Juha Hirvi 7:s pienoiskiväärin makuuasennon olympiafinaalissa Pekingissä
15.8.2008 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Juha Hirvi ampui seitsemänneksi pienoiskiväärin makuuasennon olympiafinaalissa Pekingissä perjantaina 15. elokuuta. Suomalaiset ampumaurheilijat ovat nyt voittaneet kahden mitalin lisäksi kaksi finaalipaikkaa: Satu Mäkelä-Nummela olympiakultaa trapissa, Henri Häkkinen olympiapronssia ilmakiväärissä, Mira Nevansuu seitsemäs ilmapistoolissa ja Juha Hirvi seitsemäs pienoiskiväärin makuuasennon kilpailussa. Pienoiskiväärin makuuasennon olympiakultaa voitti Ukrainan Artur Aivazian 702,7 (599+103,7), olympiahopeaa USA:n Matthew Emmons 701,7 (597+104,7) ja olympiapronssia Australian Warren Potent 700,5 (595+105,5) pisteellä.

– Eivät kaikki maailman ihmiset tiedä, mitä ammunnassa on tapahtunut, mutta minulle tämä oli iso juttu. Finaalipaikka oli tavoitteeni. Etukäteen ajattelin, että tämä on minun parempi lajina ja tässä minä sen finaalipaikan otan – otan en saa, Juha Hirvi jutteli tyytyväisenä uransa neljännen olympiafinaalin jälkeen.

Kotkan Ampumaseuraa edustava 48-vuotias Juha Hirvi kilpailee Pekingissä kuudensissa olympialaisissaan. Edellisen kerran hän on ampunut olympiafinaalissa 2000 Sydneyssä voittaessaan olympiahopeaa pienoiskiväärin täysottelussa. Olympiahopea on Juha Hirven mittavan uran ainoa mitali tähän mennessä. Toinen on mahdollisuus ottaa ensi sunnuntaina pienoiskiväärin täysottelussa, joka Pekingin olympia-ammuntojen päätöslaji.

– Nyt yritän toipua tästä ja lähden syömään. Kyllä tämä yllättävän raskasta on. Vielä väsymys ei tunnu, mutta kun adrenaliini laskee, niin väsyttää, hän pohti tavoitetta täysotteluun.

– Huomenna treenaan vähän pystyä ja polvea. Tänä vuonna en ole vielä yhdessäkään kilpailussa saanut kaikkia kolmea asento onnistumaan. Jokainen on onnistunut jossakin kisassa.

Haastava peruskilpailu

Pienoiskiväärin makuuasennon 60 laukauksen peruskilpailu oli haastava. Useat ampujat totesivat viimeistään osumista, että tuuli vaihtelee salakavalasti.

– Tuuli tuli jostakin sieltä ampumapaikan katolta. Piti seurata viirien lisäksi nurmen liikkeiltä. Keli oli niin paha, ettei finaalissa ollut yllättäjiä, Juha Hirvi kertoi.

– Kerran tunsin pienen tuulenhenkäyksen poskella ja huomasin kaverin ampuvan vieressä. Samalla kun hän ampui, viirit menivät ihan sekaisin. En tiedä, mikä osuma oli, mutta ampuja ei siihen voinut vaikuttaa. Hänellä oli huono tuuri.

Juha Hirvi arvioi kisapäivän sujuneen suunnitelmien mukaan aamusta finaalin loppuun asti. Hän laukoi 15 koelaukausta ja aloitti ensimmäisten joukossa kilpailun.

– Etukäteen olin ajatellut ampuvani 15-20 koelaukausta. Kun kaikki oli hyvin, aloitin 15 jälkeen ja yritin vetää aggressiivisesti.

Aggressiivinen ammunta toimi hyvin 37 laukausta ja tuotti kymppejä. Neljännen sarjan lopussa Juha Hirvi ampui kolme ysiä neljällä laukauksella ja suomalaiskatsojien riemumieli vaihtui hermostuneisuuteen. Kun lisäksi 42:s ja 56:s laukaus osuivat ysiin, tulos oli 595 (100+100+100+97+99+99). Se riitti finaalipaikkaan.

– Jouduin vaihtamaan kisan aikana taktiikkaa. Lopussa en ampunut enää jokaiseen keliin, vaan jouduin odottamaan sopivaa keliä. Sen takia ammunnassa tuli taukoja, hän sanoi.

– Peruskilpailussa ammuin yhden huonon laukauksen ja se oli kymppi. Viimeisessä ysissä tuuli huijasi minua.

Finaali ei jättänyt jossiteltavaa

Kahdeksan ampujan kymmenen laukauksen finaaliin Juha Hirvi lähti viidenneltä sijalta pisteen mitalista ja neljä pistettä kärjestä. Hän oli kuudentena kahden ensimmäisen laukauksen ajan sekä viidennen ja yhdeksännen laukauksen jälkeen. Vaikka viimeinen laukaus oli 10,2, hän päätyi seitsemänneksi, kun yhdeksännen laukauksen jälkeen tasapisteissä ollut Ranskan Valerian Sauveplane osui 10,5.

– Yksi laukaus meni pitkäksi (kolmannen laukauksen osuma oli 9,3). Yritin ampua nopeasti lyhyellä tähtäyksellä. Vanhan silmä ei kauan jaksa hämärää, Juha Hirvi kuvaili taktiikkaansa.

Pekingin olympialaisissa kaikki luotilajien finaalit ammutaan samassa hallissa. 25 metrin ja varsinkin 50 metrin lajeissa halliammunta vie kilpailusta yhden tärkeän ja joskus erittäin ratkaisevan osan, kun ampujien ei tarvitse katsoa tuulta.

– Jos finaali olisi ammuttu ulkona, siitä ei olisi ollut minulle ainakaan haittaa. Valoakin olisi ollut enemmän, Juha Hirvi arvioi.

Lontoon olympialaisissa jossain roolissa?

Juha Hirven kilpailu-ura olympialaisissa päättyy pienoiskiväärin täysottelussa ensi sunnuntaina. Kansainvälistä kilpailu-uraansa hän aikoo jatkaa vielä kaksi vuotta, että pääsee viettämään 30-vuotistaitelijajuhlaa. Seuraavissa olympialaisissa Lontoossa hän arvelee olevansa jollakin tavalla mukana.

– Ei ampumaurheilu ole ikäkysymys vaan enempi taitokysymys. Onneksi valmentajat ja valitsijat tietävät, ketkä kannattaa kisoihin valita, hän vastasi kysymykseen ”mitä sanot nyt ihmisille, jotka ovat radio-ohjelmassa kritisoineet noin vanhan urheilijan valintaa olympialaisiin”.

Pienoiskivääri, makuuasento, 60 ls + 10 ls:n finaali: 1) Artur Aivazian Ukraina 702,7 (599+103,7), 2) Matthew Emmons USA 701,7 (597+104,7), 3) Warren Potent Australia 700,5 (595+105,5), 4) Vebjörn Berg Norja 699,1 (596+103,1), 5) Konstantin Prihodtchenko Venäjä 699,0 (595+104,0), 6) Valerian Sauveplane Ranska 698,8 (594+104,8), 7) Juha Hirvi Suomi 698,5 (595+103,5) peruskilpailun sarjat (100+100+100+97+99+99), 8) Sergei Martynov Valko-Venäjä 698,3 (595+103,3), …47) Henri Häkkinen Suomi 585 (99+95+98+99+98+97).

Täydelliset tulokset löytyvät kisajärjestäjien sivuilta osoitteesta http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/Schedule/SH.shtml