Olympiakomitea valitsee olympiajoukkueen KOK:n kriteerien mukaan
11.1.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen Olympiakomitean hallitus on päättänyt valita vuoden 2008 olympiajoukkueen Kansainvälisen Olympiakomitean kriteereiden mukaan. Ammunnan osalta tämä tarkoittaa, että ampujien hankkimat maakohtaiset edustuspaikat täytetään. Suomalaisampujat ovat jo hankkineet kaksi paikkaa: kivääriampuja Juha Hirvi pienoiskiväärin täysotteluun ja haulikkoampuja Satu Mäkelä-Nummela naisten trapiin.

Suomen Olympiakomitean hallitus linjasi Peking 2008 -kesäkisojen urheilijavalintojen peruskriteerejä paikkoja tavoittelevien urheilijoiden tiedoksi kokouksessaan keskiviikkona 10. tammikuuta. Vaikka itse kisoihin aikaa on vielä yli puolitoista vuotta, karsintajärjestelmät on vahvistettu Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) taholta jo kaikissa lajeissa ja osallistumisoikeuksia jaetaan koko ajan vilkkaammin. Aikaisemmin Suomen joukkueen urheilijavalinnan peruskriteeri on ollut mahdollisuus sijoittua 16 parhaan joukkoon. Nyt kesäkisojen osalta valinnat tehdään pohjautuen vahvemmin KOK:n kriteeristöön.

Suomen joukkueen Peking 2008 -urheilijavalinnan pääperiaatteet voidaan tiivistää seuraavasti:

Kiintiöpaikat (esimerkiksi ampumaurheilu). Kesäkisojen tiukka karsintajärjestelmä hyväksytään osaksi kansallista karsintaa ja lähtökohtaisesti hankitut kiintiöpaikat käytetään. Lajiliitot tekevät linjaukset maakohtaisten paikkojen henkilövalintojen periaatteista ja tuovat ne tiedoksi Olympiakomitealle, kuitenkin niin, että lopullinen valintavastuu jää Olympiakomitean hallitukselle. Mahdollisten villien korttien hakeminen ja käyttö tarkastellaan myös laji- ja tapauskohtaisesti.

Tulosrajat. Uinnissa ja yleisurheilussa käytetään valinnan lähtökohtana KOK:n määrittämiä A-rajoja. Erityisesti nuorten urheilijoiden osalta tehtyjen tulosten lisäksi kehitysennuste ja kisakokemuksen hankkiminen tulevaisuutta varten voi oikeuttaa peruslinjasta poikkeavaan valintaan.

– Nyt päätetyt periaatteet eivät tule suuresti muuttamaan olympiavalintoja verrattuna aikaisempiin kisoihin. Haluamme linjata ja viestiä periaatteet ajoissa, sillä lajiliittojen ja urheilijoiden on tärkeää saada tietää valintajärjestelmä hyvissä ajoin ennakkoon. Olympiakomitea tukee ensisijaisesti mitali- ja pistesijamenestystä tavoittelevia urheilijoita matkalla Pekingiin, mutta haluaa myös mahdollistaa laajan lajikirjon Suomen joukkueessa, toteaa valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola.

Lisätietoja: http://www.noc.fi