Päivän iloiset Suomen mestarit: Aina Kivi, Karoliina Helle, Juho Kurki ja Jussi Saari
15.3.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Naisten ilmakiväärin SM-kultaa: Aina Kivi. Kuvat: Lassi Palo
Ilmakiväärin mitalistit: Marianne Palo (vas.), Aina Kivi ja Saana Tattari.
Onnellinen Aina Kivi otti onnitteluja vastaan.
Naisten ilmapistoolin SM-kultaa: Karoliina Helle.
Ilmapistoolin mitalistit: Anette Källi (vas.), Karoliina Helle ja Mira Suhonen.
Miesten ilmakiväärin SM-kultaa: Juho Kurki.
Ilmakiväärin mitalistit: Aleksi Jarva (vas.), Juho Kurki ja Olli Hahl.
Miesten ilmapistoolin SM-kultaa: Jussi Saari.
Ilmapistoolin mitalistit: Jesse Peltomäki (vas.), Jussi Saari ja Ari Huhtamäki.
Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Pia Nybäck avasi SM-kilpailut.

Olipa päivä! Vierumäellä järjestettävissä ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailuissa nähtiin lauantaina jännittäviä kilpailuja ja iloisia Suomen mestareita. SM-kultamitalit jaettiin miesten ja naisten ilmakiväärissä sekä ilmapistoolissa. Mestaruudet voittivat Aina Kivi, Karoliina Helle, Juho Kurki ja Jussi Saari.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut pidetään Vierumäki Areenalla. Kisat järjestävät Turun Seudun Ampujat ja Säkylän Seudun Ampujat. Kilpailuihin osallistuu 286 kivääri- ja 257 pistooliampumaurheilijaa, ja kilpailusuorituksia on yhteensä 666. Miesten ja naisten yleisen sarjan kilpailut ammuttiin lauantaina.

Perjantaina alkaneissa ja huomenna sunnuntaina päättyvissä ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailuissa ovat mukana kaikki ikäluokat lukuun ottamatta tukiampujia. Ilmoittautuneita on kaikkiaan 543. Vierumäen SM-kilpailuissa desimaalit ovat käytössä vain finaaleissa, ja peruskilpailuissa ammutaan kokonaisluvuilla.

SM-kilpailut avasi lauantaina Ampumaurheiluliiton puheenjohtaja Pia Nybäck. Hän nosti puheessaan esille liiton 95-vuotisjuhlavuoden.

– Juhlavuotta vietetään työn merkeissä. Samalla kerätään paukkuja viiden vuoden kuluttua järjestettäviin satavuotisjuhliin. Toki 95-vuotisjuhlavuoden tapahtumia on paljon, joista yksi ovat nämä Vierumäen SM-kilpailut, Nybäck sanoi.

Kuluva vuosi on merkityksellinen myös siksi, että ampumaurheilun ensimmäiset olympia- ja paralympiapaikat jaetaan Rio de Janeiroon 2016.

Miesten ilmakivääri

Miesten ilmakiväärissä hallitseva Suomen mestari Juho Kurki (Kankaanpään Ampumaurheilijat) ja Aleksi Jarva (Poliisien Ampumaseura) kävivät tiukan kamppailun kultamitalista. Jarva johti kilpailua 0,4 pisteellä ennen viimeistä laukausta, mutta niin vain kävi, että Kurki puristi viimeisellä laukauksella 0,8 pisteen eron Jarvaan (204,0-203,2). Kurjen tulos on uusi finaalin SE.

– On aina jännittävää ampua kotimaassa, kun on ennakkosuosikki. Oli myös odotettavissa, että kovaa vastusta tulee. Viimeisen laukauksen päätin ampua aikamoisella riskillä, Kurki kertoi.

Kurki on kokenut ampumaurheilija, vaikka hänellä on ikää vasta 22 vuotta. Viime vuonna hän voitti ilmakiväärin EM-pronssia ja pääsi maailmancupissa kolme kertaa finaaliin eli kahdeksan parhaan joukkoon. Ilmakiväärin mestaruus oli hänen 27:s SM-kultamitalinsa.

