Kai Jahnsson ja EM-kilpailujen päätöspäivän muut suomalaiset. Kuvat: Lassi Palo
Henri Rutanen.
Hanna Pitkänen.
Marjo Yli-Kiikka.

Kai Jahnsson vastasi parhaasta suomalaissijoituksesta Tanskan Odensessa järjestettyjen ilma-aseiden EM-kilpailujen viimeisenä kilpailupäivänä. Hän sijoittui miesten ilmapistoolissa 17:nneksi. Suomi saavutti Odensessa yhteensä kahdeksan mitalia eli yhtä monta kuin vuosi sitten Vierumäellä järjestetyissä EM-kilpailuissa.

Odensen EM-kilpailujen päätöspäivänä lauantaina kilpailtiin miesten ilmapistoolissa ja naisten ilmakiväärissä. Mukana oli neljä suomalaista: Kai Jahnsson (Poliisien Ampumaseura) ja Henri Rutanen (Ylivieskan Kuula) ilmapistoolissa sekä Hanna Pitkänen (Turun Seudun Ampujat) ja Marjo Yli-Kiikka (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) ilmakiväärissä.

Miesten ilmapistooli

Kai Jahnssonin tulos oli 575 (95+96+96+94+98+96). Viime vuonna Lontoon olympialaisten finaalissa ampunut ja lopulta kahdeksanneksi sijoittunut Jahnsson oli nyt 17:s. Ei se ihan ok mennyt, hän sanoi heti kilpailun jälkeen.

– Paljon oli hyvää, mutta alussa oli pientä huojumista, joka toi varovaisuutta. Loppu meni sitten hyvällä rytmillä, Jahnsson sanoi. Finaaliraja oli 578.

Pari viikkoa sitten Jahnssonille myönnettiin 10 000 euron urheilija-apuraha, joka ilahdutti miestä.

– Se oli iloinen juttu! Se auttaa jaksamaan ja ponnistelemaan eteenpäin, Pekingin ja Lontoon olympialaisissa kilpaillut Jahnsson sanoi.

Jahnsson osallistuu parin viikon kuluttua Merikarvialla järjestettäviin ilma-aseiden SM-kilpailuihin. Hänen seuraava kansainvälinen kilpailunsa on Münchenin maailmancup, joka on 23.-30. toukokuuta.

Henri Rutanen tähtäsi tuloksen 560, joka oli ”alakanttiin”. Hänen sarjansa olivat 92+94+94+93+93+94 ja sijoituksensa 54:s. Rutanen on ampunut tällä kaudella 577 pistettä.

– Olen tyytyväinen siihen, että uskalsin nyt yrittää, koska minulla on ollut rohkeus hukassa. Sain sen takaisin, ja olen työntekooni tyytyväinen. Tulos kyllä harmittaa, sillä se ei tavallaan antanut sitä, mitä sen ”piti”.

Rutasen suunnitelmat ovat samat kuin Jahnssoninkin eli kalenteriin on kirjattu Merikarvian SM-kilpailut ja Münchenin maailmancup.

Ilmapistoolin Euroopan mestaruuden voitti Venäjän Leonid Ekimov. Venäjä voitti myös joukkuekilpailun – kahden pisteen erolla Serbiaan.

Naisten ilmakivääri

Marjo Yli-Kiikka ja Hanna Pitkänen jäivät kauas kärjestä naisten ilmakiväärissä. Yli-Kiikan tulos oli 406,9 (103,9+101,0+101,2+100,9). Pitkänen puolestaan tähtäsi 408,6 pistettä (101,4+104,2+100,6+102,4). Pitkänen sijoittui 47:nneksi ja Yli-Kiikka 56:nneksi. Finaalirajaa 414,7 suomalaiset pitivät kiväärilajien päävalmentajan Juha Hirven johdolla ”yllättävän alhaisena”. Ennen kilpailun alkua he uskoivat sen nousevan noin 418 pisteeseen.

Pitkänen harmitteli sitä, ettei saanut kaikkea sitä ulos mitä hän osaa. Tahtotila oli kyllä kohdallaan.

