Kahdelle ampumaurheilijalle Puolustusvoimien tunnustuspalkinto
26.1.2011 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Puolustusvoimat palkitsi kaksi ampumaurheilijaa tunnustuspalkinnolla liikuntavuoden 2011 avajaisissaan Helsingissä keskiviikkona. Erikoistunnustuksen saivat kapteeni Henri Häkkinen Viestirykmentistä ja alikersantti Tomi-Pekka Heikkilä Urheilukoulusta.

Henri Häkkinen voitti kivääriammunnan kultaa ja pronssia sotilaiden MM-kisoissa 2010 Brasilian Rio de Janeirossa joulukuussa. Hänet valittiin kilpailujen parhaaksi kivääriampujaksi. Häkkinen voitti kultaa tuli 300 metrin vakiokiväärin 3×20 laukauksen kilpailussa tuloksella 584 ja pronssia pika-ammunnassa tuloksella 567.

Varusmiespalvelustaan suorittanut Tomi-Pekka Heikkilä puolestaan voitti liikkuvan maalin ammunnassa poikkeuksellisen määrän nuorten mitaleja. Hän saavutti henkilökohtaisen maailmanmestaruuden Saksan Münchenissä heinä-elokuussa järjestetyissä MM-kilpailuissa ja kokosi yhteensä viisi MM-mitalia. Joukkueen jäsenenä hän tavoitti myös Euroopan mestaruuden ja yhteensä neljä EM-mitalia.

– Hyvältä tämä tietysti maistuu. En osannut tällaista palkintoa odottaa eli yllätyksenä tämä tuli. Tämä pääsee ehdottomasti kotona ”paraatipaikalle”, alikersantti Heikkilä myhäili Pääesikunnan tiloissa hienon palkintonsa kanssa.

Heikkilä kotiutui viime syyskuussa ja on sen jälkeen keskittynyt fyysisen kuntonsa kohentamiseen sekä ampunut erittäin paljon.

– Nyt on aikaa päätoimiseen urheiluun, koska pidän välivuoden opiskeluista, hän kertoi.

Kilpailumatkalla Saksassa oleva Häkkinen ei ollut vastaanottamassa palkintoaan.

Keskiviikkona palkittiin sekä parhaita sotilasurheilijoita että sotilasurheilua ja varusmiesten liikuntaa edistäneitä tahoja. Vuoden 2010 paras varusmiesurheilija on suunnistaja, alikersantti Marika Teini ja paras sotilasurheilija ilmailu-5-ottelija, kapteeni Ville Rosenlund. Parhaaksi valmentajaksi valittiin yliluutnantti Pasi Huhtala painin parista.

Teini saavutti varusmiesurheilijana hopeamitalin yleisen sarjan sotilaiden MM-suunnistuskilpailuista sekä taisteli ankkurina joukkuevoiton Suomelle samoissa kisoissa. Lisäksi hän suunnisti varusmiesaikanaan yleisen sarjan SM-yösuunnistuksen voittoon ja Suomen mestariksi sotilassuunnistuksessa.

Ilmasotakoululla työskentelevä Rosenlund voitti lajinsa maailmanmestaruuden kesällä 2010 Salamancassa Espanjassa. Samoissa kisoissa Suomi voitti myös joukkuekilpailun. Rosenlund sai kultamitalin lajin PM-kisoissa sekä henkilökohtaisessa että joukkuekilpailussa 2010. Rosenlund on kahtena perättäisenä vuonna 2009 ja 2010 voittanut henkilökohtaisen kullan sekä sotilaiden MM- että PM-kilpailuissa. Ilmailun viisiottelussa on kuusi lajia, joista parhaan viiden tulokset lasketaan suoritukseen. Lajin mestarin tulee olla hyvä ilmapistooliampuja, onnistua sadan metrin esteuinnissa, kisata koripallon taitoradalla, miekkailla kalvalla, juosta 300-400 metrinen esterata ja vielä lopuksi suunnistaa 6 kilometrin matka.

Huhtala on toiminut puolustusvoimien painiryhmän valmentajana vuodesta 2007 ja itsekin urheilijana edeltävät kymmenen vuotta. Huhtala on pitkän linjan valmentaja, joka teki pitkän päivätyön Urheilukoulun painivalmentajana. Nyttemmin hän tehtävässään vastaa edelleen pitkälti Urheilukoulun painijoiden valmennuksesta. Huhtalan valmennettavat voittivat sotilaspainin MM-kisoissa Lahdessa 2010 kolme mitalia ja voidaankin sanoa, että Huhtalan valmennettavat onnistuivat yli odotusten ja tavoitteiden.

Lisää tietoa palkituista löydät täältä.