Kurjen kauden päätavoite häämöttää syyskuussa, jolloin Espanjan Granadassa järjestetään MM-kilpailut. Siellä ovat myös jaossa ensimmäiset olympiapaikat Rio de Janeiroon 2016.

Miesten ilmakiväärin SM-hopean nappasi siis Jarva, ja pronssi meni Mikkelin Ampujien Olli Hahlille. Jarva ja Hahl ovat 20-vuotiaita ampumaurheilijoita, jotka saavuttivat nyt ensimmäiset Y-sarjan mitalinsa ilmakiväärissä.

– Hyvältähän nämä mitalit maistuvat, he myhäilivät.

– Mitali ei ollut välttämättä yllätys, sillä se oli tavoitteenani. Lopussa rupesi jo vähän jännittämään. Viimeinen laukaus jännitti tietysti ylivoimaisesti eniten. Se vähän epäonnistui, mutta kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen päivääni, Jarva sanoi.

Myös Hahlia jännitti.

– Onnistuin osumaan, mikä oli positiivista. Ei se ihan rentoa ollut, hän naurahti.

Kurki ampui peruskilpailun parhaan tuloksen 595 pistettä. Jarva tähtäsi 584 ja Hahl 583 pistettä.

Naisten ilmakivääri

Myös naisten ilmakivääri oli huikean jännittävä kilpailu, sillä Aina Kivi (Kyrkslätt Skytteförening) ja Marianne Palo (Isonkyrön Metsästys- ja Ampumaseura) olivat tasapi
steissä yhdeksäntoista finaalilaukauksen jälkeen – eli ennen viimeistä laukausta. He myönsivät jännittäneensä tilannetta, eikä ihme, sillä he olivat ihan uuden tilanteen edessä. Kivi nimittäin täytti toissapäivänä 18 vuotta, ja Palo on 15-vuotias. Kun Kivi tähtäsi viimeisellä laukauksellaan 9,2 ja Palo 8,3 pistettä, alkoivat Kiven kultamitalijuhlat.

– Suomen mestaruus oli yllätys! En sellaista edes ajatellut, iloinen voittaja sanoi.

Naisten SM-mitalit menivät junioreille, sillä pronssimitalisti, Nokian Seudun Ampujia edustava Saana Tattari, on 19-vuotias. Heidän taakseen jäivät muun muassa Lahden Ampumaseuran Hanna Etula (5:s) ja Turun Seudun Ampujien Hanna Pitkänen (6:s), jotka edustivat Suomea äskettäin järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa.

Palo ja Tattari sanoivat, että SM-mitalit antavat lisää intoa harjoitteluun.

– Tästä on hyvä jatkaa, he sanoivat.

Myös Kivi tekee tunnollisesti töitä, jotta jonain päivänä pääsisi edustamaan maatamme kansainvälisissä arvokilpailuissa. Espoolainen Kivi on harrastanut kilpa-ammuntaa kahdeksan vuoden ajan ja aiemmin rytmistä kilpavoimistelua. Hän käy urheilulukiota Leppävaarassa.

Kivi kuuluu KSF:n eliittiryhmään, joka aloitti toimintansa vuoden alussa. Hän on sanonut, että Eliittiryhmän toiminta tuntuu todella hyvältä, ja hän on valmis tekemään töitä ampumaurheilun parissa. ”Tiedän, mitä menestyminen vaatii”, hän sanoo äskettäin ilmestyneessä Urheiluampuja-lehdessä.

Kiven valmentaja Ari Dufvelin kertoi, että Kivi on harjoitellut finaaliammuntaa ”paljon”.

– Siitä on hyötyä, kun tullaan tälle tasolle. Aina oli rauhallinen ja levollinen, kun finaaliin lähdettiin. Hienoa on, että Aina kilpaili nyt ensimmäisen kerran naisten finaalissa ja heti tuli voitto.

Kivi ampui peruskilpailussa 393 pistettä, joka jäi kolme pistettä hänen ennätyksestään. Palon peruskilpailun tulos oli 394 ja Tattarin 392. Peruskilpailun parhaan tuloksen tähtäsi Pitkänen (396).

