Mikko Mäkitalo 36:s kaksoistrapin maailmancupissa Etelä-Koreassa
19.4.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mikko Mäkitalo oli 36:s kaksoistrapin maailmancupissa 19. huhtikuuta Changwonissa Etelä-Koreassa. Salon Seudun Ampujia edustava 29-vuotias Mäkitalo rikkoi 124 (38+43+43) kiekkoa.

Kauden toisen kaksoistrapin maailmancupin voitti ja olympiamaapaikan otti USA:n Walton Eller tuloksella 187 (142+45) kiekkoa. Toiseksi sijoittunut Håkan Dahlby hävisi kolme kiekkoa. Dahlby on aloittanut kauden todella mainiosti, sillä hän voitti ensimmäisen maailmancupin Dominikaanisessa tasavallassa ja otti olympiamaapaikan. 25-vuotias Eller on vuoden 2003 MM-kultamitalisti ja vuoden 2002 MM-hopeamitalisti. 2002 hän otti hopean vasta uusinnassa, jossa hän voitti kiekoin 14-13 Suomen Joonas Olkkosen.

– Ammunta kulki ihan mallikkaasti kotimaassa harjoituksissa. Täällä ei natsannut. Heti aamulla ammunta tökki, kun tein ensimmäisellä parilla tuplapummin, Mäkitalo ruoti kilpailuaan.

Notkahdus hyvään kilpailusarjaan

Hyvinkääläinen Mäkitalo aloitti kauden hienosti, kun hän oli 6:s ensimmäisessä maailmancupissa Santo Domingossa maaliskuun puolivälissä. Avauskilpailun ja hyvin sujuneen viime kauden (4:s maailmancupin finaalissa ja 5:s maailmacupissa Suhlissa), odotukset Changwonin maailmancupista olivat kovat.

– Turha tässä on selitellä, mutta tosiasia on, että täällä oli ilkeää ongelmaa laitteiden kanssa. Kiekkojen tulisi kaksoistrapissa lentää samaa lentorataa pitkin, mutta jostain syystä kiekkojen lentorata vaihteli satunnaisesti – syynä ehkä kiekot, ehkä heittimet. Tästä seuraa epävarmuutta suoritukseen, koska ei tiedä mitä rataa ensimmäisenä ammuttava kiekko milloinkin tulee, hän kertoi.

– Vaikka ensimmäisen kiekon saakin rikki, siirto toiseen kiekkoon on todella ailahtelevaa eli siirto ei ole normaali. Tästä syystä myös toisen kiekon rikkominen on vaikeampaa kuin normaalisti. Vähän vaikea tällaisella radalla ampumista on harjoitella, koska Suomessa on kaikilla radoilla Nastakiekon heittimet eikä niissä ole ongelmia. Orimattilassa tosin on uudet Mattarellin heittimet yhdellä radalla, mutta niissäkään ei ole tällaista ominaisuutta – voi kai sanoa, että onneksi.

Katse kohti Lonatoa

Mikko Mäkitalon kauden selkeä tavoite on maapaikan hankkiminen 2008 olympialaisiin Pekingiin. Kaksoistrapissa on jaossa vielä yhteensä neljä paikkaa eurooppalaisille: yksi maailmancupissa kesäkuussa Italiassa ja kesä-heinäkuussa Sloveniassa, yksi EM-kilpailussa heinäkuussa Espanjassa ja yksi MM-kilpailussa syyskuussa Kyproksella.

– Lonatossa tosin on vielä enemmän heittimissä sanomista kuin täällä. Tämä kiekkojen vaihtelu ei ole mitään Lonatoon verrattuna, hän sanoi.

– Pitäisi pystyä ampumaan tai edes muuttamaan normaalia tekniikkaa ratojen mukaiseksi. Peiliin tässä pitää katsoa.

Suomalaiset ovat ampuneet jo kuusi olympiamaapaikkaa. Paikan ovat ottaneet Juha Hirvi (pienoiskiväärin 3 x 40 ls:n kilpailu), Henri Häkkinen (ilmakivääri), Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka (ilmakivääri), Mira Nevansuu (ilmapistooli) ja Satu Mäkelä-Nummela (trap).

Haulikkolajien maailmancup, Changwon, Etelä-Korea.
Kaksoistrap, miehet, 150 kiekkoa + 50 kiekon finaali:

1) Walton Eller USA 187 (142+45), 2) Håkan Dahlby Ruotsi 184/1 uusinnassa toisesta sijasta (140+44), 3) Bill Keever USA 184/0 (139+45), 4) Russell Mark Australia 183 (138+45), 5) Nan Wang Kiina 179/4 uusinnassa viidennestä sijasta (138+41), 6) Vasili Mosin Venäjä 179/3 (139+40), …36) Mikko Mäkitalo Suomi 124 (38+43+43).
Kilpailussa 46 ampujaa.

Lisätietoja: http://www.issf.tv