Marko Kemppainen neljäs EM-skeetissä
7.8.2013 klo 12:00

Marko Kemppainen.

Viime vuoden kilpailutaukoa pitänyt skeet-ampuja Marko Kemppainen on sijoittunut neljänneksi Suhlin EM-kilpailuissa. Hän hävisi pronssimitaliottelun uusinnassa Kyproksen Georgios Achilleokselle 1-2. Päivä oli värikäs, mutta mitään värikästä ei lopulta jäänyt käteen, Kemppainen sanoi.

Haulikkolajien ja liikkuvan maalin EM-kilpailut päättyivät Saksan Suhlissa keskiviikkona, kun miehet ja pojat ampuivat kolme päivää kestäneen skeet-kilpailunsa loppuun. Tänään ammuttiin viimeiset 25 kiekkoa ja finaalit.

Miesten sarjassa Suomea edustivat Marko Kemppainen (Suomussalmen Urheiluampujat), Lauri Leskinen (Sibbo Skyttegille) ja Heikki Meriluoto (Pielaveden Ampuma- ja Metsästysseura). Pekka Heinonen (Suomussalmen Urheiluampujat), Eemeli Kurki (Ala-Hämeen Ampujat) ja Henri Sorvo (Lahden Ampumaseura) kilpailivat poikien sarjassa.

Suomalaisittain jännitettävää riitti loppuun asti, sillä Kemppainen teki komean paluun kansainväliselle huipulle. Viime vuoden kilpailutaukoa pitänyt Ateenan vuoden 2004 olympiahopeamitalisti rikkoi 122 kiekkoa (25+24+24+24+25) ja pääsi finaaliuusintaan kolmen muun ampujan kanssa. Avauspäivän jälkeen kisaa johtanut Norjan Tore Brovold putosi lopulta kuuden parhaan joukosta.

Semifinaalissa Norjan Tom Beier Jensen ja Italian Luigi Lodde rikkoivat viisitoista kiekkoa ja pääsivät kultamitaliotteluun. Kyproksen Georgios Achilleos ja Tshekin Jan Sychra ampuivat Kemppaisen tavoin tuloksen 14 ja uusivat pääsystä pronssimitaliotteluun. Sinne pääsivät Kemppainen ja Achilleos.

Achilleos ja Kemppainen kamppailivat loppuun asti tiukasti pronssista. He päätyivät ensin tasatulokseen 13-13, ja uusinnassa kyproslainen oli sitten parempi 2-1.

– Olosuhteet olivat hyvät, radat olivat ihan huippuja kuten myös järjestelyt. En nyt sanoisi, että palasin huipulle, kun tuli neljäs sija. Uusintoja tulee tässä lajissa, ja niissä pitäisi pystyä pärjäämään, Kemppainen sanoi.

– Päivä oli värikäs, mutta mitään värikästä ei lopulta jäänyt käteen.

Entä millaisia jatkosuunnitelmia sinulla on?

– Ei mitään sen enempää. Nyt pitäisi palata hengissä kotiin, ja metsästyskausi alkaa kohta, Kemppainen, 37, sanoi.

Leskinen sijoittui 14:nneksi tuloksellaan 120 (25+24+24+24+23). Hän ei heti kilpailun jälkeen osannut sanoa mitään tuloksestaan eikä sijoituksestaan, sillä ”täydellinen epäonnistuminen” oli se, mikä hänen päässään pyöri.

– Meinaa olla kisaturistin leima otsassa, kun saa katsella kisoja ”vaihtopenkiltä”, hän sanoi.

– Kai se risukasa joskus palaa ja joulukin on kohta ovella, sanavalmis Leskinen summasi tilanteen.

Meriluoto oli tuloksellaan 114 (24+24+18+23+25) kilpailun 47:s.

Jensen voitti Euroopan mestaruuden. Hän oli kultamitaliottelussa Loddea parempi pistein 15-12.

Suomi sijoittui joukkuekilpailussa kahdeksanneksi (356). Norja voitti kultaa ME-tuloksella 365. Saksa oli toinen (361) ja Kypros kolmas (360).

