Suomeen taas kolme lajivoittoa Swedish Cupissa
7.1.2012 klo 12:00

Kansainvälinen ilma-aseiden Swedish Cup päättyi lauantaina Ruotsin Sävsjössä. Ensimmäisenä kilpailupäivänä eli torstaina suomalaiset saavuttivat kaksi lajivoittoa, kun Hanna Etula voitti naisten ilmakiväärin ja Kai Jahnsson miesten ilmapistoolin. Perjantaina Suomi sai kolme lajivoittajaa: Etulan ja Jahnssonin lisäksi Sami Heikkilä poikien liikkuvassa maalissa. Viimeisenä kisapäivänä suomalaisten lajivoitot tulivat samalle kolmikolle.

Lahden Ampumaseuraa edustava Hanna Etula ylsi perjantaina todelliseen huippusuoritukseen, kun hän tähtäsi toisena suomalaisena naisena ilmakiväärissä 400 pistettä. Hanna Pitkänen ampui täydet pisteet viime vuoden helmikuussa. Suomen ennätys onkin nyt ”Hannojen ennätys”.

Ennätyksensä jälkeen Etula, 30, sanoi olevansa kovemmassa kunnossa kuin koskaan. Tänään hänen tuloksensa oli 500,7 (398+102,7).

– Kisan alku oli haastava, kun olin kuin nukuksissa ja tähtäykset menivät pitkiksi. Kaksi viimeistä sarjaa oli parempia. Finaaleihin jäi joka kisassa parannettavaa, Etula sanoi ja arveli kilpailun alussa muistelleensa vielä eilistä.

– Mutta olihan sitä sitten keskityttävä taas itse ammuntaan, hän totesi.

Etula valittiin kisojen parhaaksi kivääriampujaksi ja sai palkinnoksi Walther-ilmakiväärin. Hän ampuu vielä muutaman kovan kisan ennen 14.-20. helmikuuta Vierumäellä järjestettäviä ilma-aseiden EM-kilpailuja, jotta hän saisi hyviä startteja alle ja kisakunto pysyisi yllä. Etula oli mukana Pekingin olympialaisissa neljä vuotta sitten. Vierumäen EM-kilpailuissa jaetaan viimeiset maapaikat Lontoon olympialaisiin.

Poliisien Ampumaseuran Kai Jahnsson voitti siis edellisten päivien tapaan miesten ilmapistoolin. Nyt hänen tuloksensa oli 677,7 (578+99,7). Hän ampui kisojen parhaan tuloksensa avauspäivänä 683,2 (583+100,2).

– Näkemisen kanssa oli tänään omat haasteensa, ja kova keskittyminen omaan tekemiseen söi rankasti henkisiä voimavaroja. Se oli kostautua lopussa, Jahnsson kommentoi kilpailuaan.

Suomen Olympiakomitea valitsi Jahnssonin Lontoon olympialaisiin joulukuussa. Kisojen avajaispäivä on heinäkuun 27. päivä.

Poliisien Ampumaseuran Paula Paajanen sijoittui kolmanneksi naisten ilmapistoolissa ja oli taas paras suomalainen. Nyt hänen tuloksensa oli 470,8 (372+98,8).

Miesten ilmakiväärissä Timo Puisto oli kolmas ja Juho Kurki neljäs. Mikkelin Ampujia edustava Puisto paransi kisojen edetessä tahtiaan, ja hänen tuloksensa oli tänään 694,3 (595+99,3). Kankaanpään Ampujien Kurjen tulos oli 693,6 (594+99,6).

Poikien ilmapistoolissa Kankaanpään Ampujien Tuomas Pukaralammi nappasi kisojen parhaan sijoituksensa ollen viides. Hänen tuloksensa oli 651,6 (553+98,6). Edellisinä päivinä hän sijoittui kahdeksanneksi ja 13:nneksi. Poikien ilmakiväärissä Mikkelin Ampujia edustava Olli Hahl teki samoin kuin Pukaralammi: torstaina yhdestoista, perjantaina 33:s ja kisojen päätöspäivänä kuudes, jolloin hän tähtäsi 684,3 (584+100,3) pistettä.

Tyttöjen ilmakiväärissä Lehtimäen Ampujia edustava Gisela Miettinen otti toisen sijan ammuttuaan 495,2 (393+102,2) pistettä. Edellisinä päivinä hän ampui 389 ja oli yhdestoista sekä 387, jolla heltisi 23. sija. Ilmapistoolissa Raseborgs Skyttar -seuran Therese Lindgren oli kuudes tuloksellaan 451,5 (365+86,5).

