Ilma-aseiden EM-kilpailuihin 21 suomalaista ampumaurheilijaa
29.1.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Aleksi Jarva edustaa Suomea ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Kuva: Lassi Palo

Suomen Ampumaurheiluliitto on nimennyt 21 ampumaurheilijaa Tanskan Odensessa helmi-maaliskuussa järjestettäviin ilma-aseiden EM-kilpailuihin.

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestetään Tanskan Odensessa 25.2.-3.3. Suomen 21 ampumaurheilijan joukkueessa on kymmenen kivääriampujaa, viisi pistooliampujaa ja kuusi liikkuvan maalin ampujaa.

Suomen joukkueessa on paitsi erittäin kokeneita urheilijoita myös EM-kilpailujen ensikertalaisia. Ensikertalaisia ovat poikien kiväärissä Aleksi Jarva ja Joni Stenström sekä tyttöjen kiväärissä Saana Tattari. Ensimmäisiin arvokilpailuihinsa matkaavat myös Reetta Hynninen (naisten pistooli) ja Mika Kinisjärvi (poikien liikkuva maali).

– Kiväärissä on kokemusta ja nuoruuden intoa. Ensikertalaiset ovat kaikkien testien perusteella erittäin lahjakkaita urheilijoita, ja heillä on hyvät näytöt. Stenström voitti tammikuun alussa Swedish cupissa, mikä on hyvä signaali, ja Jarva on kehittynyt valtavasti, kiväärivalmentaja Juha Hirvi sanoo.

Liikkuva maali lähtee Odenseen EM-kilpailujen historiansa nuorimmalla joukkueella, sillä kuudesta ampujasta neljä on juniori-ikäisiä. Mukana on toki myös lajin konkari kansainvälisestikin ajatellen eli Krister Holmberg.

– Tästä huolimatta joukkue ei kuitenkaan ole kokematon, vaan kaikilla on Kinisjärveä lukuun ottamatta useiden arvokisojen kokemus. Hänelläkin on kansainvälisiä kisoja takana jo usean vuoden ajalta, sanoo liikkuvan maalin lajivalmentaja Ville Häyrinen.

– Joukkueen nuorisokaarti on ampunut omat ennätyksensä tai sivunnut niitä ihan viime viikkoina, joten tuloskunto näyttää tosi hyvältä. Viimeistelemme kuntoa vielä yhdessä Ranskan maajoukkueen kanssa kuun vaihteessa Vierumäellä ja kilpailemme SM-kilpailuissa Porissa (9.-10.2.) ja seuraavana viikonloppuna putoavien taulujen osalta Nilsiässä.

Häyrisen odotukset Odensen kisoja kohtaan ovat korkealla, sillä kaikki liikkuvan maalin ampujamme ovat tuloksellisesti oman sarjansa kansainvälistä kärkeä.

– Eihän tässä tilanteessa oikein voi muuta kuin odottaa kisoja vesi kielellä. Tämän tason kilpailut ovat niitä urheilijan juhlapäiviä – se miksi tätä hommaa tehdään. Mitalitavoitteita on aika turha asettaa. Jokaisella urheilijalla on omat tavoitteensa mitaleissa, joten ei se joukkueidenkaan suhteen ainakaan huonolta näytä.

Vuosi sitten Vierumäellä järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa Suomi saavutti kahdeksan mitalia, jotka kaikki tulivat liikkuvassa maalissa. Mitaleista viisi oli kultaisia ja kaksi hopeisia, ja yksi oli pronssinen.

Nyt järjestettävien kisojen isäntämaa Tanska jäi Vierumäellä ilman mitalia, mutta viime elokuussa Lontoon olympialaisissa se voitti yhden hopeamitalin, kun Anders Golding sijoittui toiseksi miesten skeetissä.

Ilma-aseiden EM-kilpailuihin odotetaan 600 ampumaurheilijaa noin 40 maasta. Kisat käydään Stadium Arena Fynissä, joka sijaitsee kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tanskan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Odensessa on noin 166 000 asukasta.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
25.2.-3.3. Odense, Tanska

Suomen joukkue

Kivääri (10)
Miehet: Henri Häkkinen (Joensuun Ampujat), Juho Kurki (Kankaanpään Ampujat)
Naiset: Hanna Pitkänen (Turun Seudun Ampujat), Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura)
Pojat: Aleksi Jarva (Esbo Skytteförening), Aleksi Leppä (Haminan Ampumaseura), Joni Stenström (Raseborgs Skyttar)
Tytöt: Katarina Långström (Esbo Skytteförening), Annika Sihvonen (Savonlinnan Metsästys- ja Ampumaseura), Saana Tattari (Nokian Seudun Ampujat)

Pistooli (5)
Miehet: Kai Jahnsson (Poliisien Ampumaseura), Henri Rutanen (Ylivieskan Kuula)
Naiset: Reetta Hynninen (Poliisien Ampumaseura), Tiina Jänkälä (Sodankylän Ampujat), Mira Suhonen (Kuortaneen Kunto)

Liikkuva maali (6)
Miehet: Sami Heikkilä (Kymppi-64), Tomi-Pekka Heikkilä (Kymppi-64), Krister Holmberg (Raseborgs Skyttar)
Pojat: Mika Kinisjärvi (Kuopion Ampuma- ja Metsästysseura), Heikki Lähdekorpi (Satakunnan Ampujat), Jani Suoranta (Kymppi-64)

Valmentajat
Kivääri: Juha Hirvi, Pasi Wedman
Pistooli: Matthias Hahn
Liikkuva maali: Vesa Saviahde

Joukkueen johtaja: Pirjo Peltola
Tiedottaja: Lassi Palo

Lisää tietoa EM-kilpailuista löydät täältä