17 nuorta osallistui Kenraalin kilpailuun
19.8.2007 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Siilinjärven Urheiluampujat saivat tehdä rutkasti töitä järjestäessään tämän vuoden 20-vuotiaiden nuorten perinteiset Kenraalin kilpailut. Ainakaan taloudellinen lopputulos ei sunnuntaina 19.8. mairitellut, sillä vain 17 nuorta osallistui kutsukilpailuun, johon olisi ollut oikeutettuja ainakin kaksinkertainen määrä.

Pahiten pettivät pistoolipojat, sillä olympiapistooliin ja vapaapistooliin ei osallistunut ainuttakaan nuorta. Näissä lajeissa suomalaiset ovat saavuttaneet Pentti Linnosvuon ja Väinö Markkasen ansiosta ampumaurheilut ainoat suomalaisten tuomat olympiakisojen kultamitalit, kolme kappaletta. Tulevaisuus ei näytä paraatilajeissa mitalirikkaalta.

Vaikka osanottokato harmitti monia, kisoihin osallistuvat tarjosivat piristeeksi muutamia jännittäviä hetkiä. Poikien pienoiskiväärin makuuasennon kilvassa peräti kuusi ampujaa oli kahden pisteen sisällä. P-HA:n 18-vuotias Ville Nokipii voitti 579 pisteen tuloksella. Kolmella seuraavalla oli pistettä heikompi, ja kahdella seuraavalla kahta pistettä heikompi tulos.

– Aamuaurinko paistoi silmiin. Yritin värisuodattimia vaihtaen ja nopealla rytmillä voittaa vaikeudet, Nokipii selvitti.

Poikien 3×40 laukauksen kilvassa K-UAS:n Mikael Lindgren, 21, laukoi voittoon tuloksella 1119.

– Jäin makuuosuudella neljänneksi ja olin melko masentunut. En ole tottunut ampumaan vasta-aurinkoon. En odottanut pysty- ja polviasennosta enää mitään erikoista, mutta ne sujuivat hyvin ja tein yllättäen ennätyksekseni 1119 pisteen tuloksen, tuusulalainen kertoi.

Hänellä on kovat tavoitteet ampumaurheilussa, mutta isoja esteitä on matkalla.

– Tuusulan ratamme on poistettu käytöstä ja nykyinen harjoituspaikkani on 45 kilometrin päässä Mäntsälässä. Sinne en pysty riittävän usein lähtemään, hän harmitteli.

Tytöillä selvät erot

Tyttöjen lajeissa kärkiampujien erot olivat varsin selvät. Pienoiskiväärin makuuasennosta MA:n vasta 16-vuotias Pia Vahvaselkä nakutti 576 pisteen voittotuloksen. Hänen ennätyksensä on 587. Siihen hän on yltänyt harjoitellen radalla 3-4 kertaa viikossa.

Asennoista tarkin oli järjestäjien Gisela Miettinen. Hänen päämääränään on menestyä joskus olympiakisoissa ja siksi isän, Paavo Miettisen ohjauksessa oleva lupaus harjoittelee lähes päivittäin. Voittotulos 549 on vain kolme pistettä neitosen ennätystä heikompi.

Pistoolilajeissa käytiin Härmän Seudun Ampujien tyttöjen ”mestaruuskilpailut”. Radalla oli vain kolme HSA-laista. Susanna Ahomäki oli urheilupistoolin tarkin tuloksella 528. Kolmikko tavoitteli joukkuekilvan SE-tulosta, mutta tällä kertaa oman ennätyksen parantaminen ei onnistunut.

Kilpailujen suojelijana oli kenraali Ilkka Halonen. Hän oli innolla mukana seuraten kisoja avaushetkestä palkintojen jaon päättymiseen saakka. Nuorten kisan seuraaminen innosti suojelijaa, sillä hän tuumi, että ”tänne pitää tulla mukaan ampumaan”.

Teksti ja kuvat Matti Erkkilä

Tulokset

Kivääri, pojat

makuu 60 ls

Nokipii Ville

PHA

579

Matilainen Niko

PiekSA

578

Tanskanen Marko

JA

578

Lindgren Mikael

K-UAS

578

Ratilainen Tuomas

JA

577

Lipponen Teemu

NoSa

577

Orsjoki Eetu

SiUra

572

Virtanen Juha

KhjA

570

Ruokolainen Olli

HIAS

566

Virtanen Joni

KhjA

564

Miettinen Anton

SiUra

559

Kivääri, pojat

3×40 ls

Lindgren Mikael

K-UAS

1119

Virtanen Juha

KhjA

1109

Matilainen Niko

PiekSA

1106

Ruokolainen Olli

HIAS

1102

Virtanen Joni

KhjA

1099

Tanskanen Marko

JA

1096

Ratilainen Tuomas

JA

1091

Orsjoki Eetu

SiUra

1090

Nokipii Ville

PHA

1089

Miettinen Anton

SiUra

1061

Lipponen Teemu

NoSa

1013

Kivääri, tytöt

makuu 60 ls

Vahvaselkä Pia

Ma

576

Miettinen Gisela

SiUra

557

Rissanen Marjoriikka

SiUra

534

Kunranta Anu

SiUra

533

Kivääri, tytöt

3×20 ls

Miettinen Gisela

SiUra

549

Vahvaselkä Pia

Ma

544

Rissanen Marjoriikka

SiUra

497

Kunranta Anu

SiUra

485

Pistooli, tytöt

Ahomäki Susanna

HSA

528

Pukkinen Eveliina

HSA

503

Lepistö Tea

HSA

485