Satu Mäkelä-Nummela paukutti naisten trapin olympiavoiton
11.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Satu Mäkelä-Nummela paukutti naisten trapin olympiavoiton Pekingissä 11. elokuuta. Mäkelä-Nummelan voitto on suomalaisten naisampujien ensimmäinen olympiamitali, haulikkoampujien ensimmäinen olympiakulta ja suomalaisnaisten viides olympiavoitto kesäolympialaisissa. Suomen ampumaurheilulla oli täydellinen päivä Pekingin ampumaurheilukeskuksessa, kun Henri Häkkien laukoi miesten ilmakiväärin olympiapronssia vain kolme tuntia ennen Satua. Edellisistä suomalaisampujien olympiavoitoista, Pentti Linnosvuon olympiapistoolin ja Väinö Markkasen 50 metrin pistoolin kultamitaleista, ehti vierähtää 44 vuotta.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava 37-vuotias Satu Mäkelä-Nummela ampui vakuuttavasti naisten trapin olympiavoittoon. Peruskilpailun ensimmäisessä sarjassaan hän rikkoi 24, toisessa 23 ja kolmannessa 23 kiekkoa ja sivusi omaa ennätystään 70 kiekkoa kauden ja uransa tärkeimmässä kilpailussa. Peruskilpailun jälkeen Mäkelä-Nummela on kärjessä tasatuloksella Slovakian Zuzana Stefecekovan kanssa. Kilpailu oli erittäin tasainen, kun USA:n Corey Cogdell, Liettuan Daina Gudzineviciute ja Kazakstanin Elena Struchaeva olivat vain kiekon päässä ja kuudentena finaaliin päässyt Japanin Yukie Nakayama kolmen kiekon päässä.

25 kiekon finaali on kutkuttava ja huikaiseva jännitysnäytelmä Mäkelä-Nummelan ja Stefecekovan välillä. Satu rikkoi 11 ensimmäistä kiekkoa ja otti jo kolmen kiekon johdon. Kun 12:s kiekkoa (loiva vasen) ja 13:s kiekko (korkea oikea) livahtivat karkuun, lajien ME-nainen Stefecvekova tuli yhden kiekon päähän, mutta pummasi 16. kiekon. Kun Sadulta karkasi 17. kieko (loiva oikea), ero oli jälleen yksi kiekko. Kun Stefecekova pummasi 20. kiekon ja Satu 22. kiekon (loiva oikea), Satu johti yhdellä kiekolla, kun kolme kiekko oli jäljellä. Pumminsa jälkeen Satu keräsi itsensä ja ampui pelkkiä osumia. 23. osuma takasi hänelle jo vähintään hopeamitalin. 25. osuma varmisti olympiavoiton. Stefecekovalta lipsahti vielä viimeinen kiekko karkuun, mikä varmisti Sadun voittomarginaaliksi kaksi kiekkoa: Mäkelä-Nummela 91 (70+21) ja Stefecekova 89 (70+19), Voittomarginaali on iso naisten trapin olympiafinaalissa. Muut neljä ampujaa päätyivät tulokseen 86 kiekkoa, joten he kävivät jännittävän uusinnan sijoita 3-6. Vain USA:n Corey Cogdell osui ensimmäisellä kierroksella ja otti olympiapronssin.

”En tiennyt tilannetta”

Satu Mäkelä-Nummela pyrki finaalissakin keskittymään omaan suoritukseensa. Hän kulki koko kisan ajan katsomatta tulostaululle. Ensimmäisellä vilkaisulla viimeisen laukauksen jälkeen hän totesi olevansa olympiavoittaja.

– Tippa tuli silmään. Ammunnan aikana tuli kaikenlaisia asioita mieleen. Kyllä keskittyminen oli työn ja tuskan takana, hän totesi suomalaismedian ensimmäisessä puristuksessa.

– On tämä ihan ihmeellistä niiden harjoitussarjojen jälkeen.

Viimeisen sarjan jälkeen Satu odotti pari tuntia finaalin alkamista. Kun pistooliampuja Mira Nevansuu viihdyttää itseään hevillä, Satu kulutti aikaansa kotimaista iskelmää kuunnellen ja kirjaa lueskellen.

– Anna Erikssonia ja Anne Mattilaa kuuntelin ja hierontapenkillä vedin unta kuuppaan. Olen hyväuninen, hän selvitti tauko-ohjelmaansa.

– Kotoa tuli ohjeita, että älä purista ja nauti työstä. Tästä työstä eikä niistä kotitöistä.

Peruskilpailussa Satu sivusi omaa ennätystään 70 kiekkoa eli ampui omalla hyvällä tasollaan. Finaalissa hän sivusi SE-tulostaan 91 (70+21) kiekkoa. Samalla tuloksella hän voitti maailmancupin 2006 Saksan Suhlissa ja otti olympiamaapaikan Suomelle. Kansainvälisen lehdistötilaisuuden jälkeisessä suomalaismedian toisessa puristuksessa hän totesi yllättyneensä peruskilpailun tulostasosta.

– Povasin, että finaaliraja olisi 72 kiekkoa. Kiekko näkyi radoilla hyvin. Ehkä jännitys laski tulostasoa.

Finaalin kriittisin kohta oli Sadun tuplapummi 12. ja 13. kiekolla. Sen jälkeen suomalaiskatsomo jännitti, pääseekö Satu takaisin ryhmiin.

– Siinä mietin heitinkö asetta käsillä. Sen jälkeen tuli hyviä osumia. Kolmas pummi meni ihan omaan piikkiin. Edellisen ampujan laukauksen jälkeen odotin kymmenen sekuntia ja nostin aseen poskelle väärällä vuorolla, kun en huomannut kazakstanilaisen saaneen risan kiekon.

Naisten trap, 75 kiekkoa + 25 kiekon finaali: 1) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 91 olympiaennätys ja sivuaa SE-tulosta (70+21), 2) Zuzana Stefecekova Slovakia 89 (70+19), 3) Corey Cogdell USA 86/1 uusinnassa pronssimitalista (69+17), 4) Yukie Nakayama Japani 86/0/1 (67+19), 5) Daina Gudzineviciute Liettua 86/0/0/2 (69+17), 6) Elena Struchaeva Kazakstan 86/0/0/1 (69+17).

Täydelliset tulokset löytyvät kisajärjestäjien sivuilta osoitteesta http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/SH.shtml