Timo Nyström kolmas Mikkelissä
2.5.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Mikkelin Ampujat järjestää näkövammaisten ampumakisat Mikkelin Karkialammella 1.-3.5.2014. Perinteiseen Timon Laakiin Mikkeliin on saapunut suomalaisten lisäksi ampujia Iso-Britanniasta, Itävallasta ja Tsekin tasavallasta. Yhteensä ampujia saapui paikalle kuitenkin vain viisi, kun Puolan isohko joukkue harmillisesti jättäytyi pois viimehetkellä.

Perjantaina oli vuorossa ilmakiväärin pystyasentokilpailu finaaleineen. Näkövammaiset halusivat kokeilla ISSF:n sääntöjen soveltuvuutta mahdollisimman täysimääräisesti, koska he haluavat jatkossa paralympialaisiin, ehkä jo 2020- tai 2024-kilpailuhin. Poikkeamana sääntöihin on esimerkiksi tauluun suunnattava valopiste, jonka aseeseen kiinnitetty valoherkkä tähtäyskaukoputki paikantaa. Tähtäyskaukoputken ilmaisema paikkatieto muunnetaan edelleen ääneksi, jonka äänenkorkeus nousee aseen osoittaessa keskemmälle taulua. Toinen keskeinen poikkeama on, että kilpailu ammutaan ilmapistoolitauluun. Näkövammaisten ammunnassa on lupa käyttää myös avustajaa, joka ei kuitenkaan saa ladata eikä laukaista asetta. Muutoin ammunta näyttää varsin tavanomaiselta. Vammaisurheiluliitto VAU:n lajikoordinaattori, Petri Räbinä saattoi hyvin todeta, että näkövammaiset kykenivät suoriutumaan helposti ISSF:n sääntöjen määrittämällä tavalla. "Tästä on hyvä jatkaa kohden paralympialaisia", Räbinä totesi kilpailun aikana.

Mikkelin kaupungin tervehdyksen kilpailuihin toi nuoriso- ja liikuntatoimen päällikkö Antti Mattila. Mattila totesi, että Mikkelin Ampujat tekevät erittäin hienoa työtä niin normaalikuntoisten, kuin toimintarajoitteisten ampumaurheilijoiden saralla. Siksipä Mikkelin Ampujat onkin yksi arvostetummista ampumaurheiluseuroista Suomessa, Mattila mainitsi avauksessaan.

Kilpailun voitti Ison Britannian Michael Whapples, jonka ammunta näytti vakuuttavalta. Lataaminen, aseen nosto, karkea suuntaus, rauhoittuminen, pito ja laukaisu. Ja Whapplesin laukaus osui yleensä kymppiin. Hyvän laukauksen merkiksi britti näytti avustajalleen aina peukkua, ja usein lisänä oli vielä voiton riemuisa hymykin. Whapples kertoi ammunnan jälkeen, että on ollut syntymästään saakka huononäköinen. Vajaa kymmenen vuotta sitten hävisi näkö kokonaan kohta kaksi vuosikymmentä ammuntaa harrastanut 29-vuotias kertoi.

Suomen Timo Nyströmin peruskilpailun alku oli pienoista takertelua, mutta ammunta parani selkeästi loppua kohti. Finaalissa Nyström jätettiiin tylysti pronssille vain runsaan pinnan verran Itävallan Patrick Moorin vanavedessä.

Finaalitulokset (peruskilpailun tulos):
1. Michael Whapples, GBR 205,0 (614,0), 2. Patrick Moor AUT 200,5 (610,2), 3. Timo Nyström FIN 179,4 (598,2), 4. Martin Adamek CZE 122,6 (600,1), 5. Mauri Rantamäki FIN 110,6 (418,0).

Lauantaina 3.5 vuorossa on ilmakiväärin makuukilpailu (pöytätuki) finaaleineen. Peruskilpailu alkaa klo 10.00 ja finaali arviolta 12.30. Paikkana Mikkelin Ampuma-areena.