Satu Mäkelä-Nummela neljäs trapin maailmancupissa Lonatossa
8.6.2007 klo 12:00

Satu Mäkelä-Nummela ampui neljänneksi trapin maailmancupissa Italian Lonatossa perjantaina 8. kesäkuuta. Mäkelä-Nummela ja Japanin Yoshie Ishibashi ampuivat tasatahtia sekä peruskilpailun (69) että finaalisarjan (18) ja he uusivat neljännestä sijasta. Mäkelä-Nummela voitti uusinnan kiekoin 4-3.

Naisten trapin maailmancupin voitti Slovakian 23-vuotias Zuzana Stefecekova tuloksella 90 (72+18). Hän voitti uusinnassa Ison-Britannian 49-vuotiaan Lesley Goddardin 1-0. Stefecekova on vuoden 2003 MM-pronssimitalisti ja vuoden 2006 EM-hopeamitalisti. Goddard on vuoden 2006 MM-kilpailujen neljäs. MM-kilpailussa hän hävisi pronssimitalin uusinnassa.

Maailmancupissa jaossa olleen olympiamaapaikan otti San Marinon 37-vuotias Daniela Del Din, joka sijoittui kuudenneksi tuloksella 86 (69+17). Hän oli finalisteista ainoa, jonka maalla ei jo ollut olympiamaapaikkaa ennen Lonaton kilpailua. Naisten haulikkolajeissa jokainen maa voi hankkia vain yhden edustusoikeuden 2008 olympialaisiin.

– Tämä oli voitettu neljäs sija, iloitsi 36-vuotias Satu Mäkelä-Nummela, joka edustaa Orimattilan Seudun Urheiluampujia.

Mäkelä- Nummela ampui uusinnassa vakuuttavasti jokaisen kiekon rikki. Ishibashi aloitti ja Mäkelä-Nummela vastasi.

– En edes katsonut japanilaisen ampumia kiekkoja. Totta kai kuulin hänen ampuneen ohi, kun pummitorvi törähti, ja tiesin, että nyt pitää osua.

Trapin nykysääntöjen mukaan uusijat ampuvat vuorotellen samat kiekot ja jokainen kiekko myös näytetään ampujille. Mäkelä-Nummelan tapana on keskittyä täysin omaan suoritukseensa ja hän jättää kiekot katsomatta.

Ammunta kulkee

Mäkelä-Nummela rikkoi 75 kiekon peruskilpailussa 69 (21+23+25) kiekkoa. Finaalipaikan hän otti hienolla kolmannella kierroksellaan. Kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneista ampujista hän oli ainoa, joka pystyi rikkomaan kaikki 25 kiekkoa kolmannella kierroksella.

– Viimeinen kiekko meni rikki tuplalla (toisella laukauksella), mutta se oli hyvä osuma. Muut menivät ensimmäisellä, hän muistelee täydellistä sarjaansa.

– 24 kiekkoa olisi vielä riittänyt uusintaan, mutta hyvä oli, että finaalipaikka tuli ilman uusintaa. Uusinnassa olisi ollut viisi ampujaa – vaikka kyllähän uusinnat aina opettavat.

Satu Mäkelä-Nummela on edellisen kerran ampunut yhtä hyvin tasan vuosi sitten Saksan Suhlissa, kun hän voitti maailmancupin ja otti Suomelle olympiamaapaikan. Silloin hän ampui finaalin SE-tuloksen 91 (70+21) kiekkoa.

– Ammunta on kulkenut ykkösellä todella hyvin. Sen vuoksi finaalisarjan 18 kiekkoa hieman harmittaa. Vähän hätäilin ja laukaisin, vaikka en ollut kiekossa kiinni, hän sanoi.

– Peruskilpailun ensimmäisellä sarjalla sain vain 21 kiekkoa, kun aloin viimeisillä kiekoilla venyttämään laukausta ja varmistelin hyvää tulosta. Viidestä viimeisestä kiekosta ammuin kolme ohi.

Trapissa ampujat saavat peruskilpailussa yrittää rikkoa jokaista kiekkoa kahdella laukauksella. Finaalisarjassa on käytössä vain yksi laukaus, minkä vuoksi finaalisarjojen tulokset ovat yleensä huomattavasti huonompia kuin peruskilpailussa.

Miehet aloittivat

Suomen miehet ovat sijoituksellisesti kaukana kärjestä trapin ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen. Paras suomalainen on Salon Seudun Ampujia edustava Tommi Andelin, joka on sijalla 34, mutta vain kolme kiekkoa finaalirajasta. Tasaista kilpailua johtaa Intian Mansher Singh, joka ainoana rikkoi päivän kaikki 75 kiekkoa.

Ennätyksellisesti 500 ampujaa peräti 82 maasta osallistuu haulikkolajien maailmancupiin Lonatossa Italiassa. Huomenna on vuorossa miesten trapin toinen kilpailupäivä ja finaali. Maanantaina 11.6. ohjelmassa on miesten kaksoistrapin peruskilpailu ja finaali. Keskiviikkona 13.6. naiset ampuvat skeetin kokonaisuudessaan ja miehet aloittavat skeet-kilpailunsa. Miesten skeetin toinen kilpailupäivä ja finaali ovat torstaina.

Haulikkolajien maailmancup (3/4), Lonato, Italia.

Trap, naiset, 75 kiekon peruskilpailu + 25 kiekon finaali: 1) Zuzana Stefecekova Slovakia 90/1 uusinnassa voitosta (72+18), 2) Lesley Goddard Iso-Britannia 90/0 (69+21), 3) Charlotta Kerwood Iso-Britannia 89 (70+19), 4) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 87/4 (69+18), 5) Yoshie Ishibashi Japani 87/3 (69+18), 6) Daniela Del Din San Marino 86 (69+17) (otti olympiamaapaikan).…39) Noora Antikainen Suomi 61 (23+19+19).
Kilpailussa oli 64 ampujaa.

Trap, miehet, 75/125 kiekkoa (1. kilpailupäivä): 1) Mansher Singh Intia 75 (25+25+25), 2) Massimiliano Mola Italia 74 (24+25+25), 3) Aleksei Alipov Venäjä 74 (25+25+24), 4) Karsten Bindrich Saksa 73 (24+24+25), 5) Derek Burnett Irlanti ja Naser Meqlad Kuwait 73 (25+24+24), 7) Massimo Fabbrizi Italia 73 (25+25+23), …34) Tommi Andelin Suomi 70 (25+21+24), …40) Petri Nummela Suomi 70 (24+23+23), …112) Janne Kirvesmäki Suomi 64 (22+21+21).
Kilpailussa on 148 ampujaa.

Maailmancupin ulkopuolella Henrikki Vitali Suomi 67 (24+21+22).

Miehet ampuvat huomenna lauantaina 50 kiekkoa ja kuusi parasta 25 kiekon finaalin.