Henri Häkkinen jäi pisteen finaalista maailmancupissa Pekingissä
18.4.2009 klo 12:00

Olympiapronssimitalisti Henri Häkkinen jäi pisteen finaalista maailmancupkauden avauksessaan Pekingissä lauantaina 18. huhtikuuta. Joensuun Ampujia edustava 28-vuotias Häkkinen laukoi ilmakiväärillä 594 (97+98+100+100+100+99) pistettä ja oli 12:s. Kahdeksan parhaan ampujan finaaliraja oli 595 pistettä.

Unkarin 30-vuotias Peter Sidi voitti 699,5 (598+101,5) pisteellä erittäin tasaisen miesten ilmakiväärikisan, joka oli pistooli- ja kiväärilajien maailmancupin Pekingin kilpailujen avauslaji. Kakkossijan otti Pekingin olympiahopeamitalisti 24-vuotias Kiinan Qinan Zhu, joka voitti uusinnassa Tshekin 22-vuotiaan Vaclav Hamanin 10,7 – 10,4. Zhu ja Haman hävisivät voiton 0,2 pisteellä. Ateenan olympialaisissa ilmakiväärillä kultaa ampunut Zhu on finaalien konkari, mutta Haman ampui vasta toisen finaalinsa maailmancupissa. Haman laukoi ilmakiväärillä 13:nneksi Pekingin olympialaisissa.

Edellisellä Pekingin-vierailullaan Peter Sidi laukoi olympialaisissa ilmakiväärillä kuudenneksi. Kaikki kiväärin ilma- ja ruutiaselajit taitava Sidi on 10 metrin ilmakiväärin kaksinkertainen Euroopan mestari, 50 metrin pienoiskiväärin täysottelun MM-pronssimitalisti ja 300 metrin kiväärin 3×40 ls:n kisan MM-hopeamitalisti. Lisäksi hän on voittanut nyt kuusi maailmancupia sekä sijoittunut kuusi kertaa toiseksi ja neljä kertaa kolmanneksi.

Henri Häkkinen melkein tyytyväinen

Hollolalainen Henri Häkkinen tähtäsi 60 laukauksen peruskilpailussa 594 (97+98+100+100+100+99) pistettä. Hän jäi vain pisteen kahdeksan parhaan finaalista.

– Kilpailun alku oli todellakin aika nihkeää. Vaikutuksensa on varmasti pienellä suunnittelemattomalla kilpailutauolla – en meinannut saada oikein minkäänlaista tuntumaa ampumiseen, ilmakiväärin olympiapronssimitalisti Häkkinen kuvaili kisaansa.

– Kuitenkin noin viidentoista laukauksen jälkeen alkoi homman juoni löytyä. Kilpailun loppu oli jo hyvää ampumista. Lopputulokseenkin olen melkein tyytyväinen.

Pekka Saari ampui ensimmäisen maailmancupinsa

Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseuraa edustava 31-vuotias Pekka Saari ampui uransa ensimmäisessä maailmancupin kilpailussaan ilmakiväärillä 583 (95+96+99+97+97+99) pistettä ja oli 48:s. Tamperelainen Saari on käytännössä jo keskittynyt pienoiskiväärin makuuasennon kilpailuun, jossa hän on parhaimmillaan maailmanluokkaa. Hän ampui 60 laukauksen kilpailuissa kaksi kertaa 597 pistettä Suomen Urheiluopiston Vierumäki Areenassa tammikuun puolivälissä ja lunasti niillä näytöillä paikan maailmancupiin.

– Omalta osaltani ilmakiväärin ampumisen tarkoituksena oli lähinnä hakea kokemusta maailmancupin startista, mutta ihan symppismielellä tässä olen, niin kuin aina, Saari kommentoi.

– Piekkaria on tullut jo treenattua täällä. Aika paljon homma on siitä kiinni, miten pysyy tuulen kanssa kärryillä. Tuuli pyörii tasaisen epätasaisesti ainakin päiväsaikaan ja vaatii tarkkaa otetta. Mutta kaiken kaikkiaan aika mageet puitteet vetää kisaa ainakin tällaiselle maalaispojalle!

Maailmancupin seuraava suomalaislaji on huomenna sunnuntaina ammuttava naisten ilmakivääri, jossa kilpailevat Hanna Etula ja Marjo Yli-Kiikka. Häkkinen ja Pekka Saari ampuvat huomenna pienoiskiväärin makuuasennon karsinnan, josta kuutisenkymmentä ampujaa pääsee maanantain peruskilpailuun.

Pistooli- ja kiväärilajien maailmancup, Peking, Kiina, 18.-23.4.2009.

Ilmakivääri, miehet, 60 ls:n peruskilpailu + 10 ls:n finaali: 1) Peter Sidi Unkari 699,5 (598+101,5), 2) Qinan Zhu Kiina 699,3 / 10,7 uusinnassa toisesta sijasta (597+102,3), 3) Vaclav Haman Tshekki 669,3 / 10,4 (595+104,3), 4) Yifei Cao Kiina 698,3 (596+102,3), 5) Matthew Rawlings USA 697,8 / 9,8 / 10,2 / 10,6 uusinnassa viidennestä sijasta (595+102,8), 6) Ole Magnus Bakken Norja 697,8 / 9,8 / 10,2 / 10,3 (597+100,8), 7) Dae Son Kim Etelä-Korea 697,5 (595+102,5), 8) Henri Junghaenel Saksa 696,7 (595+101,7), …12) Henri Häkkinen Suomi 594 (97+98+100+100+100+99), …48) Pekka Saari Suomi 583 (95+96+99+97+97+99).