Nuorilla värikäs viikko Kiinan Nanjingissa
16.8.2014 klo 12:00
JAA  UUTINEN
FACEBOOKISSA

Kiinan Nanjingissa järjestettävät nuorten olympialaiset avataan tänään. Suomen joukkue saapui kisakylään tiistaina ja on nyt muutaman päivän ajan sopeutunut paikallisiin oloihin ja aikaeroon sekä tietenkin tehnyt lajiharjoituksia.

– Olot ovat odotetun helteiset, joskin sade on välillä raikastanut ilmaa, kertoo valmentaja Pirjo Peltola, joka on matkassa mukana kivääriampuja Cristian Frimanin kanssa.

Friman, 14, on ainoa ampumaurheilija Suomen 14-henkisessä joukkueessa. Hän kilpailee ilmakiväärissä ensi keskiviikkona.

– Eri lajien suorituspaikat ja puitteet keräävät kiitosta – ne ovat upeat. Sen sijaan ainakin ammunnassa, golfissa ja purjehduksessa on kaipailtu kisapaikoille lajin osaajia. Paikalliset toimitsijat ovat avuliaita ja kohteliaita, mutta eivät välttämättä tiedä lajista mitään, Peltola kertoo.

– Kansainväliset juryn jäsenet ovat ilmestyneet suorituspaikoille vasta päivää tai paria ennen kilpailujen alkamista, eikä se ole yhtään liian aikaisin.

Peltola kertoo myös, että kuljetukset kisakylästä suorituspaikoille ja takaisin ovat sujuneet hyvin. Ruuhka-aikoina matkoihin varataan aikaa enemmän. Varsinaisia kisakaistoja ei Nanjingissa ole käytössä. Ampumaradalle matka kisakylästä kestää noin 40 minuuttia. 10, 25 ja 50 metrin ampumaradat ja jousiammuntarata sijaitsevat vieretysten kerrostalojen katveessa.

– Kysymystäni ratojen häiritsevyydestä asukkaille pidettiin erikoisena. ”Asukkaat ovat ylpeitä urheilukeskuksesta ja kansainvälisistä kilpailuista, joita saamme järjestettäväksi. Ruutiaserata on hyvin kulissoitu. Melua? Liikenteen melu suurkaupungissa on ongelmallisempi!”