Miesten ilmapistooli

Säkylän Seudun Ampujia edustava mutta Hämeenkyrössä asuva Jussi Saari voitti miesten ilmapistoolin – ja hänkin jännittävien vaiheiden jälkeen. Ennen viimeistä laukausta Saari johti kilpailua 0,3 pisteen erolla Pohjois-Hämeen Ampujien Jesse Peltomäkeen. Kun viimeisten laukausten tulokset ilmestyivät tulostaululle, Saari voitti Suomen mestaruuden 0,1 pisteellä (196,2-196,1).

– Kilpailin tammikuussa kuolleen isäni muistolle, Saari sanoi kisan jälkeen.

Saari on 30-vuotias ampumaurheilija, joka voitti ”hurjassa nuoruudessaan 15-16 nuorten Suomen mestaruutta” eri pistoolilajeissa. Hänellä on aiemmin kaksi Y-sarjan SM-kultaa ilmaolympiapistoolissa.

– Hyvältä tuntui voittaa nyt myös tässä lajissa.

Hopealle sijoittunut Peltomäki menestyi junioriampujana ja oli kolmen vuoden ajan pois ampumaurheilusta, eikä edes koskenut aseeseen tuona aikana. Hän palasi lajin pariin viime kesänä. Peltomäki, 25, edusti Suomea ilma-aseiden EM-kilpailuissa Moskovassa pari viikkoa sitten.

– Hauskaa päästää taas SM-finaaliin, hän sanoi tyytyväisenä SM-hopeamitali kaulassaan.

Pronssia nappasi Rauman Seudun Urheiluampujien Ari Huhtamäki, jolle SM-mitali oli ensimmäinen laatuaan ilmapistoolissa. Sitä voi kutsua voitetuksi pronssiksi, sillä hän aseensa meni rikki kilpailun aikana.

– Kun se alkoi tehdä häiriöitä, aloin miettiä, että jaa-a, mitä tästä oikein tulee. Kisa oli lopulta hyvä, vaikka vähän jäi hampaankoloon, hän sanoi.

Saaren ja Peltomäen peruskilpailun tulos oli 570, Huhtamäen 574.

Naisten ilmapistooli

Salon Seudun Ampujien Karoliina Helle uusi Suomen mestaruutensa naisten ilmapistoolissa. Hän ampui finaalissa tuloksen 196,9 pistettä, joka jäi pari pistettä Suomen ennätyksestä. Peruskilpailussa Helteen tulos oli 375. Peruskilpailun parhaan tuloksen 376 tähtäsi Kotkan Ampumaseuran Kirsti Kaaro, joka sijoittui lopulta neljänneksi.

Helle tuuletti riemukkaasti varmistettuaan SM-kultamitalin 5,1 pisteen erolla Anette Källiin (Lehtimäen Ampujat).

– Hyvältä maistuu ja on kiva mennä mitskun kanssa kotiin! Ei tullut tehtyä turhaa reissua, voittaja hymyili.

Helle on runsaan vuoden ikäisen lapsen äiti, eikä ole vuoden aikana juurikaan ampunut.

– Aika ”ylläripyllärin” tein. Pääsin ampumaan paineitta, sillä olen käynyt viime viikkojen aikana vain muutaman kerran treenaamassa. Aika ”selkäytimestä” tämä tuli, mutta se kertoo sen, että olen joskus treenannut paljon, kolmikymppinen kokenut ampumaurheilija sanoi.

Helle edusti Suomea viimeksi ilma-aseiden EM-kilpailuissa Vierumäellä kaksi vuotta sitten. Hän työskentelee Parolannummella sotilaslääkärinä. Kun Helteeltä kysyi, mikä hänen jatkonsa on ampumaurheilun parissa, hän vastasi:

– Saa nähdä. Nyt ei tarvitse vuoteen ampua, sillä sain nyt pääsylipun ensi vuoden SM-kilpailuihin.

SM-pronssille sijoittui Kuortaneen Kunnon Mira Suhonen, joka Källin tavoin edusti Suomea äskettäin Moskovassa järjestetyissä ilma-aseiden EM-kilpailuissa. Peruskilpailussa Källin tulos oli 368 ja Suhosen 375.

