Hanna Etula 21:s ja Marjo Yli-Kiikka 38:s naisten ilmakiväärissä Pekingissä, Katerina Emmons voitti olympiaennätyksellä
9.8.2008 klo 12:00

Hanna Etula oli 21:s ja Marjo Yli-Kiikka 38:s naisten ilmakiväärissä Pekingin olympialaisissa lauantaina 9. elokuuta. Etula laukoi 394 (98+99+99+98) ja Yli-Kiikka 389 (98+98+96+97) pistettä. Ilmakiväärin olympiakultaa ampui Tshekin Katerina Emmons finaalin ja peruskilpailun olympiaennätyksellä 503,5 (400+103,5) pistettä. Hänen peruskilpailutuloksensa 400 pistettä sivuaa ME-tulosta. Olympiahopeaa laukoi Venäjän Ljubov Galkina 502,1 (399+103,1) pisteellä ja olympiapronssia yllättäjä Kroatian Snjezana Pejcic 500,9 (399+101,9) pisteellä.

Yhtenä ennakkosuosikeista kisaan lähtenyt Tshekin 24-vuotias Katerina Emmons kirkasti 2004 olympialaisten pronssin kultamitaliksi vakuuttavalla suorituksella. Hän sivusi peruskilpailussa ME-tulosta 400 pistettä ja pääsi finaaliin pisteen johdossa. Hän oli myös finaalisarjan paras tähdäten 103,5 pistettä. Hopeamitalisti Ljubov Galkina hävisi finaalisarjassa 0,4 pistettä ja peruskilpailussa 1 pisteen. Galkina ampui olympiapronssia 2004 olympialaisissa Ateenassa.

Katerina Emmonsin meriittilistalla on olympiakullan ja olympiapronssin lisäksi ilmakiväärin MM-kulta vuodelta 2002 Lahdesta ja MM-hopea vuodelta 2006 Kroatian Zagrebista. MM-voittonsa Lahdessa hän ampui jo 18-vuotiaana junioritähtenä. Katerinan isä ja valmentaja on Petr Kurka, joka on ammunnan kaksinkertainen maailmanmestari.

Katerina Emmons ja hänen aviomiehensä Matthew Emmons ovat nyt molemmat olympiavoittajia. 27-vuotiaan Matthew Emmonsin meriittilistalla pienoiskiväärin makuuasennon 60 laukauksen kilpailun voitto Ateenan olympialaisista 2004. Emmonsit ovat vasta kolmas aviopari, joka on kilpailut ammunnassa samoissa olympialaisissa. Muut avioparit ovat kiinalaiset Yifu Wang ja Qiuping Zhang (1992, 1996) sekä saksalaiset Ralf Schumann ja Anke Schumann (2000). Emmonseista saattaa tulla ensimmäinen aviopari, joka on voittanut ammunnassa mitalin tai jopa olympiakultaa samoissa olympialaisissa.

Hanna Etula antoi arvosanakseen 8,5

Lahden Ampumaseuraa edustava 27-vuotias Hanna Etula kilpaili kahdeksan parhaan ampujan finaalipaikasta 34 laukausta. Kun 35:s laukaus napsahti ysiin, finaalipaikka karkasi. Kun vielä 37:s laukaus oli ysi, finaalipaikka jäin kahden pisteen päähän tuloksella 394 (98+99+99+98) pistettä. Samalla nimi putosi tuloslistalla sijalle 21.

– Olen kohtuullisen tyytyväinen, hollolalainen Hanna Etula kommentoi uransa ensimmäistä olympiastarttia ja antoi itselleen kouluarvosanaksi 8,5.

– Viimeiseen sarjaan tuli jostain syystä kaksi ysiä. Kolme viimeistä laukausta olivat todella vaikeita.

Hanna Etula joutui tekemään paljon töitä kilpailua aloittaessaan. Hän ampui parisenkymmentä koelaukausta, ennen kuin sai osumat kohdalleen hyviksi kympeiksi. Lisäksi hän lipsautti kolmannella ja kuudennella laukauksellaan ysin. Ensimmäistä sarjaa ampuessaan hän oli lähes puolisarjaa Marjo Yli-Kiikka perässä, vaikka hän on parhaimmillaan ripeätahtinen ampuja. Kun Hanna sai ammunnan sujumaan, hän nakutti kymppejä tiuhaan – vain 13:s laukaus oli ysi, kunnes 24:s laukaus meni ysiin. Sen jälkeen tahti hidastui.

