Olympiavoittaja Väinö Markkanen 80-vuotias
10.5.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tokion vuoden 1964 olympiakisojen vapaapistoolin olympiavoittaja Väinö Markkanen täytti lauantaina 9.5. täydet 80 vuotta. Lohjalainen on vireässä kunnossa ja muistaa hyvin vielä voittoisan olympiamenestyksensä.

– Tunsin kuntoni hyväksi ja kolme kertaa mietin tekeväni 560 pisteen tuloksen, Markkanen muisteli. Miehen voittotulos oli prikulleen 560, eli kova pala tämän hetken kärkiampujillemme.

Markkasen mielenkiinto laski mielilajiinsa silloin, kun olympialajien ohjelmistoon lisättiin finaalit. Tulosten seuraaminen vaikeutui liikaa lohjalaisen mielestä.

Ampumassa Väinö Markkanen ei ole käynyt pitkään aikaan, mutta tälle kesälle hän sai yhdeltä onnittelijaltaan, Kalle Rautavaaralta, haasteen, eikä tekijä vastustellut paluuta radalle.

Markkasen harrastuksissa on keskeisimpänä nykyisin lukeminen. Hän sanoi lainaavansa kirjastosta aina repullisen lukemista. Toinen keskeinen tehtävä on kotiasioista huolehtiminen yhdessä Irja-rouvan kanssa. Avioparilla on takanaan jo 53 onnellista yhteistä vuotta.

– Nuorempana joskus kinasimme ja se sopiminen oli mukavaa. Nyt emme kinaa, ja siksi mukava sopiminenkin on jäänyt vähemmälle, lupsakka olympiavoittaja virnisti.

Teksti ja kuva: Matti Erkkilä