Osijekin EM-kilpailut: Juho Kurki 15:s pienoiskiväärin asentokilpailussa

Juho Kurki viihtyi varjossa Osijekin helteessä. Kuvat: Lassi Palo
Jaakko Björkbacka.
Juha Rutonen.
Juho Autio (edessä) ja Antti Puhakka saapuivat kisakaupunkiin lauantai-iltana.

Juho Kurki sijoittui 15:nneksi miesten pienoiskiväärin asentokilpailussa, kun 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailut jatkuivat Kroatian Osijekissa sunnuntaina. Jaakko Björkbacka sijoittui 49:nneksi ja Juha Rutonen 62:nneksi. Suomi oli joukkuekilpailun 15:s.

Kroatian Osijekissa jatkuvien 25/50/300m kivääri- ja pistoolilajien EM-kilpailujen ohjelmassa olivat sunnuntaina miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailu ja poikien olympiapistoolin ensimmäinen kisapäivä. Poikien pistoolissa ei ole mukana suomalaisia.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×40 ls

Miesten 50m pienoiskiväärin 3×40 ls kilpailussa Suomea edustivat Jaakko Björkbacka (Lehtimäen Ampujat), Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Juha Rutonen (Sodankylän Ampujat). Björkbacka ja Kurki sijoittuivat aiemmin pienoiskiväärin makuun kilpailussa 41:nneksi ja 40:nneksi.

Nyt Kurjen sijoitukseen tuli roimasti kohennusta, kun hän tähtäsi tuloksen 1164 ja sijoittui 15:nneksi. Finaaliraja oli 1168. Kurjen tulos oli polvelta 387, makuulta 396 ja pystystä 381 pistettä. Aiemmin kauden aikana Kurki tokaisi erään kilpailun jälkeen, että se oli ”semip..kaa”.

– Nyt se oli taas semisellaista, sitä se oli, hän sanoi Osijekin paahtavassa helteessä.

– Kilpailu oli vaikeaa. Mikään ei ollut helppoa. Helteellä ei ollut kuitenkaan sen enempää vaikutusta.

Tämä vuosi on ollut 21-vuotiaalle ampumaurheilijalle erinomainen: Kurki voitti maaliskuussa ilmakiväärin EM-pronssia ja nappasi kauden maailmancupeissa kolme finaalipaikkaa. Häntä odottanee marraskuussa Saksan Münchenissä järjestettävä maailmancupin finaali.

– Kausi on ollut kokonaisuutena hyvä, ja olen siihen tyytyväinen. EM-mitali on kauden paras saavutukseni, ilman muuta. Maailmancupin finaaliin lähden, jos kutsu sinne tulee.

Kurki on sanonut, että hänen kaikki tekemisensä tähtää vuoteen 2016 ja tuolloin Rio de Janeirossa järjestettäviin olympialaisiin.

– Sen suhteen ei ole mitään hätää. Kehitystä on tapahtunut.

Mikä sitten Osijekin EM-kilpailuissa ehkä ”tökki”, sitä ei Kurki pystynyt tuoreeltaan sanomaan.

– Paha mennä sanomaan, hän sanoi.

Ampumaurheiluliiton kiväärilajien päävalmentaja Juha Hirvi oli sitä mieltä, että kun Kurki huonona päivänään sijoittuu näin korkealle, ei ole mitään syytä huoleen.

– Ehkä siinä oli vähän jännitystä ja totuttelua olemaan yksi suosikeista. Juhon kausi on ollut kokonaisuudessaan erinomainen. Jaakosta (Björkbacka) tulee vielä 1170 pisteen mies, mutta hän kulkee vähän eri tietä kuin Juho. Hän on parantanut pystyn tulostaan parikymmentä pistettä. Polvelta olisi voinut tulla tänään kymmenen pistettä enemmän, Hirvi mietti.

Björkbackan tulos oli 1148, jolla hän sijoittui 49:nneksi. Polvelta tulos oli 376, makuulta 396 ja pystystä 376 pistettä.

– Se ei ole ihan vielä sitä, mitä pystyn treeneissä tekemään. Hyvään suuntaan olen kuitenkin mennyt, Björkbacka summasi EM-kilpailunsa.

Rutosella on nyt kaksi EM-starttia takana ja useita vielä edessä, sillä hän osallistuu 300m kiväärin lajeihin. Sunnuntain asentokilpailussa Rutonen harmitteli polven huonoa tulostaan.

– Se oli liian rajua, hän sanoi.

Rutosen alkava viikko on edellistä paljon tiiviimpi, mitä hän pitää vain hyvänä asiana. Suomen muut 300m kiväärimiehet ovat Antti Puhakka ja Juho Autio, jotka saapuivat Osijekiin lauantai-iltana. Kolmikolle riittää tekemistä joka päivälle maanantaista perjantaihin.

– Nyt se leikki oikeasti alkaa ja tahti kiivastuu, Rutonen naurahtikin.

Pienoiskiväärin asentokilpailun Euroopan mestaruuden voitti Venäjän Nazar Louginets 0,7 pisteen erolla Ranskan Valerian Sauveplaneen. Kaikki kolme ranskalaista pääsivät finaaliin. Ranska voittikin joukkuekilpailun – uudella ME-tuloksella 3513. Toiseksi sijoittunut Venäjä hävisi sille neljä pistettä. Suomi oli 15:s tuloksella 3442.

Maanantain suomalainen

Marko Talvitie (Lehtimäen Ampujat) on ainoa suomalainen, joka kilpailee maanantaina Osijekin EM-kilpailuissa. Hän aloittaa urakkansa miesten olympiapistoolissa. Toinen kilpailupäivä on tiistai, jolloin kisa saadaan päätökseen ja EM-mitalit jaetaan.

Osijekin EM-kilpailuihin osallistuu 580 ampumaurheilijaa 39 maasta. Lajeja on 23, ja viimeinen kilpailupäivä on perjantai 2. elokuuta. Kilpailusuorituksia on yhteensä 974.

Saksan Suhlissa kilpaillaan haulikon ja liikkuvan maalin EM-mitaleista 28.7.-8.8. Sinne on nimetty 24 suomalaista ampumaurheilijaa.

25/50/300m lajien EM-kilpailut, kivääri ja pistooli
Osijek, Kroatia 21.7.-3.8.

Tuloksia su 28.7.

Miesten 50m pienoiskivääri 3×40 ls + finaali: 1) Nazar Louginets Venäjä 452,3 (peruskilpailu 1180), 2) Valerian Sauveplane Ranska 451,6 (1168), 3) Vitali Bubnovitsh Valko-Venäjä 441,4 (1168), 4) Cyril Graff Ranska 430,8 (1177), 5) Juri Scherbatsevitsh Valko-Venäjä 418,5 (1171), 6) Steffen Olsen Tanska 409,8 (1172), 7) Peter Sidi Unkari 397,5 (1171), 8) Michael D´Halluin Ranska 395,4 (1168), … 15) Juho Kurki Suomi 1164, … 49) Jaakko Björkbacka Suomi 1148, … 62) Juha Rutonen Suomi 1130.
Joukkuekilpailu: 1) Ranska 3513 (ME), 2) Venäjä 3509, 3) Valko-Venäjä 3501, … 15) Suomi 3442.

EM-kilpailujen ohjelmaa (ajat Suomen aikaa)