– 396 pistettä olisi ollut mahdollinen, hän arvioi.

Hanna Etula on ampunut tänä vuonna ilmakiväärin kansainvälisessä peruskilpailussa vähintään 396 pistettä ilma-aseiden EM-kilpailussa Sveitsin Winterthurissa helmi-maaliskuun vaihteessa ja maailmancupissa Pekingissä huhtikuun puolivälissä. Winterthurissa hän oli seitsemäs 498,2 (397+101,2) pisteellä ja Pekingissä yhdeksäs 396 pisteellä.

– En jännittänyt erityisemmin ennen kisaa, mutta kun start-komento tuli jännitys alkoi. Tänä aamuna heräsin kellonsoittoon, mutta unen sain vasta avajaisten ilotulituksen jälkeen. Meidän huoneemme oli lähimpänä Linnunpesää olevassa talossa.

Marjo Yli-Kiikan kisa meni ”vähän tekemiseksi”

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava 30-vuotias Marjo Yli-Kiikka aloitti kisan tarkalla 10,8-osumalla. Sen jälkeen tuli kaksi niukkaa ysiä (9,8 ja 9,7), kunnes rytmi löytyi. Toisen sarjan puolivälissä (15:s ja 16:s laukaus) hän ampui kaksi erittäin niukkaa ysiä. Molemmat olivat 9,9-osumia, ensimmäinen kello 1:ssä ja toinen kello 10:ssä. Kun 32:s ja 33:s laukaus napsahti vielä ysiin, kilpailu finaalipaikasta oli ohi. Yli-Kiikan tulokseksi kertyi 389 (98+98+96+97) pistettä ja 38:s sija.

– Ei päivässä mitään vikaa ollut. Kisa lähti käyntiin ihan jees. Ysin lässäyttivät, isokyröläinen Yli-Kiikka arvioi uransa kolmatta olympiastarttia.

– Kisan aikana alkoi reittä jumittaa. Se on aivan tavallista tällaisessa jumilajissa. Yleensä ongelma on ollut selässä. Loppu meni vähän tekemiseksi.

Hän kilpaili jo Ateenassa 2004. Silloin tuloksena oli ilmakiväärin 22:s sija 392 pisteellä ja pienoiskiväärin asentokilpailun 20:s sija 571 pisteellä.

Etula ja Yli-Kiikka kilpailevat vielä pienoiskiväärin asentokilpailussa torstaina 14. elokuuta. Viralliset harjoitukset ovat keskiviikkona.

Leena Paavolainen pettyi

Suomen Ampumaurheiluliitto asetti olympiajoukkueen tavoitteeksi mitalin ja kaksi pistesijaa. Etukäteisarvioissa naisten ilmakiväärissä piti täyttyä yksi kolmasosa tavoitteesta.

– Finaali oli realistinen tavoite omalla hyvällä suorituksella. Jos Hanna olisi ampunut viimeisen sarjan täyteen, hän olisi ottanut finaalipaikan. 394 ei ollut parasta Hannaa. Parhaimmillaan hän on nopea ja tasainen ampuja. Nyt hänellä ei ollut parasta tunnetta. Marjon kilpailu menin niin kuin meni, arvioi Leena Paavolainen, joka Ampumaurheiluliiton valmennuksen johtaja ja Suomen olympiajoukkueen ammunnan lajijohtaja.

– Odotin finaalipaikkaa naisten ilmakivääristä.

Naisten ilmakivääri, 40 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Katerina Emmons 503,5 olympiaennätys (400 olympiaennätys ja sivuaa ME-tulosta + 103,5), 2) Ljubov Galkina Venäjä 502,1 (399+103,1), 3) Snjezana Pejcic Kroatia 500,9 (399+101,9), 4) Jamie Beyerle USA 499,8 (397+102,8), 5) Li Du Kiina 499,6 (399+100,6), 6) Olga Dovgun Kazakstan 498,1 (397+101,1), 7) Marie Laurie Gigon Ranska 497,3 (396+101,3), 8) Sylwia Bogacka Puola 495,7 (397+98,7), …21) Hanna Etula Suomi 394 (98+99+99+98), …38) Marjo Yli-Kiikka Suomi 389 (98+98+96+97).