Ilmakiväärin ja -pistoolin SM-kilpailut
14.-16.3. Vierumäki

Tulokset la 15.3.

10m Ilmakivääri 40 ls + finaali sarja N: 1) Aina Kivi KSF 203,7 (393), 2) Marianne Palo IMAS 202,8 (394), 3) Saana Tattari NoSA 183,6 (392), 4) Jenni Leppänen V-SA 163,0 (394), 5) Hanna Etula LAS 142,1 (392), 6) Hanna Pitkänen TSA 120,3 (396), 7) Marika Oikarinen KoiLA 98,4 (391), 8) Mira Ojanen PuKu 77,6 (391), 9) Saana Peltonen KeuSA 391, 10) Henna Kärhä Hahlo 390/25x, 11) Pauliina Frilander-Soini PiekSA 390/24x, 12) Marjo Yli-Kiikka IMAS 390/22x, 13) Katarina Långström KSF 390/19x, 14) Annika Sihvonen SMAS 389/25x, 15) Katariina Laine HlAS 389/22x, 16) Riikka Parviainen SMAS 388, 17) Henna Viljanen PAS 387/23x, 18) Elin Liewendahl ÅSSF 387/22x, 19) Inka Havukainen KitA 387/22x, 20) Jenni Jussila RSA 385/21x, 21) Armi Häkkinen PAS 385/19x, 22) Emmi Hyrkäs Hahlo 385/19x, 23) Anna-Maria Siivonen RSA 384, 24) Eila Väisänen MyA 383/23x, 25) Satu Korhola MA 383/20x, 26) Jenna Kuisma PAS 383/18x, 27) Noora Pulju SodA 383/15x, 28) Paula Kaksonen IMAS 383/14x, 29) Jasmin Mattila SodA 382, 30) Minna Saarimäki LehA 379, 31) Nita Törmänen SodA 378, 32) Laura Sipola SodA 377, 33) Sirkka Savukari KAS 376/13x, 34) Elina Lehtomäki SiiLa 376/13x, 35) Niina Saarinen SMAS 375, 36) Sari Nivala YK 372, 37) Oona Koljonen ToU 371, 38) Tiina Siirilä KhjA 366, 39) Laura Määttänen KontU 365, 40) Sonja Siitonen Hahlo 364/11x, 41) Laura Lehtiaho HaaAs 364/9x, 42) Minna Nygård KokMAS 364/8x, 43) Suvi Petäjäsaari MyA 362, 44) Meri-Tuulia Leppänen HlAS 360, 45) Susanna Nylander HlAS 342, 45) Erika Dufvelin KSF 0 DNS.

10m Ilmapistooli 40 ls + finaali sarja N: 1) Karoliina Helle SaSA 196,9 (375), 2) Anette Källi LehA 191,8 (368), 3) Mira Suhonen KuKu 171,0 (375), 4) Kirsti Kaaro KAS 150,4 (376), 5) Ritva Karri KokMAS 129,1 (365), 6) Sari Björnholm PAS 109,5 (367), 7) Eeva Vilander OSU 90,0 (366), 8) Jaana Salo HyMAS 368, 9) Susanna Ahomäki HSA 364/7x, 10) Emma Numminen ESF 364/4x, 11) Noora Kivistö KuKu 364/3x, 12) Elina Silver TSA 363, 13) Heli Niemi IkA 362, 14) Paula Paajanen PAS 361, 15) Annukka Riutta HSA 358/7x, 16) Kirsi Rönnqvist ESF 358/3x, 17) Maarit Eskola PAS 358/1x, 18) Eveliina Pukkinen HSA 352, 19) Paula Viitasaari PAS 350/3x, 20) Tarja Nevalainen SA 350/3x, 21) Sanna Ihalainen MA 350/2x, 22) Piia Rantakangas LehA 349/6x, 23) Sandra Toivonen PAS 349/2x, 24) Mari Joensuu LeA 349/2x, 25) Tuulia Leväniemi TSA 348/2x, 26) Terttu Laakeri LSA 348/2x, 27) Raija Perälä LSA 348/1x, 28) Tiina Jänkälä SodA 347/6x, 29) Taina Lehtiaho HaaAs 347/0x, 30) Essi Antila SodA 346/3x, 31) Heli Leppäniemi KK-V 346/3x, 32) Mirja Aho KP-V 345, 33) Tiina Malm KK-V 344/2x, 34
) Olga Wolkoff ESA 344/1x, 35) Marju Sand SUA 343/3x, 36) Anna Harju KAS 343/2x, 37) Eija-Riitta Häyhä RASSI 343/2x, 38) Sirkka Savukari KAS 342/5x, 39) Susanna Röman TSA 342/4x, 40) Pirjo Rautio RaaA 339/3x, 41) Maija Saarto TSA 339/2x, 42) Jenni Rytkönen MA 338, 43) Essi Kuisma PAS 337/4x, 44) Heli Mäkelä KAS 337/3x, 45) Jaana Parkkali KuusA 336, 46) Johanna Hahl MA 322, 47) Anneli Turja LSA 318, 48) Elisa Lähdesmäki HVA 316, 49) Johanna Liimatta TSA 232.

