Marko Talvitie 4:s olympiapistoolin maailmancupin finaalissa: "Parannettavaa jäi"
6.10.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

– Parannettavaa jäi ja tyytyväinen ei voi olla, kun kaikki oli tarjolla, mutta neljäs mikä neljäs, totesi Marko Talvitie, kun oli ampunut neljänneksi tuloksella 779,9 (584+195,9) olympiapistoolin maailmancupin finaalissa Espanjan Granadassa perjantaina 6. lokakuuta. Maailmancupin finaalin voitti Venäjän Aleksei Klimov tuloksella 785,9 (591+194,9). Klimov laukoi peruskilpailussa uuden ME-tuloksen 591 ja Talvitie uuden SE-tuloksen 584.

Aleksei Klimov on 31-vuotias moskovalainen sotilas. Hän on vasta murtautumassa olympiapistoolin huipulle. Ennen maailmancupfinaalin voittoa hänen paras saavutuksensa oli maailmancupin toinen sija tänä keväänä Brasilian Resendessä tuloksella 778,8.

Mitalisija oli lähellä

Lehtimäen Ampujia edustava 29-vuotias Talvitie oli viidentenä 60 laukauksen peruskilpailun jälkeen. Finaalissa hän ampui kolme viiden laukauksen sarjaa hienosti (49,7 + 49,1 + 50,4), mutta viimeisessä kaksi laukausta lipsahti (7,6 ja 8,8) ja tulos oli 46,7. Ennen viimeisinä laukauksia Talvitie oli kolmantena.

– Viimeisessä sarjassa tuli möhlittyä. Kaksi huonoa laukausta. Se piisaa näissä peleissä. 2,5 pistettä hävisin pronssimitalin ja ne menivät niissä kahdessa laukauksessa, hän kertoi.

Olympiapistooliampujat kilpailivat finaalin kahdessa ryhmässä. Ensin ampuivat peruskilpailussa sijoilla 4-6 olleet Roman Bondaruk, Talvitie ja Penghui Zhang. Toisessa ryhmässä olivat Klimov, Saksan Ralf Schumann ja Venäjän Sergei Poliakov. Talvitie kertoi keskittyneensä finaalin aikana vain omaan ammuntaansa eikä tiennyt kilpailun tilannetta.

Talvitie kehui maailmancupin finaalin hyväksi kilpailuksi. Olympiapistoolin peruskilpailu ammuttiin kolmessa ryhmässä sisäradalla sähköisiin tauluihin, joten olosuhteet olivat tasapuoliset ja hyvät.

Marko Talvitie paransi peruskilpailun 584 pisteellään omaa SE-tulostaan. Hän ampui olympiapistoolin finaalin ja peruskilpailun SE-tulokset 780 (581+199), kun hän sijoittui toiseksi kauden ensimmäisessä maailmancupissa Kiinassa huhtikuussa. Granadassa hän jäi finaalin SE-tuloksestaan vain 0,1 pistettä.

Läpimurtokausi

Marko Talvitie ampui kauden aikana kaksi kertaa arvokilpailun finaalissa, lajinsa kuuden parhaan joukossa. Ensimmäisen kerran urallaan hän kilpaili finaalissa kauden ensimmäisessä maailmancupissa Kiinassa. Toinen finaalikokemus tuli kerran kauden viimeisessä arvokilpailussa, maailmancupin finaalissa, johon hän pääsi ensimmäisen kerran urallaan.

– Voi sanoa, että tämä on läpimurtokausi oman lajin huipulle. Suunnan pitää olla vielä ylöspäin. Muuta tavoitetta ei voi olla, hän sanoi.

Talvitie on valmis panostamaan harjoitteluun nykyistä enemmän, jos rahoitus löytyy.

– Ensi vuosi on mielenkiintoinen, jos kaikki asiat järjestyvät esimerkiksi sponsorien ja muiden tukijoiden taholta. Tässäkin kisassa jäi muutama olympiaedustuspaikan ampunut taakse, hän mietiskeli tulevaa odotellessaan dopingtestiin pääsyä.

– Eteenpäin on menty ja tämä oli yksi askel.

Talvitie päätti runsaan puolen vuoden kilpailukautensa maailmancupin finaaliin. Huomenna lauantaina on edessä kotimatka ja sunnuntaina rentoutuminen.

– Hetken pidän pistoolin komerossa. Jos on mahdollista ja ehdin, menen sunnuntaina hirvimetsälle Lehtimäellä. Maanantaina on edessä työpäivä.

Ampumaurheilun maailmancupin finaali, Granada, Espanja.
Miesten olympiapistooli, 60 laukauksen peruskilpailu + 20 laukauksen finaali:
1) Aleksei Klimov Venäjä 785,9 (591 ME-tulos + 194,9), 2) Ralf Schumann Saksa 785,5 (585 + 200,5), 3) Penghui Zhang Kiina 782,4 (579 + 203,4), 4) Marko Talvitie Suomi 779,9 (584 SE-tulos + 195,9), 5) Sergei Poliakov Venäjä 777,6 (586 + 191,6), 6) Roman Bondaruk Ukraina 777,5 (584 + 193,5), 7) Zhongsheng Liu Kiina 578, 8) Marco Spangenberg Saksa 576, 9) Sergei Alifirenko Venäjä 574, 10) Oleksandr Petriv Ukraina 568, 11) Young Hoon Lee Korea 565.

mv