Juho Kurki kahdeksas poikien EM-ilmakiväärissä
4.3.2011 klo 12:00

Valmentaja Juha Hirvi onnitteli Juho Kurkea tämän kahdeksannesta sijasta poikien ilmakiväärissä. Kuvat: Lassi Palo
Tiina Jänkälä sijoittui tyttöjen ilmapistoolissa 20:nneksi.

Juho Kurki sijoittui kahdeksanneksi poikien ilmakiväärissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa Italian Bresciassa perjantaina. Tyttöjen ilmapistoolissa Tiina Jänkälä oli 20:s.

Juho Kurki ampui tuloksen 690,1 (590+100,1). Mestaruuden voitti viime vuoden tapaan Valko-Venäjän Ilja Charheika, jonka tulos oli 694,8 (593+101,8).

‒ Peruskisa olisi voinut mennä vähän paremmin (97+99+99+100+100+95). Uusinta oli kiva kokemus, en ollut sellaista ennen ampunut, Kurki sanoi finaalin jälkeen.

Kurki ampui Norjan Jonas Engebret Larsenin ja Saksan Lars Walkerin viiden laukauksen uusinnan finaalipaikasta. Kurki oli uusinnan paras (50,5), Walker kakkonen (49,5) ja norjalainen putosi kahdeksan ampujan finaalista.

Näin Suomen mitalitili ei karttunut EM-kisojen toisena kilpailupäivänä. Avauspäivänä eli eilen torstaina suomalaiset voittivat liikkuvan maalin kilpailuissa neljä mitalia: pojat joukkuekultaa, Sami Heikkilä poikien hopeaa, Jani Suoranta poikien pronssia ja Micaela Qvarnström tyttöjen pronssia.

Kankaanpään Ampujia edustava Kurki, 19, kuuluu Ampumaurheiluliiton olympiaryhmään, ja hänelle myönnettiin tammikuussa täksi vuodeksi pieni urheilija-apuraha eli 7500 euroa.

‒ Finaaliin pääseminen on aina kova juttu. Kun Juho piti tasonsa 590:ssä, ei häntä voi mitenkään moittia, sanoi valmentaja Juha Hirvi.

Kaksi muuta suomalaista

Jaakko Björkbacka oli kilpailussa 44:s. Lehtimäen Ampujien Björkbackan tulos oli 576, johon hän ei ollut lainkaan tyytyväinen. Oma vaikutuksensa Björkbackan suoritukseen oli kovalla kurkkukivulla, joka alkoi pari päivää sitten. Kauden tärkein kisa ja pitää olla sairaana, hän manasi.

‒ Vaikeaa oli, se on rytmipuolesta kiinni. Jos saisin jaksotusta, tulostakin tulisi. Miksi sitä ei voi tehdä niin kuin osaa… Ehkä se tulee ajan kanssa, nuorukainen pohdiskeli.

Raseborgs Skyttar -seuraa edustava Anton Aprelev oli kilpailun kolmas suomalainen ja sijoittui 39:nneksi. Hänen tuloksensa oli 580. Välillä osui, välillä ei, hän kommentoi kilpailuaan tuoreeltaan.

‒ Pettynyt olen, sillä odotin tulosta, joka olisi ollut lähempänä 590:ttä. Jännitys vaikutti aika paljon, parempaan en pystynyt. Ei muuta kuin treenaamaan seuraavia kisoja varten, hän sanoi ja kiirehti dopingtestiin.

Hirvi kuitenkin lohdutteli nuorta miestä sanomalla, että ”hyvin meni”. Sieltä tullaan, Hirvi sanoi. Hänen mukaansa nuorista on tulossa aikuisten sarjaan ”hyviä miehiä, kun kehitystä vielä tapahtuu”.

Suomen pojat sijoittuivat joukkuekilpailussa yhdenneksitoista tuloksella 1746. Joukkuekisan voiton vei Saksa tuloksella 1773.

Jänkälä tyttöjen ilmapistoolissa

Tyttöjen ilmapistoolissa Sodankylän Ampujien Tiina Jänkälä oli ainoa suomalaisedustaja. Hän sijoittui kisassa 20:nneksi ammuttuaan tuloksen 369 ja oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka ”muutama huono laukaus laski tasoa”.

