Marko Talvitie jäi pisteen olympiamaa- ja finaalipaikasta olympiapistoolin EM-kisassa
15.7.2007 klo 12:00

Marko Talvitie jäi vain pisteen olympiamaa- ja finaalipaikan uusinnasta olympiapistoolin EM-kilpailussa Espanjan Granadassa sunnuntaina 15. heinäkuuta. Lehtimäen Ampujia edustava 30-vuotias Talvitie ampui 576 (290+286) pistettä ja oli 11:s.

Miesten olympiapistoolin EM-kultaa ampui Venäjän Aleksei Klimov tuloksella 785,9 (586+199,9) pistettä. Kahdeksanneksi sijoittunut Tshekin Martin Strand ja yhdeksänneksi sijoittunut Puolan Piotr Daniluk ottivat olympiamaapaikan. Molemmat ampuivat 577 ja uusivat pääsystä kuuden parhaan finaaliin.

Marko Talvitie ampui tänään sunnuntaina toiseksi viimeisessä erässä 286 pistettä. Hänen kokonaistuloksekseen tuli 576 pistettä, kun eilen hän laukoi ensimmäisellä puolikkaalla 290 pistettä. Vasta viimeisessä erässä varmistui 577 pistettä sekä olympiamaapaikka- että finaalirajaksi. Talvitie päräytti pari voimasanaa tulostaulua katsoessaan.

– Tekisi mieli sanoa, että olen pettynyt. Kahden vuoden olympiamaapaikkajahti on nyt ohi. Eilen minulla oli tuuria, mutta tänään ei ollut. Kahdeksan sekunnin sarjoissa ammuin kolme 9,9-osumaa. Viimeisessä neljän sekunnin sarjassa oli yksi 8,9 ja yksi 9,8, Talvitie totesi.

– Se on osittain huonoa ammuntaa ja osittain huonoa tuuria. Kympin raja on aina kympin raja. Ihan parhaaseeni en pystynyt. Olisi pitänyt olla vähän enemmän taitoa ja tahtoa tehdä tulosta.

Tuomarit huomauttivat Marko Talvitietä olympiapistoolin harjoituksissa hänen valmiusasennostaan. Tuomareiden mielestä hänen kätensä ei ollut aivan oikeassa 45 asteen kulmassa ja hänen kätensä oli liian aikaisin liikkeessä.

– Sitä on vain täpinässä, kun ampuu. Itse en pyrkinyt varastamaan. Osaan liian hyvin kieliä ja olen kuuliainen, joten kilpailussa vedin varman päälle. Joidenkin maiden ampujat vain levittelevät käsiään, jos tuomari huomauttaa jotakin, Talvitie kertoi.

– Jos kilpailija saa varoituksen, hän joutuu ampumaan uuden sarjan. Tulokseksi lasketaan huonoimmat osumat.

Sunnuntain kisa alkoi huonosti

Olympiapistoolin ensimmäisen kilpailupäivän, lauantaina perusteella kilpailun finaalirajaksi näytti muodostuvan 580 pistettä. Marko Talvitie ampui ensimmäisellä puolikkaalla 290 pistettä, joten hän näytti tarvitsevan tänään samat 290 pistettä.

Talvitie aloitti kisan kohtuullisesti ampumalla ensimmäiseen kahdeksan sekunnin sarjaan 48 pistettä. Kun toinen kahdeksan sekunnin sarja tuotti vain 46 pistettä, jäi kuuden ja neljän sekunnin sarjoihin paljon kirittävää.

– Kyllähän se sylettää, kun osumat ovat ympäri ämpäri. Sen verran katsoin niitä monitoreista. Toinen kahdeksan sekunnin sarja lopputuloksen tuhosi.

Kuuden sekunnin sarjoilla hän paukutti 49 ja 48 pistettä. Sen jälkeen hänellä oli neljän sekunnin sarjoilla vielä mahdollisuus olympia- ja finaalipaikkaan. Ensimmäinen sarja oli 48 pistettä, mikä siirsi ratkaisun viimeiseen sarjaan. Sen tulos oli 47 pistettä (10, 10, 9, 8, 10). Kasi oli 8,9-osuma.

– Kahdeksan sekunnin sarjat ammuin vähän alakanttiin. Kuuden sekunnin sarjat ammuin normaalisti. Neljän sekunnin sarjat olivat ok. Sama kaava oli eilenkin.

Marko Talvitie ampui peruskilpailun SE-tulokseksi 584 Granadassa maailmancupin finaalissa viime vuonna. Silloin kisa ammuttiin ampumakeskuksen finaalihallissa, joten 25 metrin radalla hän ampui ensimmäisen kerran.

– EM-kisan tulostaso oli alhaisin tämän kauden arvokisoissa. Tämä oli eurooppalaisille viimeinen mahdollisuus ampuma olympiamaapaikka, mikä varmasti aiheutti hermopainetta. Ehkä lämpökin vaikutti vähän, vaikka ei täällä niin pakahduttavan kuuma ole ollut kuin viime vuonna MM-kisassa Kroatian Zagrebissa.

Ammunnan EM-kilpailu, Granada, Espanja, 11.-21.7.2007.

Olympiapistooli, miehet, 60 ls + 20 ls:n finaali:

1) Aleksei Klimov Venäjä 785,9 (586+199,9), 2) Roman Bondaruk Ukraina 782,3 (587+195,3), 3) Sergei Alifirenko 777,8 (578+199,8), 4) Ralf Schumann Saksa 775,7 (577 / 48 uusinnassa finaalipaikasta + 198,7), 5) Martin Podhrasky Tshekki 772,9 (578+194,9), 6) Iulian Raicea Romania 771,0 (577/48 + 194,0), 7) Oleksandr Petriv Ukraina 577/46, 8) Martin Strand Tshekki 577/45 (otti olympiamaapaikan), 9) Piotr Daniluk Puola 577/42 (otti olympiamaapaikan), 10) Josef Fiala Tshekki 576 (283+293), 11) Marko Talvitie Suomi 576 (290+286).