Janne Kirvesmäki 6:s trapin maailmancupin finaalissa
5.10.2006 klo 12:00

Janne Kirvesmäki ampui kuudenneksi tuloksella 134 (117+17) trapin maailmancupin finaalissa Espanjan Granadassa torstaina 5. lokakuuta. Finaalin voitti uusinnan jälkeen Venäjän Aleksei Alipov ME:tä sivuten tuloksella 147. Hän voitti uusinnassa Tshekin David Kosteleckyn kiekoin 7-6. Peruskilpailussa 31-vuotias Kostelecky sivusi ME-tulosta puhtaalla ammunnallaan 125.

Kartstulan Seudun Metsästys- ja ampumaseuraa edustava 37-vuotias Janne Kirvesmäki ampui peruskilpailussa 117 kiekkoa rikki. 25 kiekon finaalissa hän osui 17 kiekkoon.

– Finaalissa ampuminen jo käy tai ei käy. Nyt ei oikein käynyt. Hyvä jännittynyt fiilis oli ampua, mutta homma ei vain lähtenyt käymään, karstulalainen arvioi kilpailuaan kriittisesti.

– Alussa sellaiset kymmenen kiekkoa meni kohtuullisesti, mutta sen jälkeen tuli vaikeaa.

Kirvesmäki kilpaili arvokilpailun finaalissa toisen kerran urallaan. Ensimmäisen kerran hän kokeili finaalitunnelmaa kauden ensimmäisessä maailmancupissa Kiinassa huhtikuun alussa. Silloin peruskilpailu sujui mainiosti tuloksella 124. Kiinassa finaalikierroksen tulos oli 18 ja finaalitulos 142. Molemmat ovat SE-tuloksia.

– Tuntuu, että Kiinassa onnistuminen oli lähempänä – ehkä silloin meni lähempää ohi ja kulki paremmin. Nyt huomasi, että ne kiekot, jotka karkasivat, ne todella karkasivat. Niitä ei ollut mahdollisuus saada rikki.

Trap-ampujilla on peruskilpailussa käytössä kaksi panosta jokaista kiekkoa kohti. Finaalikierroksella käytössä on vain yksi panos kiekkoa kohden.

– Kun ammunta kulkee hyvin, niin yli 20 kiekkoa saa ensimmäisellä rikki. Täällä Alipov veti finaalin täyteen (25) yhdellä paukulla. Siihen pitäisi pyrkiä, Kirvesmäki sanoo.

– Finaalissa pitäisi saada rikki sellaiset 22 kiekkoa, jos aikoo pärjätä.

Kirvesmäki ampui tänä vuonna maailmancupissa kaksi kertaa kuuden parhaan ampujan finaalissa. MM-kilpailussa hän oli 84:s tuloksella 109 ja EM-kilpailussa 18:s tuloksella 116.

– Jonkinlaisena tavoitteena oli olympiapaikka, mutta onhan tämä ollut minulle ihan hyvä kausi. Kansainvälisistä kilpailuista vain MM-kisat menivät huonosti. Kiinan tulosta (124) ei tarvitse parantaa, mutta muiden kilpailujen tulosta jos parantaa pari kolme kiekkoa, niin finaalikokemukset karttuvat, hän mietti Granadan radalla.

– Kun finaaliampumisen saan treenattua kuntoon, palkintopallisijoituksia alkaa tulla. Onhan se finaaliin pääseminenkin jo saavutus, mutta kun siellä on pari kertaa ampunut, tekee mieli palkintojakkaralla korkeammalle.

Kolmen ME-tuloksen kilpailu

Miesten trapin maailmancupin finaalin tulostaso oli hurja, kun ampujat tekivät yhteensä kolme ME-tulosta. Historiallista lienee se, että peruskilpailun (125) että finaalin (147) ME-tulosta sivunnut Tshekin David Kostelecky jäi toiseksi. Toisen kerran urallaan ME-tuloksen 147 ampunut Aleksei Alipov oli uusinnassa terävämpi kiekoin 7-6.

Peruskilpailun ME-tulos 125 kiekkoa on Italian Giovanni Pellielon nimissä. Hän ampui täyden sarjansa 1.4.1994. Sen jälkeen ME-tulosta ovat sivunneet Venäjän Pavel Gurkin 10.8.2005, USA:n Lance Bade 23.7.1998, Italian Marcello Tittarelli 11.6.1996 ja USA:n Ray Ycong 9.6.1995. Ycong ampui tuloksensa maailmancupissa Lahdessa.

Kostelecky on vuoden 2002 EM-kultamitalisti ja vuoden 2000 Sydneyn olympialaisten 6:s. MM-kilpailussa hän oli tänä vuonna 8:s ja EM-kilpailussa 5:s.

Finaalin ME-tulos 147 on Aleksei Alipovin nimissä vuodelta 2005. Tänä vuonna, kauden ensimmäisessä maailmancupissa 9.4. Kiinassa, sitä on sivunnut Italian Massimo Fabbrizi. Tänään tulosta sivusivat Alipov ja Kostelecky.

Alipov on 31-vuotias venäläinen ammattiurheilija. Hän on urallaan voittanut muun muassa olympiakultaa Ateenassa 2004 sekä kaksi Euroopan mestaruutta. Tänä vuonna hän oli MM-kilpailussa 9:s tuloksella 120 ja EM-kilpailussa 10:s tuloksella 117.

Ampumaurheilun maailmancupin finaali, Granada, Espanja.