Olli Ruokolainen 8:s poikien pienoiskiväärin makuussa
11.7.2007 klo 12:00

Olli Ruokolainen ampui kahdeksanneksi poikien pienoiskiväärin makuuasennon 60 laukauksen kilpailussa EM-kilpailussa Espanjan Granadassa keskiviikkona 11. heinäkuuta. Hämeenlinnan Ampumaseuraa edustava 20-vuotias Ruokolainen ampui 688,3 (588+100,3) pistettä.

EM-kultaa laukoi Sveitsin Nicolas Rouiller 691,8 (590+101,8) pisteellä. Olli Ruokolainen hävisi voittajalle 3,5 pistettä ja mitalin 3,2 pisteellä. Italian Niccola Campriani ja Tshekin Adam Hrabovsky uusivat hopeamitalista ja Campriani voitti 10,5-10,0 pistein. Molemmilla oli yhteensä 70 laukauksen jälkeen 691,5 pistettä.

Olli Ruokolainen lähti viidenneltä sijalta kahdeksan ampujan finaaliin. 60 laukauksen peruskilpailun jälkeen hän oli tuloksellaan 588 vain kaksi pistettä kärjestä ja yhden pisteen pronssimitalista. Kymmenen laukauksen peruskilpailun aikana Ruokolainen putosi kahdeksanneksi.

– Neljä ysiä ja liian monta huonoa kymppiä. Tuuli pyöritti finaaliradalla vielä enemmän kuin peruskilpailun radalla, kun finaalirata on kapea. Kaikille taisi tulla omituisia osumia, Ruokolainen kommentoi ensimmäistä EM- tai MM-kilpailun finaaliaan. Aiemmin hän on ampunut vain PM-kilpailun finaalissa viime vuonna Kööpenhaminassa.

– Kisareissun tavoitteena oli finaaliin pääsy ja tavoitteen toteutuminen oli iloinen yllätys. Ennen finaalia tiesin tilanteen, mutta pystyin keskittymään suoritukseen. Finaaliin lähdin niin sanotusti jalat maassa.

EM-kisaradan olosuhteet olivat haastavat. Ruokolainen arvioi poikien jääneen vähintään viisi pistettä niin sanotusta normaalista tulostasosta. Hän on itse ampunut tänä vuonna 595 pistettä Viro-Suomi-maaottelussaViron Elvassa ja 592 pistettä EM-katsastuksessa Säkylässä.

– Makuuasennon kilpailu oli täällä selkeä pääkilpailuni. Huomiseen asentokilpailuun lähden ampumaan parasta mahdollista kisaa. Polvi- ja pystyasennosta tulokseni vaihtelevat paljon – pahimmillaan kymmeniä pisteitä, hän totesi.

Pojilla oli tänään todellinen urakkapäivä pienoiskiväärissä. Ruokolainen ja Mikko Ollikainen ampuivat ensin 60 laukauksen peruskilpailun. Ruokolaisen finaalin jälkeen oli vielä vuorossa huomisen asentokilpailun, 3 x 40 laukauksen kilpailun, virallinen harjoitus.

Olli Ruokolainen ampuu viimeistä kauttaan poikien sarjassa. Syksyllä on edessä opintojen aloittaminen Kauppakorkeakoulussa Helsingissä ja sarjan vaihto miesten sarjaan.

– Miesten sarjassa taso on rankasti kovempi kuin poikien sarjassa. Oli hienoa, että pääsin kokeilemaan viimeisessä poikien arvokilpailussa finaaliin.

Pienoiskivääri, pojat, makuu, 60 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Nicolas Rouiller Sveitsi 691,8 (590+101,8), 2) Niccolo Campriani Italia 691,5/10,5 uusinnassa hopeamitalista (589+102,5), 3) Adam Hrabovsky Tshekki 691,5/10,0 (588+103,5), 4) Andraz Poje Slovakia 691,3 (590+101,3), 5) Daniel Brodmeier Saksa 691,0 (589+102,0), 6) Sergy Rikhter Israel 689,2 (587+102,2), 7) Meelis Kiisk Viro 688,4 (587+101,4), 8) Olli Ruokolainen Suomi 688,3 (588+100,3), …24) Mikko Ollikainen Suomi 581 (96+98+97+97+95+98).