Suomelle naisten trapin EM-joukkuepronssia
24.5.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mopsi Veromaa tähtäsi naisten EM-trapissa yhdeksänneksi. Kuvat: Jari Karinkanta
Lontoon olympialaisiin valittu Satu Mäkelä-Nummela oli trapin kymmenes.

Suomi saavutti hienosti naisten trapin joukkuepronssia Kyproksen Larnakassa torstaina jatkuneissa haulikkolajien EM-kilpailuissa. Henkilökohtaisessa kilpailussa Mopsi Veromaa oli yhdeksäs, Satu Mäkelä-Nummela kymmenes ja Marika Salmi 19:s.

Suomalaiset trap-naiset voittivat Suomen ensimmäisen mitalin haulikkolajien EM-kilpailuissa. Joukkuepronssia voittaneeseen joukkueeseen kuuluivat Sibbo Skyttegillen Mopsi Veromaa sekä Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustavat Satu Mäkelä-Nummela ja Marika Salmi.

Finaalipaikkaa eli sijoitusta kuuden parhaan joukkoon suomalaiset eivät aivan saavuttaneet, kun Veromaa ja Mäkelä-Nummela rikkoivat 68 kiekkoa ja finaaliraja oli 69. Sen ampui neljä naista, jotka uusivat kolmesta finaalipaikasta. Veromaan sarja oli 23+21+24 ja Mäkelä-Nummelan 21+24+23. Salmen tulos oli 67 (23+22+22).

– Hieno kisa ja hieno suoritus uudella aseella, joka oli mukana vasta toisessa kisassa. Siitä oli tosi paljon apua, että olin viikon täällä omalla leirillä valmistautumassa kilpailuun, Veromaa sanoi.

– Kiitos kotimaan kannustusjoukoille! Olen saanut tosi paljon tukea sieltä. Pronssia – wau! Mitalista tuli tosi hieno fiilis, ja onhan se aina hienompaa mennä kotiin, kun on jotain tuomisia.

Orimattilan Seudun Urheiluampujia edustava Mäkelä-Nummela on valittu Lontoon olympialaisiin, jotka alkavat 27. heinäkuuta. Naisten trap kilpaillaan elokuun 4. päivänä. Mäkelä-Nummela on lajin hallitseva olympiavoittaja. EM-Larnakassa hän harmitteli huonoa alkuaan.

– Taas, hän totesi.

– Mutta tahti parani loppua kohden. Eka sarjassa loppui veto puolivälissä, ja siihen tuli kaksi tuplapummia. Sitten ei auttanut muu kuin lisätä höyryä koneeseen. Se kantoikin sitten ihan hyvin toisella ja kolmannella kierroksella. Harmittaa tuo vika sarjan loppuun tullut pummi, Mäkelä-Nummela kommentoi kilpailuaan.

Salmi yllätti huhtikuussa Lontoon maailmancupissa sijoittumalla upeasti viidenneksi. Salmi ampui tuolloin peruskisassa tuloksen 68 (23+22+23) ja kruunasi elämänsä ensimmäisen maailmancup-kisansa suoraan finaalipaikalla. Finaalin (25 kiekkoa) tulos oli tuolloin 14.

EM-Larnakassa Salmi sanoi yrittäneensä parhaansa koko päivän ajan. Se kannatti, sillä ensimmäisissä arvokilpailuissa tuli nyt joukkuemitali eli huikea kevät kerta kaikkiaan.

– Pääosin onnistuinkin ihan hyvin, ja olen ihan tyytyväinen suoritukseeni. Nämä ovat ensimmäiset arvokisani, ja sain kyllä hyvän kisafiiliksen päälle. Kyllä joukkuemitali lämmittää mieltä, koko joukkue ampui tosi tasaisesti, Salmi kehui ja totesi radan olleen ”yllättävän haasteellinen ampua”.

Italia otti upean kolmoisvoiton, kun Deborah Gelisio, Jessica Rossi ja Federica Caporuscio nappasivat mitalisijat. Italia oli myös joukkuekilpailun ykkönen. Italian päivä oli täydellinen, sillä tyttöjen kisassa tuli kaksoisvoitto ja joukkuekisan Euroopan mestaruus.

EM-kilpailut päättyvät perjantaina, kun miehet ja pojat saavat trap-kilpailunsa päätökseen. Ensimmäisen kilpailupäivän eli 50/125 kiekon jälkeen kärjessä ovat Venäjän Aleksei Alipov, Slovakian Mario Filipovic ja Kroatian Josip Glasnovic, jotka ovat kaikki rikkoneet 50 kiekkoa. Lahden Ampumaseuraa edustava Ari Jokinen on sijalla 59, kun hän tähtäsi tuloksen 43 (23+20). Janne Kirvesmäki (Karstulan Seudun Metsästys- ja Ampumaseura) on rikkonut 42 kiekkoa (22+20) ja jatkaa kilpailua 66. sijalta.

Haulikkolajien EM-kilpailut
Larnaka, Kypros 17.-26.5.

Tuloksia to 24.5.

Naisten trap 75 kiekkoa + 25 kiekon finaali: 1) Deborah Gelisio Italia 94 (72+22), 2) Jessica Rossi Italia 92 (73+19), 3) Federica Caporuscio Italia 90 (69+21/uusinta 6), 4) Sonja Scheibl Saksa 90 (69+21/5), 5) Eva Maria Clemente Espanja 89 (71+18), 6) Tatjana Barsuk Venäjä 87 (69+18), … 9) Mopsi Veromaa Suomi 68, 10) Satu Mäkelä-Nummela Suomi 68, … 19) Marika Salmi Suomi 67.

Naisten trap 75 kiekkoa, joukkuekilpailu: 1) Italia 214, 2) Espanja 205, 3) Suomi 203.

Tyttöjen trap 75 kiekkoa + 25 kiekon finaali: 1) Silvana Stanco Italia 86 (68+18/uusinta 3), 2) Alessia Montanino Italia 86 (67+19/2), 3) Svetlana Krasheninnikova Venäjä 83 (64+19), 4) Nikola Machacova Tshekki 81 (66+15), 5) Jekaterina Rabaja Venäjä 78 (65+13), 6) Lucie Rylitshova Tshekki 77 (63+14).

Tyttöjen trap 75 kiekkoa, joukkuekilpailu: 1) Italia 194, 2) Tshekki 191, 3) Venäjä 191.

Miesten trap 50/125 kiekkoa: 1) Aleksei Alipov Venäjä, Mario Filipovic Slovakia ja Josip Glasnovic Kroatia 50, … 59) Ari Jokinen Suomi 43, … 66) Janne Kirvesmäki Suomi 42.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.