Poikien harrastus vei äidit mukanaan ampumaurheiluun
3.4.2011 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Tapasimme kaksi äitiä, Mari Lahti-Hannelinin ja Kati Eskolinin, jotka tempautuivat molemmat ampumaurheilun kiehtovaan maailmaan omien poikiensa harrastuksen kautta. Mikä siinä sitten niin kiehtoi?

 
Sekä Mari Lahti-Hannelin että Kati Eskolin edustavat Turun Seudun Ampujia. Molemmat aloittivat oman ampumaharrastuksensa melkeinpä sattumalta.

”13-vuotiaan poikani Hanneksen kaveri ja kaverin äiti kertoivat minulle ampumakoulusta. No, kun Hanneskin sitten meni ampumakouluun, niin aloitin ampumisen samaan aikaan hänen kanssaan”, Mari Lahti-Hannelin kertoo harrastuksensa alkuvaiheista. Kati Eskolin puolestaan kertoo, että hänen 14-vuotias Riku-poikansa halusi aloittaa ampumaharrastuksen:

”Olimme käyneet joskus hiekkakuopalla ampumassa vanhalla ilmakiväärin räyskällä. Näin internetistä, että Turun Seudun Ampujat järjestävät kurssin. Riku aloitti harrastuksen, mutta pian kurssin yhtenä vetäjänä toiminut Heikki Rainio onnistui puhumaan myös minut ympäri”, Kati Eskolin sanoo.

Mitä pojat edellä, sitä äidit perässä

Mari ja Kati poikineen aloittivat syyskuussa 2010 Turun Seudun Ampujien ampumakoulussa, kaikki neljä samalla kurssilla. Innostavat ohjaajat saavat molemmilta äideiltä varauksettomat kehut, samoin seuran toiminta ylipäätään, josta kummallakaan ei tule mieleen mitään kielteistä sanottavaa.

”Koska olen hoitoalalla ja teen kolmivuorotyötä, niin ajattelin, ettei säännöllinen harrastus olisi mahdollista. Olen kuitenkin onnistunut yhdistämään työn ja ampumisen melko hyvin: työvuorolistan laatijat ottavat huomioon harrastukseni mahdollisuuksien mukaan”, Kati naurahtaa.

”Minulle ei valitettavasti jää hirveästi aikaa ampumiseen. Olen yksityisyrittäjä ja mieheni puolestaan joutuu matkustamaan paljon työnsä takia”, Mari sanoo.

Molemmat äidit ovat kuitenkin ehtineet suorittaa toisen luokan tuomarikortin, joka vaaditaan, mikäli haluaa itsekin kilpailla tai toimia aktiivisesti seuran hyväksi. Myös lasten innostus on kestänyt, eikä kumpaakaan poikaa ole tarvinnut houkutella radalle.

 Rentouttavaa ja innostavaa

Selvästikin äidit ja pojat ovat löytäneet yhteisen, antoisan harrastuksen, jossa kaikki on loksahtanut kohdalleen.

”Monet Rikun muista harrastuksista vuosien varrelta ovat jääneet, mutta tämä ei. Riku on mukana myös Turussa järjestettävässä Kultahippufinaalissa, jossa hän ampuu ilmakiväärillä 14-vuotiaiden sarjassa. Nyt Rikun kaveritkin ovat alkaneet innostua ampumaurheilusta. Ystäväpiirissäni minun harrastukseni on tosin herättänyt joskus ihmetystä”, Kati kertoo. ”Olin aikanaan ampuma-aseita vastaan, mutta harrastuksen ja perehtyneisyyden myötä myös oma asenteeni on muuttunut”, hän jatkaa.

Mikä ampumisessa sitten viehättää?

”Keskittyminen, rentoutuminen ja onnistuminen”, Mari luettelee.

”Ampumaharrastus on minulle omaa aikaa. Nykyään kaikki on niin hektistä. Ampuminen on kuin meditointia. Mieli tyhjenee”, Kati summaa.

Teksti: Elina Syrjänen