Poikien skeet

Poikien kilpailussa Pekka Heinonen oli suomalaiskolmikosta paras rikottuaan 113 kiekkoa. Hänen sijoituksensa oli 23:s ja sarjansa 23+25+23+21+21. Henri Sorvo sijoittui lopulta 34:nneksi ja Eemeli Kurki 35:nneksi, kun Sorvon tulos oli 104 ja Kurjen 103. Heidän sarjansa olivat 22+21+20+22+19 ja 21+21+20+20+21.

– Finaaliraja (118) olisi pitänyt pystyä rikkomaan. Turhat pummit kostautuivat, Heinonen harmitteli.

– Kilpailu jäi kyllä kaivelemaan, sillä se ei ollut mikään nappisuoritus, Sorvo puolestaan sanoi.

– Harjoitukset menivät Suomessa hiton hyvin, mutta kun tulimme Saksaan, kaikki hävisi. En tiedä, mikä siinä tuli. Ehkä valmistautumisella oli oma vaikutuksensa, sillä tulimme Suhliin melko lyhyellä ”varoajalla”.

Sorvo oli harmissaan siitä, että hänen kauden huonoin tuloksensa syntyi EM-kilpailuissa.

– Se ei ollut sitä, mitä tänne lähdin tekemään. Aina ei kuitenkaan voi onnistua, eikä tämä maailmanloppu ole. Pitää osata myös hävitä, kahden vuoden takainen EM-pronssimitalisti totesi.

EM-kultamitali pujotettiin Italian Domenico Simeonen kaulaan. Poikien henkilökohtaisen kilpailun neljän parhaan joukossa olivat kaikki kolme italialaista. Italia voitti myös joukkuekilpailun – ja vieläpä uudella ME-tuloksella 363. Toiseksi sijoittuneen Kyproksen tulos oli 352 ja yhdeksänneksi sijoittuneen Suomen 320.

Haulikon ja liikkuvan maalin EM-kilpailut
Suhl, Saksa 28.7.-8.8.

Tuloksia ke 7.8.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Tom Beier Jensen Norja 124 (sivuaa ME:tä), 2) Sven Korte Saksa 123, 3) Georgios Achilleos Kypros 123, 4) Jan Sychra Tshekki 122/uusinta 4, 5) Luigi Lodde Italia 122/4, 6) Marko Kemppainen Suomi 122/4, 7) Tore Brovold Norja 122/3, … 14) Lauri Leskinen Suomi 120, … 47) Heikki Meriluoto Suomi 114.
Joukkuekilpailu: 1) Norja 365 (ME), 2) Saksa 361, 3) Kypros 360, … 8) Suomi 356.

Semifinaali: 1) Jensen, Lodde 15, 3) Kemppainen 14/uusinta 10, Achilleos 14/10, 5) Sychra 14/9, 6) Korte 13.
Pronssimitaliottelu: Georgios Achilleos Kypros – Marko Kemppainen Suomi 13-13/uusinta 2-1
Kultamitaliottelu: Tom Beier Jensen Norja – Luigi Lodde Italia 15-12

Poikien skeet 125 kiekkoa + finaali:
Peruskilpailu: 1) Tammaro Cassandro Italia 124, 2) George Kazakos Kypros 120, 3) Domenico Simeone Italia 120, 4) Gabriele Rossetti Italia 119, 5) Douwe Hendrik Moorlag Hollanti 119, 6) Nicolas Vasiliou Kypros 118/uusinta 2, 7) Milos Slavicek Tshekki 118/1, 8) Felix Haase Saksa 118/1, 9) Vincent Christopher Haaga Saksa 118/0, … 23) Pekka Heinonen Suomi 113, … 34) Henri Sorvo Suomi 104, 35) Eemeli Kurki Suomi 103.
Joukkuekilpailu: 1) Italia 363 (ME), 2) Kypros 352, 3) Tshekki 347, … 9) Suomi 320.

Semifinaali: 1) Vasiliou 15, 2) Simeone 13/uusinta 4, 3) Rossetti 13/3, 4) Cassandro 12, 5) Moorlag 9, 6) Kazakos 8.
Pronssimitaliottelu: Tammaro Cassandro Italia – Gabriele Rossetti Italia 15-14
Kultamitaliottelu: Domenico Simeone Italia – Nicolas Vasiliou Kypros 13-11

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.