Jaakko Björkbacka ampui Suomelle maapaikan nuorten olympialaisiin Norjan Meråkerissa: ”Unelma toteutui”
8.3.2010 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Jaakko Björkbacka toteutti unelmansa ja ampui ilmakiväärillä maapaikan nuorten olympialaisiin Euroopan karsintakilpailussa Norjan Meråkerissa maanantaina 8. maaliskuuta. Lehtimäen Ampujia edustava 17-vuotias Björkbacka laukoi 688,9 (589+99,9) pistettä ja sijoittui kuudenneksi. Euroopan karsintakisan voitti Saksan 17-vuotias Lars Winter 698,9 (596+102,9) pisteellä. Elokuussa Singaporessa käytävissä ensimmäisissä nuorten olympialaisissa kilpailee kaikkiaan 80 17-18-vuotiasta ilma-aseampujaa. Poikien ilmakiväärissä kilpailee 20 ampujaa, joista 6 on eurooppalaisia.

– Maapaikka nuorten olympialaisiin oli unelma, mutta en osannut odottaa unelman täyttymistä, alajärvinen Jaakko Björkbacka kommentoi suoritustaan.

– Kyllä tämä oli urani tähän mennessä tärkein kisa ja paras saavutus. Ennen kisaa en ajatellut, että nyt olen urani isoimmassa kisassa, vaan lähdin ampumaan kuten muitakin kisoja.

Jaakko Björkbacka lähti kahdeksan parhaan finaaliin neljänneltä sijalta 589 pisteellä. Finaalissa riitti jännitystä, kun vain kuusi parasta ansaitsi maalleen paikan nuorten olympialaisiin ja kun Björkbacka oli vain pisteen edellä Ukrainan Sergiy Kasperia, Tshekin Petr Plechacia ja Venäjän Egor Maksimovia sekä kaksi pistettä edellä kahdeksantena ollutta Italian Simon Weithaleria. Björkbacka ampui finaalin alun loistavasti ja lopun riittävän hyvin sijoittuen kuudenneksi. Seitsemänneksi laukonut Maksimov jäi 0,9 pisteen päähän.

– Kyllähän finaaliin lähteminen jännitti, kun tiesin, että olen neljäntenä ja kuusi pääsöö nuorten olympialaisiin. Tiesin, että finaalissa on hyvin ammuttava. En kuitenkaan ottanut isompia paineita. Ammuin vain omaa kilpailuani, Björkbacka sanoi.

– Kyllähän sitä nyt voi jo ajatella Singaporen-reissua. Olympiakomiteahan sen lopullisesti päättää.

Historian ensimmäiset nuorten olympialaiset järjestetään 14.-26. elokuuta Singaporessa. Ampumaurheilun, tyttöjen ja poikien ilmapistoolin ja ilmakiväärin, kilpailupäivät ovat 22.-25. elokuuta. Poikien ilmakivääri on ohjelmassa sunnuntaina 22.8. Nuorten olympialaisiin pääsee vain 80 17-18-vuotiasta ampujaa, joista 24 on eurooppalaisia. Poikien ilmakiväärissä kilpailee 6 eurooppalaista ampujaa. Jaakko Björkbacka ja Raseborgs Skyttaren Anton Aprelev ovat ainoat suomalaisampujat, jotka osallistuivat nuorten olympiakarsintoihin.

– Oli tämän päivän kisassa vähän sählinkiäkin, kun järjestäjien linja-autokuljetus ei tullut aikataulun mukaan majapaikkaamme ja lopulta kisan alkua siirrettiin puolella tunnilla. (Valmennuksen johtaja) Leena Paavolainen soitti järjestäjille ja saimme lopulta kuljetuksen. Ei siinä mitään paniikkia ollut, Björkbacka kertoi.

Ilma-aseiden Euroopan mestaruuskilpailu alkaa Norjan Meråkerissa keskiviikkona. Ensimmäisenä lajina on poikien ilmakivääri, jossa suomalaisampujista kilpailee Jaakko Björkbackan lisäksi Juho Kurki ja Janne Vartiainen.

– Huomenna olisi EM-kisan virallinen harjoitus, mutta jätän sen väliin, kun minulla on jo kisa alla. Siihenkin kisaan lähden ampumaan omaa kilpailuani. EM-kisassa on kovempi taso kuin tänään, Björkbacka arvioi.

Ampumaurheilun nuorten olympiakarsinta, Meråker, Norja, 8.-9.3.2010.

Ilmakivääri, 60 ls + 10 ls:n finaali, pojat: 1) Lars Walker Saksa 698,9 (596+102,9), 2) Serhiy Kulish Ukraina 697,8 (594+103,8), 3) Illia Charheika Valko-Venäjä 694,8 (593+101,8), 4) Sergiy Kasper Ukraina 689,6 (588+101,6), 5) Petr Plechac Tshekki 689,3 (588+101,3), 6) Jaakko Björkbacka Suomi 688,9 (589+99,9), 7) Egor Maksimov Venäjä 688,0 (588+100,0), 8) Simon Weithaler Italia 687,9 (587+100,9), …38) Anton Aprelev Suomi 560.

Kuusi parasta ansaitsi maapaikan nuorten olympialaisiin. Kaikkiaan nuorten olympialaisissa kilpailee 80 ampujaa. Eurooppalaisia ampujia nuorten olympialaisiin pääsee 24, joista 6 kilpailee poikien ilmakiväärissä.