Timo Nyströmille kultaa
3.5.2014 klo 12:00

Mikkelin Ampujien järjestämät näkövammaisten ampumakisat Mikkelin Karkialammella jatkuivat lauantaina 3.5.2014. Lauantain kilpailulajina oli ilmakiväärin makuukilpailu, josta odotettiin paikallisen seuran Timo Nyströmin voittoa.

Suomen Timo Nyströmin peruskilpailu oli hienoa ammuntaa. Nyström puhkoi  napakympin kaikilla 60 laukauksellaan kooten yhteispistemäärän 640,3. Hän voitti peruskilpailun kymmenellä pisteellä ennen Itävallan Patrick Moorea. Kolmanneksi karsinnassa ylsi Iso-Britannian Michael Whapples ampuen 19 pistettä vähemmän kuin Nyström.

Palkintosijat määräävä finaalikilpailu alkoi Nyströmiltä kuitenkin takellellen miehen ampuessa paljon huonoja kymppejä. Sen sijaan Patrick Moor ampui säännönmukaisesti napakymppejä ja vaikutti siltä, että vuoristomaan edustaja karkaisi voittoon. 16. laukaus kahdestakymmenestä koitui kuitenkin itävaltalaisen tappioksi. Yksittäiseen finaalilaukaukseen käytössä olevan 30 sekunnin ampuma-ajan lopussa hän menetti tähtäyksensä kokonaan tauluun. Kiireellä hän etsi tähtäysäänen ja laukaisi heti sen ilmaannuttua. Osuma oli vain 8,3. ”Ääni vain katosi ja hätäännyin, mutta aina pitää yrittää loppuun saakka. Onneksi sain sentään kasin”, Moor kertasi tapahtunutta kilpailun jälkeen. Lopulta Nyström voitti 0,7 pisteen turvin.

Näkövammaiset halusivat kokeilla tänä vuonna ISSF:n sääntöjä mukaillen ja saada arvokasta kokemusta sääntöjen soveltumisesta heidän kilpailuissa. Poikkeamana sääntöihin on esimerkiksi tauluun suunnattava valopiste, jonka aseeseen kiinnitetty valoherkkä tähtäyskaukoputki paikantaa. Tähtäyskaukoputken ilmaisema paikkatieto muunnetaan edelleen ääneksi, jonka äänenkorkeus nousee aseen osoittaessa keskemmälle taulua. Toinen keskeinen poikkeama on, että kilpailu ammutaan ilmapistoolitauluun. Näkövammaisten ammunnassa on lupa käyttää myös avustajaa, joka ei kuitenkaan saa ladata eikä laukaista asetta.

Mikkelin Ampujien järjestämät Timon laaki ilma-asekilpailut ovat näkövammaisten ampumaurheilijoiden ilma-asekisat. Tänä vuonna jo 8. peräkkäiset vuosittaiset kilpailut järjestettiin kansainvälisenä kilpailuna, joihin osallistui suomalaisten lisäksi ampuja Iso Britanniasta, Itävallasta ja Tšekeistä.