‒ Tulokseni oli perustasoa. Kauden parhaani on 375. Tämä oli hyvä paikka ampua, ja kisasta jäi hyvä mieli. Olihan täällä paljon osanottajiakin (51), hän sanoi.

EM-kilpailut jatkuvat huomenna lauantaina, jolloin kilpailemassa on kaksitoista suomalaista. Kisat päättyvät sunnuntaina. Brescian EM-kilpailuihin osallistuu noin 800 urheilijaa 46 maasta. Suomesta kilpailuissa on mukana 23 urheilijaa. Noin 200 000 asukkaan Brescia sijaitsee 150 kilometrin päässä Milanosta.

Bresciassa ei jaeta olympiapaikkoja Lontoon olympialaisiin 2012. Viimeiset olympiapaikat jaetaan ilma-aseiden EM-kilpailuissa Vierumäellä 14.-20.2.2012. Paikkoja on tuolloin vielä jaossa neljä jokaisessa lajissa eli miesten ilmakiväärissä ja ilmapistoolissa sekä naisten ilmakiväärissä ja ilmapistoolissa. Lontoon olympialaiset järjestetään 27.7.-12.8.2012.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
Brescia, Italia 1.-7.3.

Tuloksia pe 4.3.

Ilmakivääri 60 ls + 10 ls finaali, pojat: 1) Ilja Charheika BLR 694,8 (593+101,8), 2) Ivan Yordanov BUL 694,4 (592+102,4), 3) Andreas Geuther GER 692,6 (592+100,6), 4) Lars Walker GER 692,0 (590+102,0 / uusinta finaalipaikasta 49,9), 5) Alexander Bederke GER 692,0 (591+101,0), 6) Igor Cotra SRB 691,9 (591+100,9), 7) Rodrigo Gil ESP 691,4 (591+100,4), 8) Juho Kurki FIN 690,1 (590+100,1 / 50,5), … 39) Anton Aprelev FIN 580, … 44) Jaakko Björkbacka FIN 576.
Joukkuekilpailu: 1) GER 1773, 2) BLR 1765, 3) RUS 1763, … 11) FIN 1746.

Ilmapistooli 40 ls + 10 ls finaali, tytöt: 1) Joanna Tomala POL 479,0 (382+97,0), 2) Cristina Munoz ESP 476,8 (381+95,8), 3) Adrienn Nemes HUN 476,4 (381+95,4), 4) Marketa Krykorkova CZE 475,4 (375+100,4), 5) Karolina Baszen POL 474,3 (378+96,3), 6) Nino Panchulidze GEO 472,9 (377+95,9), 7) Valentina Pereglin CRO 470,8 (375+95,8), 8) Velislava Dushanova BUL 468,8 (376+92,8), … 20) Tiina Jänkälä FIN 369.
Joukkuekilpailu: 1) POL 1126, 2) BUL 1114, 3) CRO 1113.

Suomalaiset la 5.3.
Klo 9.30 Liikkuva maali/miehet ja pojat, sekajuoksut (Miehet: Tomi-Pekka Heikkilä, Krister Holmberg; Pojat: Sami Heikkilä, Jani Suoranta, Mika Heikkilä)
Klo 10.00 Ilmapistooli/miehet (Kai Jahnsson, Teemu Tiainen, Henry Rutanen)
Klo 12.00 Liikkuva maali/naiset ja tytöt, sekajuoksut (Tytöt: Micaela Qvarnström)
Klo 13.00 Ilmapistooli/miehet, finaali
Klo 13.30 Ilmakivääri/naiset (Hanna Etula, Marjo Yli-Kiikka, Pauliina Frilander)
Klo 13.30 Liikkuva maali/miehet ja pojat, sekajuoksut, toiset 20 ls (Miehet: Tomi-Pekka Heikkilä, Krister Holmberg; Pojat: Sami Heikkilä, Jani Suoranta, Mika Heikkilä)
Klo 16.00 Ilmakivääri/naiset, finaali
Klo 16.00 Liikkuva maali/naiset ja tytöt, sekajuoksut, toiset 20 ls (Tytöt: Micaela Qvarnström)