Hanna Etula seitsemäs naisten ilmakiväärin EM-finaalissa
29.2.2008 klo 12:00

Hanna Etula ampui seitsemänneksi naisten ilmakiväärin EM-finaalissa Sveitsin Winterthurissa perjantaina 29. helmikuuta. Hanna Etula tähtäsi 498,2 (397+101,2) pistettä ja jäi pronssimitalista 1,8 pistettä.

EM-kultaa laukoi Venäjän 34-vuotias Ljoubov Galkina 502,4 (398+104,4), hopeaa Tshekin 24-vuotias Katerina Emmons 501,1 (398+103,1) ja pronssia Venäjän 20-vuotias Olga Desyatskaya 500,0 (397+103,0) pisteellä. Galkina oli peruskilpailun jälkeen viides, Emmons kolmas ja Desyatskaya kahdeksas. Finaaliin kärjessä lähtenyt Puolan 26-vuotias Agnieszka Staron putosi viidenneksi.

Lahden Ampumaseuraa edustava 26-vuotias Hanna Etula lähti kymmenen laukauksen finaaliin seitsemänneltä sijalta pisteen mitalista. Kun ensimmäinen laukaus oli vain 9,3, hän putosi kahdeksanneksi 2,4 pisteen päähän mitalista. Viidennellä laukauksella hän nousi 1,4 päähän mitalista, mutta sijoitus oli edelleen kahdeksas. Kun kuudes laukaus tuotti 9,4 ja seitsemäs laukaus 9,6 pistettä, mitali karkasi. 10,6 pisteen viimeisellä laukauksella hän nousi seitsemänneksi ja piti peruskilpailun jälkeisen sijansa.

– Tavoitteenani oli finaalipaikka. Finaalissa olisi ollut mahdollisuus mitaliinkin. 103 pisteen finaali on hyvänä päivänä mahdollinen, lahtelainen Etula arvioi.

– Erot ovat niin pienet, että ysin osumat rokottavat hetkessä.

Hanna Etula puolusti kilpailussa viime vuoden EM-hopeaansa, jonka hän otti tuloksella 501,0 (398+103,0) pistettä. Silloin EM-kultaa laukoi Tshekin Katerina Emmons – tosin tyttönimellään Kurkova.

Hankala peruskilpailu

Hanna Etulan peruskilpailu oli hankala. Kun hän oli ampunut kaksi ysiä viidellä ensimmäisellä laukauksella, finaalipaikka alkoi näyttää liian kovalta tavoitteelta. Sen jälkeen Etula solmi uudelleen oikean kenkänsä nauhat ja naputti 33 kymppiä peräkkäin, ennen kuin laukaus lipsahti ysiin. Lopulta finaalipaikka varmistui selvästi, kun yhdeksänneksi sijoittunut Slovakian Daniela Peskova ampui 396 pistettä.

– Viiden laukauksen jälkeen vain koetin kasata itseni. Tiesin, että osaan ampua ja tiesin, mitä pitää tehdä, hän muisteli lähes katastrofaalista alkua.

– Sen jälkeen peruskilpailu oli hyvää ampumista. Vasta viimeisessä sarjassa oli huonoja kymppejä, mutta yritin pitää rytmiä yllä ja liipaista rohkeasti loppuun asti. Siitä huolimatta joskus tulee ysejä. Viimeinen laukaus lähti huonosti ja se olisi voinut olla ysi.

Marjo Yli-Kiikka kysymysmerkkinä kisan jälkeen

Naisten ilmakiväärin toinen suomalaiskilpailija Marjo Yli-Kiikka laukoi 392 (99+98+97+98) pisteellä sijalle 37. Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustavan 29-vuotiaan Yli-Kiikan kisa oli kysymyksiä herättävä. Vuosi sitten hän tähtäsi EM-kisan kuudenneksi 499,7 (396+103,7) pisteellä.

– Kunto ja suoritus olivat parempia, mitä pisteet näyttävät. Monen hyvän laakin jälkeen odotin, että osuma olisi ollut kymppi, mutta ei. Kaksi viimeistä ysiä (38:s ja 39:s laukaus) tuntuivat kisan parhailta laukauksilta, isokyröläinen manasi.

– Ampuminen ei tuntunut niin vaikealta, mitä se nyt joissakin kilpailuissa on tuntunut.

Yli-Kiikan henkilökohtainen valmentaja Kimmo Yli-Jaskari seurasi kilpailun kokonaisuudessaan. Hänkään ei huomannut virheitä suorituksessa.

– Suoritus näytti hyvältä varsinkin alussa ja tähtäysajat olivat oikean pituisia koko ajan. Kisassa oli paljon hyviä elementtejä. 16.-22. laukauksella tuli yhteensä neljä ysiä, jonka jälkeen finaalipaikka oli mennyttä, hän arvioi.

Ilma-aseiden EM-kilpailu, 26.2.-1.3., Winterthur, Sveitsi.

Ilmakivääri, naiset, 40 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Ljoubov Galkina 502,4 (398+104,4), 2) Katerina Emmons Tshekki 501,1 (398+103,1), 3) Olga Desyatskaya Venäjä 500,0 (397+103,0), 4) Barbara Lechner Saksa 499,6 (398+101,6), 5) Agnieszka Staron Puola 499,4 (399+100,4), 6) Sonja Pfeilschilfter Saksa Venäjä 499,2 (398+101,2), 7) Hanna Etula Suomi 498,2 (397+101,2), 8) Hanna Kalasouskaja Valko-Venäjä 497,8 (397+100,8), …37) Marjo Yli-Kiikka Suomi 392 (99+98+97+98).