Kova sade ja tuuli kiusaavat liikkuvan maalin MM-kilpailuja
2.6.2012 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Teltat saivat kovassa tuulessa kyytiä lauantaina liikkuvan maalin MM-radalla. Kuvat: Lassi Palo
Kahvi lämmitti Krister Holmbergia.
Ampumarata sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Västeråsin keskustasta.
Lämpöasteita kuusi kesäkuun 2. päivänä.
MM-kilpailujen avajaisia vietettiin lauantaina.
Paikallinen lajin harrastaja seurasi Sami Heikkilän harjoituksia.

Liikkuvan maalin MM-kilpailujen avajaiset järjestettiin lauantai-iltana Västeråsin keskustassa sijaitsevassa Västmanlands läns -museossa. Suomen kyltinkantajana toimi Jani Suoranta.

Avajaisten jälkeen isäntäkaupungin edustajat tarjosivat buffet-illallisen kisoihin osallistuville urheilijoille, joita on yhteensä noin sata. MM-kisoihin osallistuu yhdeksäntoista maata. Suomesta on mukana kahdeksan ampumaurheilijaa. Venäjän ja Ukrainan joukkueet ovat kisojen suurimmat, neljätoista urheilijaa.

Avajaisissa viitattiin äskettäin järjestettyihin Euroviisuihin, koska niiden voittaja Loreen on kotoisin Västeråsista. Nykyisin hän asuu Tukholmassa.

Kisojen viralliset harjoitukset järjestettiin päivällä noin kymmenen kilometrin päässä Västeråsin keskustasta sijaitsevalla radalla. Kova tuuli ja sade kiusasivat paitsi urheilijoita myös järjestäjiä, sillä tuulenpuuskat nostivat radalle pystytettyjä telttoja ilmaan. Myös Media center -kyltillä varustettu teltta sai kyytiä.

– Lämmintä vaan päälle, kaikki mitä laukusta löytyy, Suomen joukkueen valmentaja Ville Häyrinen sanoi pipo päässään.

– Mutta ei tämä mitään uutta ole. Pojat ovat ampuneet kymmeniä kilpailuja erilaisissa olosuhteissa. Esimerkiksi Tshekissä jokin vuosi sitten syyskuussa järjestetyissä MM-kilpailuissa oli aamulla pakkasta, Häyrinen muisteli.

– Jos nyt menee lämpimänä ampumaan, ei kylmyys haittaa, koska suoritus kestää noin vartin. Pukuhuoneena toimivassa teltassa on onneksi lämmittimet.

Poikien sarjassa ampuva Sami Heikkilä ei luihin ja ytimiin menevää säätä liiemmin harmitellut.

– On sitä pahemmissakin keleissä treenattu. Jos pitää itsensä lämpimänä, ei kylmyys vaikuta. Mutta kyllä se ilkeää on, jos sade tulee ampuessa vaakatasossa silmille, hän naurahti.

Heikkilällä olisi vielä yksi vuosi jäljellä junioreissa, mutta nyt on päätetty, että nämä ovat hänen viimeiset junnukisansa.

– Olen hyvässä kunnossa, ja usko itseeni on tosi hyvä. Keskityn omaan suoritukseeni ja haen itseäni tyydyttävää lopputulosta. Sijoitusta on turha miettiä. Jos joku ampuu minua paremmin, sille ei voi mitään. Oma ennätys olisi kiva eli olisi kiva saada [60 laukauksen kisassa] vielä junnuaikana rikki 590. Tshekissä jäin siitä pinnan päähän. Yhden sekajuoksukisan olen ampunut tänä vuonna (389).

Liikkuvan maalin MM-kilpailujen ensimmäiset mitalit jaetaan sunnuntaina miesten ja poikien sekajuoksuissa, eikä sääennuste lupaa juurikaan parempaa. Mukana ovat miesten sarjassa Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar), Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala) ja Niklas Hyvärinen (Raseborgs Skyttar) sekä poikien sarjassa Sami Heikkilä (Kymppi-64, Kangasala), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat) ja Jani Suoranta (Kymppi-64, Kangasala).

– Vaikka poikien sarjassa on mukana vain kolme joukkuetta, on sillä MM-arvo, vahvisti kisojen tekninen delegaatti Pekka Kuusisto.

Västeråsissa ammutaan ensin 50m lajit. Urheilijat siirtyvät kesäkuun 5. päivänä Tukholmaan, jossa järjestetään 10m lajit. Viimeinen kilpailupäivä on lauantai 9. kesäkuuta. Kisoissa on yhteensä melkein 300 starttia.

Liikkuvan maalin MM-kilpailut ovat yksi Tukholman olympialaisten 100-vuotisjuhliin liittyvistä tapahtumista. Tukholmassa järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1912. Ampumaurheilijoiden MM-kisarupeama huipentuukin mukavalla tavalla, sillä miesten ja naisten 10m lajien mitaliottelut järjestetään Tukholman olympiastadionin välittömässä läheisyydessä.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.