Sotilaiden joukkueelle kiväärin pika-ammunnan hopeaa
15.8.2009 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen sotilaiden kiväärin edustusjoukkue otti hopeaa Kroatian Zagrebissa järjestetyissä 44. sotilaiden maailman mestaruuskilpailuissa. Joukkueessa ampuivat Jussi Puustinen, Henri Häkkinen ja Kimmo Tulonen.

Kiväärin pika-ammunnan joukkekilpailun voitti ylivoimaisesti Norja tuloksella 1708 Suomen tuloksen ollessa 1681. Kolmas oli USA 1679 samalla lopputuloksella kuin Itävalta ja Sveitsi, mutta USA oli ylivoimainen sisäkymppien lukumäärärässä.

Joukkuekilpailu oli jännittävä ja tilanteiltaan vaihtuva koko päivän kestäneessä ottelussa. Vakiokiväärissä maailman mestaruuden saavuttanut Jussi Puustinen sai aikaan suuren huokauksen suomalaiskatsomossa ampumalla yhden laukauksen naapurin tauluun. Lopun makuun Puustinen ampui kuitenkin kohtuullisesti. Makuun karvaasta laukauksesta huolimatta Puustinen ei lannistunut vaan ryhdistäytyi ja hänen pystyasentonsa (185) oli päivän parhaita. Polviasento tuotti hänelle 185 pistettä kokonaistuloksen ollessa hiukan Puustiselle vaatimaton 555.

Toisena ampui Henri Häkkinen, joka ampui erinomaisen makuun (197), mutta pysty (181) ja polviasento (186) jäivät hieman alakanttiin. Ennen ammuntaansa Häkkinen lohdutteli joukkuetoveriaan Puustista sanomalla, että ohilaukaukaushan on vain kymmenen pistettä, joka on otettavissa kyllä kiinni hänen ja Kimmo Tulosen ammunnalla. Häkkisen lopputulokseksi muodostui lopulta kelpo 564, minkä perusteella ei vielä kuitenkaan näyttänyt siltä, että Suomi nousisi mitalikorokkeelle.

Kimmo Tulonen, joka ampui viimeisiä kansainvälisiä arvokisojaan, aloitti vahvasti makuuosuutensa tekemällä 198. Pystystä hän teki itselleen hyvän 172. Makuulta ja pystystä Tulonen kykeni kaventamaan muiden maiden etumatkaa sen verran, että erittäin vahvana polviampujana tunnettu Tulonen loi uskoa suomalaiskatsomoon. Ennen polviasentoa Suomi oli jo kolmen parhaan joukossa, ja kaikista suomalaisista alkoi tuntumaan siltä, että siinä joukossa pysytään. Tulonen ampui polvelta hyvän 192 saaden kokonaistulokseksi 562, minkä seurauksena Suomi nappasi jälleen kerran mitalit tässä sotilaiden kuninkuuslajissa .

Kaikki suomalaiset selvisivät sunnuntain kiväärin pika-ammunnan henkilökohtaiseeen kilpailuun.

Pistoolin pika-ammunnassa Suomi sijoittui 6. joukkueella Petri Ylinen (572), Marko Räsänen (577) ja Kai Jahnsson (580). Voiton vei Kiina tuloksella 1739, toinen oli Turkki 1738 ja kolmas Puola 1735. Suomen joukkueen tulos oli 1730.

Räsänen ja Jahsson selvisivät henkilökohtaiseen kilpailuun. Ylinen oli ensimmäinen karsiutuja.