10m Ilmakivääri 60 ls + finaali sarja Y: 1) Juho Kurki KaA 204,0 / FSE (595), 2) Aleksi Jarva PAS 203,2 (584), 3) Olli Hahl MA 180,2 (583), 4) Mikko Ollikainen PuKu 161,5 (585), 5) Timo Puisto MA 140,9 (585), 6) Sebastian Långström KSF 119,9 (590), 7) Juha Rutonen HAS 98,4 (585), 8) Arto Haverinen PAS 73,0 (583), 9) Jaakko Björkbacka LehA 583/30x, 10) Juha Soini JjA 583/29x, 11) Antti Räsänen JA 582/40x, 12) Andreas Virtanen ÅSSF 582/34x, 13) Ville Nokipii P-HA 582/33x, 14) Matias Pukaralammi KaA 581/36x, 15) Joni Stenström RS 581/26x, 16) Aleksi Leppä HAS 579/35x, 17) Antti Mäkelä PuKu 579/27x, 18) Robin Stenström RS 578/33x, 19) Aleksi Lammintausta KaA 578/30x, 20) Juho Autio OMAS 578/29x, 21) Antti Puhakka HAS 578/24x, 22) Tomi Huuhka TSA 577, 23) Jouni Jokinen KuusA 576, 24) Toni Matilainen PiekSA 575/32x, 25) Tero Hovila SaSA 575/28x, 26) Cristian Friman ESF 574/30x, 27) Jone Lång KaA 574/29x, 28) Pekka Raittinen LamAs 573/29x, 29) Antti Kajan HlAS 573/25x, 30) Janne Vartiainen MA 573/23x, 31) Kari Kortelainen PAS 572, 32) Teemu Lipponen NoSA 571/24x, 33) Matias Kiuru PAS 571/22x, 34) Tom Mattsson ÅSSF 570/26x, 35) Joni Virtanen KhjA 570/25x, 36) Juha Virtanen KhjA 569/28x, 37) Toni Karlsson MU 569/26x, 38) Jussi Palo IMAS 568/24x, 39) Mika Ketola KA 568/21x, 40) Antti Raittinen LamAs 567, 41) Markku Niemi AlavA 565/25x, 42) Kurt Thune PAS 565/20x, 43) Vesa Arpiainen KSA 565/18x, 44) Tommi Tella JA 563/22x, 45) Jimi Lång KaA 563/20x, 46) Björn Friman ESF 563/14x, 47) Sami Koskela SA 560, 48) Nuutti Pieskä HlAS 558/21x, 49) Matti Viljakainen SäSA 558/19x, 50) Juha Haavisto KuusA 558/18x, 51) Mikko Taussi OMAS 557, 52) Marko Satokangas KSA 553, 53) Hannu Teitto KuusA 552, 54) Max Mattsson ÅSSF 540, 55) Lassi Kukkumäki HlAS 530.