– Ei vieläkään paitsi pätkittäin. Treeniä vain lisää, niin niitä hyviä pätkiä tulee lisää, ja vähitellen niistä tulee kokonaisuus. Askel kerrallaan eteenpäin, hän sanoi.

Pitkänen oli tyytyväinen siihen, että hän pystyi nyt keskittymään omaan tekemiseensä ja sai sen loksahtamaan ”omaan kuoppaansa”.

Yli-Kiikka harmitteli aseongelmiaan. Sen verran vaikeaa oli, että ase menee uusiksi, hän sanoi turhautuneena. Yli-Kiikka ja Pitkänen osallistuvat kauden aikana kolmeen maailmancupin kilpailuun.

Itävallan Lisa Ungerank voitti EM-kultaa. Joukkuekilpailun kolme parasta (Italia, Saksa ja Itävalta) oli pisteen päässä toisistaan.

Suomen EM-mitalit

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestettiin tällä viikolla Tanskan Odensessa. Kisoihin osallistui 44 maata. Urheilijoita oli 550 ja valmentajia 179. Startteja oli kuudessatoista lajissa yhteensä 616. Ensimmäiset mitalit jaettiin keskiviikkona, ja viimeinen kilpailupäivä oli tänään lauantaina.

Suomi saavutti EM-kilpailuissa kahdeksan mitalia. Vuosi sitten Vierumäellä järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa Suomi saavutti myös kahdeksan mitalia. Ne kaikki tulivat liikkuvassa maalissa.

Kultaa:
Jani Suoranta (liikkuva maali/poikien sekajuoksut)
Suomi (liikkuva maali/miesten normaalijuoksut)
Suomi (liikkuva maali/miesten sekajuoksut)

Hopeaa:
Heikki Lähdekorpi (liikkuva maali/poikien normaalijuoksut)
Suomi (liikkuva maali/poikien sekajuoksut)
Suomi (liikkuva maali/poikien normaalijuoksut)

Pronssia:
Juho Kurki (miesten ilmakivääri)

Ilma-aseiden EM-kilpailut järjestettiin Tanskassa nyt kolmannen kerran. Aiemmat kerrat olivat vuosilta 1978 ja 1989, jolloin kisaisäntinä toimivat Bröndby ja Kööpenhamina.

Ilma-aseiden EM-kilpailut
25.2.-3.3. Odense, Tanska

Tuloksia la 2.3.

Ilmapistooli 60 ls + finaali, miehet: 1) Leonid Ekimov Venäjä 199,2 (578), 2) Anton Gourianov Venäjä 198,6 (578), 3) Pablo Carrera Espanja 177,2 (580), 4) Damir Mikec Serbia 158,7 (579), 5) Denis Kushnirov Ukraina 136,6 (579), 6) Juraj Tuzinsky Slovakia 117,9 (578), 7) Andrija Zlatic Serbia 96,6 (582), 8) Asgeir Sigurgeirsson Islanti 78,2 (579), … 17) Kai Jahnsson Suomi 575, … 54) Henri Rutanen Suomi 560.
Joukkuekilpailu: 1) Venäjä 1734, 2) Serbia 1732, 3) Ukraina 1730.

Ilmakivääri 40 ls + finaali, naiset: 1) Lisa Ungerank Itävalta 208,3 (415,4), 2) Martina Pica Italia 206,3 (414,7), 3) Ziva Dvorsak Slovenia 185,9 (416,8), 4) Jessica Mager Saksa 163,5 (414,9), 5) Andrea Arsovic Serbia 143,5 (415,0), 6) Daria Tihova Ukraina 121,7 (414,9), 7) Nuria Vega Espanja 99,1 (416,0), 8) Ivana Maksimovic Serbia 79,4 (418,0), … 47) Hanna Pitkänen Suomi 408,6, … 56) Marjo Yli-Kiikka Suomi 406,9.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 1242,9, 2) Saksa 1241,9, 3) Itävalta 1240,9.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.