Liikkuvassa maalissa Sami Heikkilä otti perjantain tapaan ykkössijan poikien normaalijuoksujen kilpailussa. Kultamitaliottelussa oli vastassa tuttu vastustaja eli myös Kangasalan Kymppi 64 -seuraa edustava Jani Suoranta, jonka Heikkilä voitti 6-1, kuten eilenkin.

– Nopeat juoksut kulkivat aika hyvin. Sarjassa oli 17 ysiä. Muuten ihan jees. Mitaliotteluissa kulki vielä paremmin, Heikkilä kertoi. Peruskilpailussa hän ampui saman tuloksen kuin perjantaina (562).

Poikien pronssimitaliottelussa Sami Heikkilän pikkuveli Mika voitti Heikki Lähdekorven 6-5, ja yleisen sarjan pronssimitaliottelussa kokenut Krister Holmberg voitti Heikkilän veljessarjan vanhimman Tomi-Pekan 6-2.

Swedish Cup järjestettiin nyt kahdeksannen kerran. Kilpailussa oli mukana noin 600 ampujaa viidestä maasta eli isäntämaa Ruotsin lisäksi Tanskasta, Virosta, Suomesta ja Norjasta. Eniten osanottajia oli Ruotsista (398). Suomalaisia oli mukana 85. Ensimmäiseen eli vuonna 2005 järjestettyyn Swedish Cupiin osallistui 333 ampujaa, joista 39 Suomesta.

Ilma-aseiden SM-kilpailut järjestetään Vierumäellä viikon kuluttua eli 14.-15. tammikuuta. Ilma-aseiden EM-kilpailut pidetään samassa paikassa 14.-20. helmikuuta. EM-kisoissa jaetaan viimeiset kuusitoista olympiamaapaikkaa ensi kesänä järjestettäviin Lontoon olympialaisiin, jonne on valittu Jahnssonin lisäksi kolme muuta suomalaisampujaa. He ovat Mira Suhonen (ilmapistooli), Satu Mäkelä-Nummela (trap) ja Marjo Yli-Kiikka (kivääri).

Ilma-aseiden 8. Swedish Cup
Sävsjö, Ruotsi

Tuloksia 7.1.

Ilmapistooli, 60 ls+10 ls:n finaali, miehet: 1) Kai Jahnsson Suomi 677,7 (578+99,7), … 6) Rauno Hartikainen Suomi 664,1 (569+95,1), … 12) Ari Huhtamäki Suomi 563.

Ilmapistooli, 40 ls+10 ls:n finaali, naiset: 1) Johanna Carlsson Ruotsi 475,4 (375+100,4), … 3) Paula Paajanen Suomi 470,8 (372+98,8), … 5) Maarit Eskola Suomi 466,9 (371+95,9).

Ilmapistooli, 60 ls+10 ls:n finaali, pojat: 1) Frederik Larsen Tanska 660,1 (561+99,1), … 5) Tuomas Pukaralammi Suomi 651,6 (553+98,6).

Ilmapistooli, 40 ls+10 ls:n finaali, tytöt: 1) Vendela Sörensson Ruotsi 469,7 (373+96,7), … 6) Therese Lindgren Suomi 451,5 (365+86,5).

Ilmakivääri 60 ls + 10 ls finaali, miehet: 1) Mikael Svensson Ruotsi 696,9 (593+103,9), 2) Karl-Johan Jönsson Ruotsi 696,1 (595+101,1), 3) Timo Puisto Suomi 694,3 (595+99,3), 4) Juho Kurki Suomi 693,6 (594+99,6).

Ilmakivääri 60 ls + 10 ls finaali, pojat: 1) Jörgen Persson Ruotsi 695,8 (594+101,8), … 6) Olli Hahl Suomi 684,3 (584+100,3), … 11) Aleksi Leppä Suomi 582.

Ilmakivääri 40 ls + 10 ls finaali, naiset: 1) Hanna Etula Suomi 500,7 (398+102,7), … 10) Pauliina Frilander Suomi 392.

Ilmakivääri 40 ls + 10 ls finaali, tytöt: 1) Lotten Johansson Ruotsi 497,7 (394+103,7), 2) Gisela Miettinen Suomi 495,2 (393+102,2), … 11) Annika Sihvonen Suomi 391.