Hieno päätös Tucsonin maailmancupille: Tommi Takanen skeetin 7:s, Timo Laitinen 11:s
15.4.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Suomen skeet-joukkue Tucsonissa: Timo Laitinen (vas.), Tommi Takanen, valmentaja Peeter Päkk ja Henri Sorvo.

Olipa jännittävä yö! Tommi Takanen nimittäin putosi skeetin maailmancupin finaalista vasta huikean uusinnan jälkeen ja sijoittui seitsemänneksi. Vahvaa suomalaispanosta täydensi Timo Laitinen 11. sijallaan. Henri Sorvo oli 32:s.

Kansainvälisen ampumaurheiluliiton (ISSF) haulikkolajien maailmancup päättyi Yhdysvaltain Tucsonissa ammuttuun miesten skeetiin. Varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa päättyneessä kilpailussa olivat suomalaisista mukana Lahden Ampumaseuraa edustavat Tommi Takanen ja Henri Sorvo sekä Sibbo Skyttegillen Timo Laitinen.

Takasen peruskilpailu sujui erinomaisesti, sillä hän paransi ennätystään pisteellä. Uusi ennätys kirjataan nyt numeroin 122 (25+23+25+24+25). Takanen uusi viimeisestä finaalipaikasta eli paikasta kuuden parhaan joukkoon kolmen ampujan kanssa. Hän joutui lopulta taipumaan Norjan Tore Brovoldille pistein 9-10.

– Olin kovassa kunnossa tänne tullessani, ja sain ulosmitattua kuntoni hyvin. Finaaliuusinta alkoi hyvällä fiiliksellä. Viidennessä tuplassa jännitys ylitti sietokykyni enkä pystynyt tekemään perussuoritusta. Kovia päänahkoja tuli, hän summasi.

Kilpailun aikana oli välillä ongelmia.

– Silmien kanssa oli ongelmia varsinkin eilisen toisella kierroksella. Hiekkapölyä oli paljon ilmassa, eivätkä edes silmätipat meinanneet auttaa.

Miehikkälässä asuva Takanen on 24-vuotias ampumaurheilija, joka osallistui nyt toisen kerran maailmancupiin. Ensimmäinen kerta oli viime vuonna mqs-ampujana Granadassa.

– Olen asettanut tavoitteeksi tälle vuodelle kahdet arvokisat. Tämä tulos oli hyvä viesti siitä, että suunta on oikea. Jatkan kauttani seuraavaksi Nasta GP:n merkeissä. Suuri kiitos yhteistyökumppaneille, että tähän on päästy.

Laitinen, 41, on kokenut urheilija, sillä hän on edustanut Suomea Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000, voittanut EM-pronssia 2005 sekä sijoittunut maailmancupissa seitsemänneksi (2005) ja kaksi kertaa yhdeksänneksi (1996 ja 2000). Nyt tuli hieno 11. sija. Laitinen ampui Tucsonissa tasaisesti koko kilpailun ajan ja teki tuloksen 121 (25+24+24+24+24).

Laitinen sanoikin, että kilpailu meni ”hyvin käsikirjoituksen mukaan”, lukuun ottamatta viimeisen kierroksen ohilaukausta.

– Reissu on ollut tosi hyvä! Puitteet ovat loistavat, ja järjestelyt toimivat hyvin. Tämä kisa on ollut ainoana ulkomaankisana kalenterissani. Muista maailmancupeista tai arvokisoista en tiedä mitään. Lähden, jos valitaan, hän viittasi arvokisoilla kesäkuun EM-kilpailuihin ja syyskuun MM-kilpailuihin.

Perjantaina 20 vuotta täyttävä Sorvo ampui tuloksen 117 (23+24+21+24+25) ja sijoittui 32:nneksi. Hän sanoi olevansa oikein tyytyväinen peruskilpailuun, haastavista olosuhteista huolimatta.

– Seuraavaan maailmancupiin lähden tekemään omaa hyvää suoritusta. Katsotaan sitten, mihin se riittää. Tämän kauden EM- ja MM-kilpailuja varten tämä kisa oli hyvä näyttö siitä, että suunta on ylöspäin, mutta silti on tehtävä vielä paljon töitä, hän mietti.

Sorvo nappasi viime vuonna Nikosian maailmancupissa upeasti seitsemännen sijan. Kolme vuotta sitten hän sijoittui poikien EM-kilpailuissa pronssille.

Italian Luigi Lodde ja Yhdysvaltain Dustin David Perry sivusivat peruskilpailussa ME:tä ampumalla tuloksen 124. Lodde voitti lopulta kultamitaliottelussa Ruotsin Stefan Nilssonin. He uusivat tasatuloksen (15-15) jälkeen, ja uusinnassa Lodde oli parempi 10-9. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana 69 ampumaurheilijaa.

ISSF:n seuraava eli kauden kolmas maailmancup on toukokuussa Kazakstanin Almatyssa (haulikkolajit).

Unkarissa järjestetään kesäkuussa haulikkolajien EM-kilpailut. ISSF:n joka neljäs vuosi järjestettävät kaikkien lajien MM-kilpailut ovat syyskuussa Espanjan Granadassa, ja siellä jaetaan mestaruuksien lisäksi ensimmäiset olympiapaikat Rio de Janeiron olympialaisiin 2016.

ISSF:n haulikkolajien maailmancup
8.-15.4. Tucson, Yhdysvallat

Tuloksia ti 15.4.

Miesten skeet 125 kiekkoa + finaali
Peruskilpailu: 1) Luigi Lodde Italia 124 (sivuaa ME:tä), 2) Dustin David Perry Yhdysvallat 124 (sivuaa ME:tä), 3) Paul Adams Australia 123, 4) Jesper Hansen Tanska 123, 5) Stefan Nilsson Ruotsi 123, 6) Tore Brovold Norja 122/uusinta 10, 7) Tommi Takanen Suomi 122/9, 8) Georgios Achilleos Kreikka 122/5, 9) Valeri Shomin Venäjä 122/1, … 11) Timo Laitinen Suomi 121, … 32) Henri Sorvo Suomi 117.

Semifinaali: 1) Nilsson 16, 2) Lodde 15/uusinta 14, 3) Adams 15/13, 4) Perry 15/3, 5) Brovold 15/1, 6) Hansen 13.
Pronssimitaliottelu: Dustin David Perry Yhdysvallat – Paul Adams Australia 15-13
Kultamitaliottelu: Luigi Lodde Italia – Stefan Nilsson Ruotsi 15-15, uusinta 10-9

Lisää tietoa kilpailuista löydät täältä.