Mikon ja Markon finaalit ISSF TV -sivustossa
11.10.2006 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

ISSF TV tarjosi suorina netti-tv-lähetyksinä Mikko Mäkitalon kaksoistrapin ja Marko Talvitien olympiapistoolin finaalit maailmancupin finaalista Granadasta 6. ja 7. lokakuuta. Finaalit ovat edelleen nähtävissä osoitteessa http://www.issf.tv/. Mäkitalon ja Talvitien mielestä finaalivideot ovat valmennuksellisestikin mielenkiintoisia.

ISSF TV tarjosi maailmancupfinaalista suorina lähetyksinä yhdeksän finaalia. Kaikkiaan Espanjan Granadassa kilpailtiin 15 finaalia. Suomalaisittain erittäin mielenkiintoisia olivat kaksoistrapin ja olympiapistoolin kilpailut, kun Mikko Mäkitalo ampui kaksoistrapissa neljänneksi ja Marko Talvitie laukoi olympiapistoolissa neljänneksi. Janne Kirvesmäen trap-finaalia ISSF TV ei lähettänyt.

Mikko Mäkitalon mielestä finaalivideoista on valmennuksellistakin hyötyä.

– Siitä on hyvä seurata omaa ja kilpakumppanien ampumatekniikkaa, esimerkiksi jalka-asento, vartalon asento, rentous, ampumarytmi sekä mahdolliset virheet esimerkiksi ammuttaessa ohi jostain tietystä kiekosta. Näin voi löytää uusia asioita omaan harjoitteluun. Harvoin pääsee seuraamaan omaa ammuntaansa ja vertaamaan sitä maailman huippujen kanssa, hän sanoo.

Vaikka jokainen ampuja pyrkii kilpailun aikana keskittymään omaan tekemiseensä, Mäkitalo myöntää, että haulikkoampuja ei voi välttyä näkemästä muiden suorituksia.

– Kyllä finaalin ja peruskilpailun aikana aina näkee ja kuulee, kun kaveri ampuu ohi. Sitä ei voi kukaan kieltää. Eri asia on, miten sen kukin ottaa eli vaikuttaako se oman suorituksen tekemiseen vai ei, hän kertoo.

– Finaalin ja peruskilpailun aikana näet ja kuulet vain toisten ohilaukaukset ja osumat. Lähempää tarkastelua ei voi ampumasuorituksen aikana tehdä. Lähempi tarkastelu finaalista on helppo tehdä finaalivideota katsomalla. Se paljastaa omat ja muiden ampujien virheet sekä vahvuudet.

Ampumaurheilussa televisiointi on vielä harvinaista, joten jokainen ampuja huomaa kameramiehet ja kamerat ainakin esittelyssä ennen kilpailua. Silloinhan kamera tuijottaa suoraan silmiin korkeintaan parin metrin päässä.

– Televisiointi ei häirinnyt minua. Ampujien edessä, maassa oleviin automaattikameroihin ei kiinnitä juuri minkäänlaista huomiota. Radan sivuilla olevat kuvaajat ovat niin kaukana, ettei heihin kiinnitä huomiota finaalin tuoksinassa. Lähimpänä ampujia oleva kuvaaja on ampujien takana ja onneksi ainakin maailmancupin finaalissa hän oli sen verran ammunnasta tietoinen, ettei tullut ihan olkapään viereen kuvaamaan. Hänetkin huomasin vasta vitospaikalta ykköselle kävellessä. Kaiken kaikkiaan positiivinen juttu tuo televisiointi, Mäkitalo arvioi.

Marko Talvitie ei ole vielä ehtinyt finaalivideota katsoa. Aiempien kilpailujen videoista hän on katsellut muun muassa yleisnäkymiä radoista, joilla ei ole vielä ampunut.

– Finaalivideosta voinee erilaisten kuvakulmien ansiosta löytyä joitakin valmennuksellisia seikkoja, jotka eivät valmentajan takaapäin kuvaamina näkyneet. Pitää analysoida video yhdessä valmentajan kanssa, Talvitie arvioi.

– Televisiointi on tervetullut minun puolestani laajemmaltikin ampumakisoihin. Finaalitilanteessa ei tule ajatelluksi, että näkyykö kello tai sponsorit. Tunteiden näyttämistä sarjan jälkeen ja finaalin aikana on pakko yrittää hillitä, ettei tule pärskäytettyä mitä tahansa. On vaan keskityttävä asiaan, jota varten finaalissa ollaan eli ampumaan keskittyneesti, tarkasti ja vielä positiivisen rennosti hyviä osumia ja sarjoja!

Videoihin pääset tutustumaan osoitteessa http://www.issf.tv/default.aspx?cship=645&year=2006&view=videostories

Lisätietoja: http://www.issf.tv/default.aspx?cship=645&year=2006&view=videostories