10m Ilmapistooli 60 ls + finaali sarja Y: 1) Jussi Saari SäSA 196,2 (570), 2) Jesse Peltomäki P-HA 196,1 (570), 3) Ari Huhtamäki RSA 173,9 (574), 4) Karri Turunen NAS 153,1 (571), 5) Tarmo af Ursin RSA 132,7 (566), 6) Heikki Oikari TiA 109,0 (564), 7) Antti Tervo SA 91,7 (569), 8) Jukka Yrjänäinen SsA 73,5 (565), 9) Jaakko Sand SUA 564, 10) Jorma Jäntti SUA 563/13x, 11) Jarmo Salo LSA 563/8x, 12) Teemu Lahti LAS 562/14x, 13) Henri Rutanen YK 562/8x, 14) Rauno Hartikainen HVA 561/13x, 15) Petri Ylinen KA 561/13x, 16) Jukka Nikkari TSA 561/10x, 17) Juha Valjus KAS 560/15x, 18) Marko Talvitie LehA 560/11x, 19) Joonas Kuusela SodA 559, 20) Hannes Frigård SA 558, 21) Antti Pesonen LAS 557/10x, 22) Toni Karlsson MU 557/8x, 23) Pasi Koivunen TiA 556/13x, 24) Konsta Kivi TSA 556/12x, 25) Kristian Saarikorpi HVA 556/8x, 26) Jari Kandell NoSA 554, 27) Lars-Christian Schauman P-HA 553/12x, 28) Arttu Niittymies P-HA 553/9x, 29) Jyrki Turja LSA 553/8x, 30) Sami Haume NoSA 553/8x, 31) Joonas Knuuti P-HA 553/7x, 32) Pekka Timonen OMAS 553/6x, 33) Juha Mettovaara PAS 552/9x, 34) Tomi Lempiäinen P-HA 552/8x, 35) Juha Vainikainen KAMS 551, 36) Simo Saarenmaa RSA 550/11x, 37) Eero Laitila NU 550/11x, 38) Kalle Kivi TSA 550/10x, 39) Juhani Öhman TiA 550/9x, 40) Janne Terkola SaSA 550/3x, 41) Ilkka Myllymäki NoSA 549, 42) Aki Rantakangas LehA 548/10x, 43) Aleksi Pirttimäki SsA 548/10x, 44) Antti Jokinen OMAS 548/8x, 45) Tobias Lindgren RS 547/8x, 46) Veikko Alanko HlAS 547/7x, 47) Krister Holmberg RS 546, 48) Ari Ukkola SodA 545/10x, 49) Juri Hietanen HanA 545/8x, 50) Risto Korhonen KAMS 545/7x, 51) Tuomo Passi KA 545/7x, 52) Otto Suuronen MA 544, 53) Hannu Räsänen KSA 542/8x, 54) Timo Kivelä NoSA 542/7x, 55) Pasi Lehikoinen TiA 541/7x, 56) Francis Wikström PAS 541/7x, 57) Kasper Förström RS 541/7x, 58) Ahti Niskanen HanA 541/6x, 59) Olli Seppälä P-HA 540/10x, 60) Petri Eteläniemi P-HA 540/7x, 61) Matti Hellsten KAS 539/7x, 62) Jiri Kuukasjärvi TSA 539/6x, 63) Jussi Nylund HlAS 537, 64) Juho Haapanen RASSI 535/8x, 65) Ville Lehtinen P-HA 535/8x, 66) Antti Pahalahti LuhA 534/9x, 67) Vesa Kemppi KSA 534/6x, 68) Esko Tihinen OMAS 533/7x, 69) Henri Hynninen SA 533/4x, 70) Kimmo Loponen K-UAS 533/4x, 71) Mika Laaksonen SA 529, 72) Markku Koskivirta KAS 528, 73) Timo Tulokas KAS 526, 74) Jyrki Kronqvist KSA 524, 75) Ville Leskinen LAS 521/4x, 76) Petri Sorsa LAS 521/3x, 77) Tommi Ojaniemi SodA 519, 78) Ari Meinander LAS 359 DNF.

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.