalistit Manavjit Singh Sandhu Intia, Erminio Frasca Italia ja Bret Erickson USA sekä maailmancupin perusteella Massimo Fabbrizi Italia (29 pistettä), Aleksei Alipov Venäjä (27), Pavel Gurkin Venäjä (26), Stefan Ruettgeroth Saksa (24), Manuel Silva Portugali (22), David Kostelecky Tshekki (22), Michael Herman USA (19) ja Janne Kirvesmäki Suomi (18).

Miesten kaksoistrap: 2005 mc-finaalin voittaja Håkan Dahlby, MM-mitalistit Vitali Fokejev Venäjä, Binyuan Hu Kiina ja Roland Gerebics Unkari sekä maailmancupin perusteella Vasiliy Mosin Venäjä (28 pistettä), Rajyavardhan Singh Rathore Intia (20), Richard Faulds Iso-Britannia (17), Mashfi Almutairi Kuwait (15), Mikko Mäkitalo Suomi (12), Hamad Alafasi Kuwait (12), Thomas Turner Australia (11) ja Marco Innocenti Italia (10).

Olympiapistooli: 2005 mc-finaalin voittaja Sergei Alifirenko Ve
näjä (olisi saanut paikan myös MM-mitalistina), MM-mitalistit Penghui Zhang Kiina ja Zhongsheng Liu Kiina sekä maailmancupin perusteella Ralf Schumann Saksa (30 pistettä), Oleksandr Petriv Ukraina (22), Roman Bondaruk Ukraina (21), Young Hoon Lee Korea (18), Marko Talvitie Suomi (17), Marco Spangenberg Saksa (16), Aleksei Klimov Venäjä (16) ja Sergei Poliakov Venäjä (15).

mv