Iso-Britannia nousi PM-kilpailujen mitalitilaston kärkeen
27.8.2010 klo 12:00

Tea Lepistö yllättyi perjantaisesta voitostaan. Kuvat: Lassi Palo
Ison-Britannian Kristian Callaghan (vas.) voitti jännittävässä uusinnassa Suomen Jarkko Järvenpään.

Iso-Britannia nousi nuorten PM-kilpailujen mitalitilaston kärkeen, kun se voitti neljännen kultamitalinsa perjantaina Vierumäellä järjestettävissä kisoissa. Sillä on nyt koossa neljän kultamitalin lisäksi kaksi pronssia. Ruotsi on mitalitilastossa toisena (kolme kultaa, neljä hopeaa ja kuusi pronssia).

Suomi on kolmantena kolmella kultamitalillaan ja viidellä hopeallaan. Norjan saldo on kahden kilpailupäivän jälkeen kaksi kultaa, neljä hopeaa ja neljä pronssia. Tanska on tilastossa viimeisenä yhdellä kultamitalillaan ja yhdellä pronssillaan.

Suomen Tea Lepistö voitti perjantaina tyttöjen urheilupistoolin. Voitto oli hänelle täydellinen yllätys.

˗ En uskonut pääseväni edes finaaliin. Kun kilpailu oli päättynyt, kaverini sanoivat, että ”sä voitit”. Sen jälkeen tulivat kyyneleet silmiin ja minua alkoi naurattaa, 17-vuotias ampuja kertoi.

Lepistön perjantaipäivän teki täydelliseksi se, että hänen ennätyksensä parani viisi pistettä. Nyt se kirjataan numeroin 739,3 (550+189,3).

˗ Olen sitä odottanutkin, onnellinen PM-kultamitalisti hehkui tyytyväisenä.

Lepistö edustaa Härmän Seudun Ampujia ja käy Kuortaneen urheilulukiota, missä alkoi hänen viimeinen vuotensa.

Suomi voitti myös joukkuekilpailun. Lepistön lisäksi joukkueessa ampuivat Anette Källi ja Tiina Jänkälä. Källi oli henkilökohtaisessa kilpailussa viides tuloksella 735,6 (549+186,6) ja Jänkälä kuudes tuloksella 731,8 (541+190,8).

Poikien urheilupistoolissa Suomen Jarkko Järvenpää ja Ison-Britannian Kristian Callaghan uusivat voitosta, kun kumpikin ampui 568. Callaghan ei oikein edes tiennyt, mitä shoot offissa eli uusinnassa tapahtuu. Hän kyselikin neuvoja valmentajaltaan ja kilpailun tuomareilta. Mutta loppu hyvin kaikki hyvin?

˗ Kyllä, juuri näin! Se oli elämäni ensimmäinen uusinta, ja voitin, tyytyväinen britti myhäili.

Callaghan ampui uusinnassa tuloksen 47 ja Järvenpää 45. Toiseksi jäänyt Hämeenlinnan Ampumaseuraa edustava Järvenpää oli tietysti erilaisissa tunnelmissa kuin voittaja.

˗ Ei mennyt ei. Ei ollut kovin hyvä kilpailu, hän sanoi.

Ivalon Urheiluampujien Miika Leppänoro sijoittui kilpailussa viidenneksi (555) ja Raseborgs Skyttar-seuraa edustava Tobias Lindgren kymmenenneksi (535). Suomi oli joukkuekilpailussa toinen. Voiton vei Norja.

Nuorten Pohjoismaiden mestaruuskilpailut järjestetään joka toinen vuosi. Edelliset kilpailut olivat Ruotsin Göteborgissa vuonna 2008. Tänä vuonna niihin saavat osallistua vuonna 1990 syntyneet tai nuoremmat.

Nuorten PM-kilpailujen yhteydessä ammutaan myös Suomi-Viro -maaottelu. Kivääri- ja pistoolilajit ammutaan Vierumäki Areenalla poikkeuksellisesti sisätiloissa.