Mira Nevansuu kuudes naisten ilmapistoolin EM-finaalissa
1.3.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mira Nevansuu ampui kuudenneksi naisten ilmapistoolin EM-finaalissa Sveitsin Winterthurissa lauantaina 1. maaliskuuta. Kuortaneen Kuntoa edustava 21-vuotias Nevansuu tähtäsi 482,7 (383+99,7) pistettä ja jäi pronssimitalista 2,1 pistettä.

Naisten ilmapistoolin Euroopan mestaruuden voitti Valko-Venäjän 27-vuotias Viktoria Chaika 488,8 (391+97,8) pisteellä. Hurjalla 391 pisteen peruskilpailutuloksellaan hän johti peräti kolmella pisteellä ennen kymmenen laukauksen finaalia. Finaalin jälkeen hänen voittomarginaalinsa oli sama kolme pistettä. Peruskilpailun jälkeisen sijoituksensa säilyttivät myös hopeamitalisti Georgian Nino Salukvadze ja pronssimitalisti Venäjän Natalia Paderina.

– Kisa meni odotettua paremmin. 383 peruskilpailussa oli jo jotain. Ja pääsihän sillä finaaliin. 380-381 pistettä olisi jo ollut ihan jees, Mira Nevansuu summasi hyvän suorituksensa.

Hän laukoi ilmapistoolilla EM-hopeaa vuosi sitten Ranskan Deauvillessä tuloksella 480,7 (382+98,7) pistettä. Nyt tulos parani tasan yhdellä pisteellä sekä peruskilpailussa että finaalissa.

Finaalipaikka varmistui viimeisellä laukauksella

Mira Nevansuu aloitti peruskilpailun loistavasti 98 ja 96 pisteen sarjoilla. Kun viimeiset kaksi sarjaa tuottivat hänelle 95 ja 94 pistettä, finaalipaikan varmistuminen jäi viimeisten laukauksien varaan. Mira napautti viimeisellään kympin. Hänen kanssaan kahdeksannesta finaalipaikasta kilpaillut Ukrainan Olena Kostevych lipsautti ysiin viimeisen laukauksensa. Jos Kostevych olisi osunut kymppiin, Mira olisi pudonnut finaalista tasapisteillä.

– Alku meni hyvin, mutta koelaukauksista alkaen jouduin tekemään paljon töitä. Ammuin normaalia enemmän koelaukauksia. Viimeisillä sarjoilla polttoaine loppui ja silmät väsyivät. Jouduin tekemään todella paljon töitä ja kuluttamaan energiaa, että olisin nähnyt tähtäimet kunnolla. Jo kisaa ampuessani arvelin, että viimeiseen sarjaan tämä kisa kaatuu, jos se johonkin kaatuu, hän arvioi suoritustaan.

– Viimeisiä laukauksia ammuin ihan kuin silmät kiinni. Nyt pitää mennä silmälääkäriin kysymään, mitä silmille pitää tehdä – riittävätkö tipat vai pitääkö hankkia ampujanlasit.

Koska Mira Nevansuu ampui paljon koelaukauksia ja joutui ottamaan monta laukausta alas, hänelle tuli kiire peruskilpailun viimeisillä laukauksilla. Kun 75 minuutin kilpailuajasta oli yhdeksän minuuttia jäljellä, Miralla oli vielä viisi laukausta ampumatta. Lopulta ne lähtivät niin vilkkaasti, että aikaa jäi jäljelle pari minuuttia.

– 20 kilpalaukauksen jälkeen katselin, että riittääkö aika. Nyt oli niin hidas ammuntapäivä.

Mira Nevansuu finaalisarjan paras

Erittäin kovana kilpailijana tunnettu Mira Nevansuu ampui tälläkin kertaa kilpailun parhaan finaalisarjan 99,7 pistettä. EM-kultamitalisti Viktoria Chaika hävisi 1,9 pistettä. Toiseksi parhaan finaalisarjan, 98,9 pistettä, ampui viidenneksi sijoittunut Venäjän Julija Alipava.

Kymmenen laukauksen finaalisarjassaan Mira Nevansuu nousi parhaimmillaan lähelle mitalia. Seitsemännen laukauksen jälkeen hän oli neljäntenä 0,3 pistettä pronssimitalista. Kun kahdeksas laukaus tuotti vain 9,4 pistettä, mitali lipui tavoittamattomiin.

– Finaalin ampuminen oli yhtä vaikeaa kuin peruskilpailukin. Jos en saanut laukausta heti lähtemään, kymppiä ei tullut, hän kertoi.

Vuosi sitten Mira Nevansuu laski finaalissa kolme laukausta alas ja aloitti laukauksen uudelleen. Tänä vuonna ei laskenut yhtään laukausta.

– Nyt laukaukset oli vain saatava lähtemään.

Karoliina Helle 44:s

Suomen toinen edustaja naisten ilmapistoolissa, Salon Seudun Ampujia edustava 24-vuotias Karoliina Helle ampui 372 pistettä ja oli 44:s. Viime vuoden EM-kilpailussa hän laukoi täsmälleen saman pistemäärän. Silloin sijoitus oli 42:s.

– Ei minulla ole oikein mitään sanottavaa kilpailusta. Menee selittelyksi, hän sanoi.

– Koelaukaukset menivät vielä hyvin.

Ilma-aseiden EM-kilpailu, 26.2.-1.3., Winterthur, Sveitsi.

Ilmapistooli, naiset, 40 ls:n peruskilpailu ja 10 ls:n finaali: 1) Viktoria Chaika Valko-Venäjä 488,8 (391+97,8), 2) Nino Salukvadze Georgia 485,8 (388+97,8), 3) Natalia Paderina Venäjä 484,8 (386+98,8), 4) Svetlana Smirnova Venäjä 483,1 (385+98,1), 5) Julija Alipava Venäjä 482,9 (384+98,9), 6) Mira Nevansuu Suomi 482,7 (383+99,7), 7) Joana Castelao Portugali 481,9 (384+97,9), 8) Jasna Sekaric Serbia 478,7 (384+94,7), …44) Karoliina Helle Suomi 372 (93+91+94+94).