Henri Häkkisen seura yhä Bundesliigan pronssitaistossa
4.2.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kuudentoista seurajoukkueen välinen ilma-aseiden Bundesliigan viidestoista vuosi huipentuu Saksan Paderbornissa järjestetyssä finaalissa 5.-6.2.2012. Finaaliin on selviytynyt kahdeksan parasta joukkuetta kahden lohkon, eteläisen ja pohjoisen, alkukilpailujen perusteella. Suomalaisista Bundesliigassa esiintyi maamme ampumamainetta ylläpitäen Henri Häkkinen.

Ensimmäisessä erässä Bund München, jota Henri Häkkinen edustaa, kohtasi Tus Hilgertin (Koblenz). Kilpailun alku näytti siltä, että müncheniläiset vievät erän selkeästi. Häkkinen ja saksatar Barbara Engleder (Lechner) ottivat pisteet nopsasti, molemmilla lopputulos 395. Muiden kolmen osalta kilpailun tilanne vaihteli äärimmäisen jännittävänä loppuun saakka. Vasta viimeisillä laukauksilla Bund Münchenin voitto ratkesi raivokkaiden rumpusoolojen ja torvien kannustamana hienoon tulokseen 5 – 0. Joukkueiden välinen pistesummaero oli 14 pistettä.

Erävoitollaan Bund München jatkoi puolivälierään, joka ammuttiin lauantai-iltapäivällä noin tuhannen katsojan todistaessa rajua taistoa. Vastaan asettui SV Petersaurach (Nürnburg).

Bund Münchenin ampujat Henri Häkkinen ja Silvia Rachl ottivat voiton paristaan varsin varmoin ottein, vaikka Rachlin ammuntaa jouduttiin odottamaan lähes ampuma-ajan loppuun saakka. Puolivälierätaisto päättyi harmittavaan 2 – 3 tappioon ja samalla pääsylippu huomiseen loppuotteluun sulkeutui. Kilpailu oli silti erittäin tasaväkinen, koska varsinainen kilpailu päättyi tasatulokseen 2-2 joukkueiden ampuessa myös täsmälleen saman taulupistetuloksen. Loppuotteluun pääsy jäi Norbert Ettnerin (Bund München) ja Miriam Markertin (Sv Petersaurach) harteille heidän ratkaistessa oman parikilpailunsa. Shoot-off -kilpailu (kokonaislukutulkkaus) ratkesi vasta kolmannella laukauksella Sv Petersaurenin voittoon tuloksella 10 – 9. Saksalaiset ampujat olivat ymmällään, sillä Ettner tunnetaan mainiona finaali- ja shoot off –ampujana.

Häkkisen mietteet päivän ammunnasta olivat vakaan rauhalliset. Asento oli olosuhteet huomioiden levollinen ja laukaukset lähtivät miehen sanomisien mukaan varsin puhtaasti. Taulumonitorien perusteella tulkittuna Häkkinen ampui päivän parhaat kasat. ”Huomenna pronssiottelussa jatketaan samoilla fiiliksillä, niin eiköhän se mitali tuoda kotimaahan”, pystyi päättelemään miehen kommenteista hävityn puolivälieräottelun jälkeen.

Yllätyksellisiä putoamisia tapahtui myös seuroille SSVG Brigahtal (Württenberg), jonka rivissä ampuu muun muassa Saksan maajoukkueampuja Beatta Gauss ja Unkarin Peter Sidi. Lisäksi HSG Münschen kärkiampujanaan Sonia Pfeilschifter katsovat huomista mitalitaistoja katsomosta.

Mitalitaistot ammutaan sunnuntaina iltapäivällä. Bund Münchenin kanssa pronssiottelussa ampuva joukkue selviää lauantai-illan puolivälieräottelussa. Vaihtoehdot ovat SG Hamm tai Hubertus Elsen. Molemmat seurat ovat Dortmundin seudulta.

Ensimmäisen kilpailupäivän parhaita tuloksia alkueristä (suluissa välierätulos):

–          Daniel Butterweck (Hubertus Elsen) 398
–          Sonia Pfeilschifter (HSG München) 397
–          Maren Predinges (Sv Petersauren) (397)
–          Petr Sidi (SSVG Brigachtal) 396
–          Nadine Schller (Hubertus Elsen) 396
–          Henri Häkkinen (Bund München) 395 (395).

Bundesliigan seurajoukkueeseen kuuluu viisi henkilöä. Ammunta tapahtuu ampuja ampujaa vastaan siten, että aiempien tulosten keskiarvojen perusteella seurojen parhaat ampuvat vastakkain, toiseksi parhaat jne. Voittajaksi selviää joukkue, joka voittaa enemmän parikilpailuja. Tasatuloksien sattuessa parikilpailu ratkotaan shoot -offina. Kilpailusarja on 40 laukausta 50 minuutissa. Koelaukauksille on erillinen ampuma-aikansa. Yleisön kannustustavalle ei ole asetettu sääntöjä, toisin kuin ISSF:n kilpailuissa.

Bund München voitti Bundesliigan vuonna 2011. Seuralla on mestaruus myös vuosilta 2000 ja 2001.

Suomalaisista Bundesliigassa on Henri Häkkisen lisäksi ampunut Tiia Törmälä.