Nuoret tuloskunnossa Kupittaalla
15.12.2013 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Espoon Aina Kivi laukoi 18-vuotiaiden tyttöjen SE:ksi 396 pistettä. Vasemmalla Emmi Hyrkäs (393 pistettä) ja oikealla Inka Havukainen 387 pistettä.
Joni Stenström tähyää nuorten EM-finaaliin. Kupittaalla hän nousi vahvan finaalinsa ansiosta 20-vuotiaiden voittajaksi.
15-vuotias Essi Anttila tähtäsi naisten sarjassa ilmapistoolillaan toiseksi. Vain kokenut Ritva Karri oli sodankyläläistä vajaat kaksi pistettä tarkempi.

Kupittaan 41. ilma-asekisat päättyivät sunnuntaina Turun Kupittaan urheiluhallin ampumaradalla. Uudet finaalisäännöt ovat tehneet ampumakilpailuista aiempaa mielenkiintoisemmat. Sen todistivat Turun kisat, joissa peruskilpailun kärkipaikalla olleista moni joutui luopumaan johtoasemastaan finaalissa. Finaalit kiinnostivat ainakin katsojia, mutta kärkiasemat menettäneet saattoivat olla uusista finaalisäännöistä toista mieltä. Toivottavasti eivät!

Sunnuntainakin tehtiin lupaavia tuloksia ja ne liipaisivat useimmin nuoret luvaten siten ampumaurheilullemme lisää menestyksen vuosia. Poimimme tähän niistä muutamia ja. Turun Seudun Ampujien kotisivuilta löytyvät tulokset kokonaisuudessaan.

Naisten ilmapistoolissa Kokkolan ruutilajien parissa viihtyvä Ritva Karri teki voitollaan pienen yllätyksen. Sitä tosin helpotti Karoliina Hellen poisjäänti ja olympiafinalisti Mira Suhosen käsivaivat. Karrin kanssa laukoi lopulta voitosta Sodankylän 15-vuotias Essi Anttila. Kokenut Karri oli 1,9 pistettä yllättäjää tarkempi.

Karri sanoi harjoittelun sujuneen hyvin ja hän odotti peruskilpailusta parempaa kuin 374 pistettä. Anttila oli ihmeissään.

-Olin eilen tyttöjen sarjassa toinen tuloksella 356. Nyt paransin ennätykseni 368 pisteeseen. En olisi uskonut pärjääväni näin hyvin kovien naisten joukossa. Harjoittelen isän ohjauksessa lähes päivittäin ja kuulun SAL:n tehoryhmään. Tavoitteenani on nousta maajoukkueeseen, hymysyy selvitti.

Aina Kivelle SE 396!

Nuoret tekivät kiväärilajeissa sunnuntain parhaat tulokset. Kovimmasta vastasi 18-vuotiaiden tyttöjen voittaja Espoon Aina Kivi. Hänen SE-tuloksensa oli 396 pistettä. Emma Hyrkäs kiritti häntä hyvin 393 pisteellään.  Kärkitulos on ikäluokassaan kansainvälisestikin erittäin hyvä.

 Juho Kurki ja Jaakko Björkbacka nakuttivat Y24-vuotiaissa 593 ja 592 pisteen tulokset. Suunnilleen samalla tarkkuudella laukoivat 20-vuotiaiden sarjoissa Espoon Sebastian Långström (592) ja Helsingin Henna Viljanen (393 pistettä 40 laukauksella). Hienosti osui myös 24-vuotiaiden naisten voittaja Sodankylän Nita Törmänen, joka paransi ennätyksensä 393 pisteeseen. Huomionarvoinen on tietysti myös 16-vuotiaiden voittajan, Christian Frimanin 391 pisteen tulos.

Kupittaan kisojen tulosluettelo osoittaa, että kiväärilajeissa on tulossa edustustehtäviin kykeneviä nuoria ampujia – erityisesti tyttöjä. Pistoolilajeissa tilanne ei ole yhtä hyvä.

Ampujiemme seuraavana mittarina ovat Ruotsin Sävsjössä  järjestettävät ilma-asekilpailut tammikuun alkupäivinä. Siellä vastassa on ainakin pohjoismaiden parhaimmisto. Seuraavana mittarina on edustusampujien osalta tammikuun lopussa käytävät Münchenin ampumakilpailut. Siellä kohtaa maailman eliitti.

Ilma-aseiden EM-kisat järjestetään Moskovassa helmi-maaliskuun vaihteessa. Kupittaan kisojen tulosten perusteella Venäjältä voidaan odottaa muutamia finaalipaikkoja. Mitalit ovat tarkan työn takana.