Leena Paavolaisen terveiset esiolympialaisista Pekingistä
11.4.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kiina järjestää ammunnan olympialaisten esikisat ja maailmancupkilpailut Pekingissä 10-21.4.2008. Kisoihin osallistuu 878 urheilijaa 92 eri maasta. Suomi osallistuu kisoihin 15 urheilijan voimin.

Suurin osa Suomen joukkueesta on jo saapunut kisakaupunkiin. Aikaero Suomen ja Pekingin välillä on 5 tuntia, joten alku on mennyt aikaeroon sopeutuessa. ”Jetlagin” oireita lienee ollut jokaisella enemmän tai vähemmän – allekirjoittaneella ilmeisesti eniten. Yllättävän hyvin joukkue on aikaerorasituksista kuitenkin selvinnyt, kiitos sitkeän ensimmäisen päivän valvomisen. Elokuussa olympialaisiin lähteville urheilijoille esikisat ovat samalla myös hyvä tsekkaus aikaeroon sopeutumisen osalta.

Itse kävin edellisen kerran Pekingissä syyskuussa 2006 ja sen jälkeen 15 miljoonan asukkaan Peking on kehittynyt ja siistiytynyt melkoisesti. Esikisojen viralliset hotellit hohtavat uutuuttaan ja henkilökunta palvelee ylenpalttisesti kisajoukkueita. Kaikesta näkee selvästi, että tavoitteena on näyttää maailmalle nykyaikainen ja toimiva olympialaisten kisakaupunki – ja sitä harjoitellaan täyttä päätä nyt alkavissa ammunnan esikisoissakin.

Ammunnan kisapaikat Pekingissä ovat valmiina ja voi vain todeta, että radat ja kilpailuolosuhteet Pekingissä ovat erinomaiset. Noin 25 km Pekingin keskustasta sijaitseva ampumastadion valmistui ensimmäisenä uusista olympialaisten suorituspaikoista. Kivääri- ja pistoolilajien peruskilpailut käydään kolmekerroksisessa ampumahallissa ja finaalit erillisessä finaalihallissa. 50 m:n ja 10 m:n peruskilpailuissa on käytössä 80 rataa ja 25 m:n kilpailuissa 12 taululaiteryhmää. Kaikissa lajeissa on käytössä elektroniset SIUS-taululaitteet. Haulikkoratoja on yhteensä 6 ja heittiminä ovat Laporten heittimet.

Kisajärjestelyt sitä vastoin ensimmäisinä päivinä ovat hieman takkuilleet, mutta alkuhankaluuksien ja muutaman ”tiukahkon” neuvonpidon jälkeen asiat ovat ainakin Suomen joukkueen osalta tässä vaiheessa kunnossa.

Urheilijoilla on takana kahdesta kolmeen harjoituspäivää ja kisapaikkoihin ja -ratoihin on tutustuttu pikkuhiljaa. Urheilijoiden ja valmentajien kommentit ovat poikkeuksetta positiivisia ja ratoihin ollaan tyytyväisiä. Alkupäivien harjoittelu ja valmistautuminen ovat sujuneet myös hyvin. Sää Pekingissä on pilvipoutainen ja keväinen. Tosin tuleviksi päiviksi on luvattu kylmenevää ja sadetta, joten välihousut lienevät tarpeeseen. Aurinkoa ei liiemmin Pekingin taivaalla näe, mutta paljon puhutut ilmansaasteet eivät ainakaan vielä ole pahemmin joukkuetta haitanneet.

Perjantaina 11.4. on kisojen avajaiset ja lauantaina ensimmäisenä kilpailupäivänä suomalaisista ”tulessa” ovat Hanna ja Marjo naisten ilmakiväärissä, Mira naisten ilmapistoolissa ja Janne miesten trapissa. Palataan kommenttien kera asiaan ensimmäisen kisapäivän jälkeen. Peking vaikenee…

Leena Paavolainen